2008. január 16., szerda

A mézről

A finomított ipari cukorról ajánlatos teljesen lemondani, mert semmi mást nem tartalmaz, mint energiát, és emésztéséhez vitamint von el a szervezetből. Próbáljunk meg fokozatosan egyre takarékosabban bánni a cukorral, és helyette inkább mézzel, juharsziruppal, steviával, szárított friss gyümölcsökkel édesítsünk.

A finomított cukorral ellentétben a méz, különösen, ha hidegen pergették ki, még jó néhány értékes anyagot és vitamint tartalmaz (40 °C fölött már alig marad benne valami ezekből).
De itt is vigyázzunk az arányokra, inkább kevesebbet használjunk, engedjük az ételek természetes ízét érvényesülni.

A mézet már az ókorban is ismerték, de a méh háziasításának pontos története nem ismert. Nagy becsben tartották a Mediterráneumtól egészen Kínáig, bár sokáig úgy hitték, hogy nem maga az állat állítja elő a mézet. Isteni lénynek tartották, aki a levegőből szerzi azt.

A mézet a méhek készítik, de csak az számít igazi méznek, amit mézelő méhek állítanak elő. Bár házi méheknek hívják őket, hagyományos értelemben nem háziállatok. Nem nevelhetőek, nehezen változtatható meg a fajtajellegük és nem lehet velük kommunikálni, mint például egy lóval. Viszont munkára sem kell fogni őket, mert maguktól dolgoznak, s nem a gazda örömére, hanem saját szükségletükre. A méhek téli élelmiszertartaléknak készítik a mézet.

Hogyan készül a méz?

A méh a méhlegelőkön (virágos területek) a virágok nektárjából cukoroldatot szív fel, a cukoroldat a mézhólyagba kerül, ahol végül enzimek segítségével híg mézoldattá alakítja át. Egy-egy méh mézhólyagjába körülbelül 20 milliliter nektár fér. Miközben a virágok nektárját szívogatja, virágport is gyűjt, de ezt nem használja fel a mézkészítéshez, hanem a hátsó láb párján levő kosárkába gyűjti. Mikor megtelik mézhólyagja, visszarepül a kaptárba, ahol a méhviaszból készült, hatszögletű lépekbe rakja a már félig kész mézet.

A későbbiekben is a lépekben tárolják, érlelik, és párologtatják a mézet. Szárnymozgatásukkal olyan légáramlatot idéznek elő a kaptárban, amely segítségével a méz 24 óra leforgása alatt nedvességének 10%-át elveszti. Ezt követően viaszlapocskákkal fedik le a lépet, s így tárolják mind a mézet, mind a virágport. A méhészek a lépekből egy centrifuga segítségével pergetik ki az ily módon már kész mézet.

A méhek a méz mellett több, emberi fogyasztásra alkalmas anyagot is előállítanak:

Méhpempő

A méhpempő a méhek mézzel, virágporral kevert garatmirigy váladéka. Különlegessége, hogy a méhek kizárólag ezzel táplálják leendő méhkirálynőjüket (más lárvát nem). Kereskedelmi forgalomban csak ritkán kapható. Igen kiváló roboráló szer, főleg gyógyuló betegeknek, öregeknek ajánlott.


Propolisz

A propolisz a méhek ragasztóanyaga, amit a növények váladékaiból gyűjtenek. Tartalmaz enzimeket, aminosavakat és igen magas a vitamin tartalma is (B1, B2, B6, C, E). Leginkább külsőleg, oldatban használják. A virágporhoz hasonlóan javítja az általános közérzetet, növeli az immunrendszer ellenálló képességét, de vérnyomás-szabályozó, értágító hatása is ismert.

A méz hatása szervezetünkre

Szinte közhelynek számít, de a méz nagyon egészséges. Kiemelten jó hatással van a vérkeringésre, az emésztésre, méregteleníti a szervezetet, növeli az étvágyat, javítja a vér hemoglobin szintjét. A méhcsípés kedvező hatással van az izületi bántalmakra, napjainkra már a méhméreg kinyerése is fontos iparággá vált. Meg kell említeni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem hizlal, és nem hogy nem okoz, de véd a fogszuvasodástól. A méz savas hatásának köszönhetően alkalmas a gyomorsav hiány kezelésére is, de éppen ezért érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott.

Méz tárolása

A méz alapállapotban cseppfolyós, de idővel minden méz kikristályosodik, ez azonban nem jelenti azt, hogy romlik a minősége. A folyékony állapot visszaállítható, ha a kikristályosodott mézet 40°C-fokos vízbe helyezzük. A melegítés alatt veszíthet illatanyagaiból. Minden időjárási körülményt jól bír, nem romlik könnyen. A folyékony állag megőrzése érdekében nyáron érdemes hűtőben tartani, hogy ne legyen túl folyós, télen pedig melegebb helyen, hogy ne keményedjen meg.

Mézfajták:

A mézeket eredetük szerint három csoportba sorolják. Az első csoportot a vegyes virágmézek, a második csoportot a mézharmatméz alkotja, amelyet édesharmatból hordanak a méhek.

A legjobb minőségű méznek azonban az egyfajta virágról gyűjtött mézeket tartják

Akácméz: világossárga, kellemes aromájú, alkalmas müzlik, tea, kávé, gyümölcssaláták édesítésére.

A legédesebb méz, ami kivételesen magas, 42%-os gyümölcscukor tartalmának köszönhető. Sokáig megőrzi folyékonyságát, kiváló fertőtlenítőszer, enyhíti a köhögést.

Mezeivirág-méz: vörösesbarna színű, igen erős aromájú méz, amelynek íze könnyen átüt az ételben. Gyorsan kristályosodik.

Lucernaméz: majdnem fehér, íze a származási helyétől függően változik. Kellemesen fűszeres, magas a szőlőcukor-tartalma.

Hársfavirág-méz: igen jellegzetes aromájú, enyhe zöld elszíneződéssel, alkalmas sütéshez és italok ízesítésére.

Markáns hársfa ízt és illatot őriz meg ez a méz. Kristályosodásra hajlamos. Idegnyugtató, fertőtlenítő, de hörghurut ellen és görcsoldóként is kiváló. Emellett nektárja kolint is tartalmaz, ami gátolja az érelmeszesedést.

Erdei méz: származhat lombos- és fenyőerdőből. Tisztább, mint a virágmézek, de sokkal sötétebb színű, és erősen fűszeres aromájú.

Gesztenyeméz

A szelídgesztenyékről gyűjtik be a méhek ezt a mézet. Erős gesztenye illata, kesernyés utóíze miatt igazi ínyencségnek számít. Rendszeres fogyasztása gátolja a trombózisok kialakulását és növeli a potenciát.

Mentaméz

A menta nektárjából nyert a benne levő illóolajok révén érzéstelenítő hatású és gyomorpanaszokra is gyógyír.

Lóhereméz

Nagyon világos színű méz, kikristályosodott állapotban szinte teljesen fehér. Kellemes ízű, az Egyesült Államokban az egyik legkedveltebb mézfajta.

Forrás: gourmandnet.hu/konyha/

Nincsenek megjegyzések: