2008. január 15., kedd

Ropogós szelet

Hozzávalók:

Omlós tészta:

12.5 dkg vaj
1 tojás
10 dkg méz
25 dkg tönkölybúza liszt
1 kávéskanál sütőpor
¼ kávéskanál vanília
1 citrom reszelt héja

Rátét:

1/2 dl étolaj
2, 5 dl méz
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál só
3 db tojás

2 dl zabdara
1 dl apróra vágott pekándió (ha nincs, tegyünk bele diót)

Elkészítés:

A tésztához a vajat habosra keverjük a tojással, és a mézzel. Hozzáadjuk a sütőporral és vaníliával elkevert lisztet, simára gyúrjuk gyors mozdulatokkal, majd legalább egy órán keresztül hűtőben pihentetjük.
Az olajat habverővel felverjük krémes állagúra, és állandó keverés közben, vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet.
Adjuk hozzá a fűszereket, egyenként a tojásokat, s minden egyes tojás után alaposan dolgozzuk el a masszát.
Ezután keverjük bele a zabdarát, és a diót is.
Az omlós tésztát kerek lapra nyújtjuk, egy kikent, lisztezett tortaforma aljára fektetjük, majd ráöntjük a krémet.
Előmelegített sütőben, 180C°-os hőmérsékleten kb. 50 percig sütjük, amíg a sütemény össze nem áll.

Nincsenek megjegyzések: