2008. január 17., csütörtök

Zsemle (teljesőrlésű liszttel)

Hozzávalók:

60 dkg teljesőrlésű liszt
2 dkg élesztő
2 teáskanál cukor
1 teáskanál tengeri só
3 - 4 dl langyos víz

Elkészítés:

A szitált, langyos, sózott liszt közepébe egy mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy kevés cukros, langyos vizet, elkevergetjük, a tetejére lisztet húzunk, és konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen 15 - 20 percig kelesztjük.
Amikor megkelt, hozzáadunk kb. 2.5 dl vizet, és sima tésztává dagasztjuk.
30 - 40 percig kelesztjük, míg a duplájára nem dagad.

Ismét kissé átgyúrjuk, majd zsemléket alakítunk belőle, és egy kikent, lisztezett sütőlapra téve, további 10 percig kelesztjük őket.

Előmelegített sütőben, 200 °C- on kb. 30 perc alatt kisütjük.

Nincsenek megjegyzések: