2008. január 20., vasárnap

Lángos 2.



Hozzávalók:

1 kg fehér tönkölyliszt
5 dl tej / vagy víz
1 pohár kefir / vagy joghurt
5 dkg élesztő
2 tojás
1 evőkanál só
olaj a sütéshez

Elkészítés:


Az élesztőt kevés hideg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és a tojásokkal, a kefirrel, és a többi tejjel simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi tejet adjunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény, rugalmas tésztát kapjunk.

A tésztát hidegen kelesztjük másnapig, egy kiolajozott, jól zárható nagyobb tálban. (Van, aki a kelesztést műanyag zacskóban végzi el, az eredmény ugyanaz.)

Olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk a tésztából, és középről kiindulva, a széle felé kihúzgáljuk kerek formára.

Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk, és a lángosokat egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon.

Az olaj ne legyen túlzottan felhevítve, mert kívül megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.

Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
Kb. 18-20 db lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések: