2008. január 16., szerda

Almás pite (zabpelyhes)

Hozzávalók:

3 - 4 evőkanál szója granulátum
1,5 kg alma
10 dkg margarin / vaj
25 dkg zabkorpa (zabpehellyel is helyettesíthető)
25 dkg zabpehely
2 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
25 dkg sárgabaracklekvár
5 evőkanál mazsola

5 evőkanál durvára vagdosott dió

Elkészítés:

A szóját 15 percre, kb. 2 dl meleg vízbe áztatjuk.
A tisztított alma kétharmadát lereszeljük, a többit kockákra vagdossuk.
A margarint habosra kavarjuk, a zabkorpával és a pehellyel összekeverjük.
A megpuhult, kinyomkodott szóját, a reszelt almát hozzáadjuk a margarinos masszához, ízesítjük a citromhéj felével, a vaníliás cukorral.
Kikent, lisztezett tepsibe nyomkodjuk a tésztát egyenletesen.

A kockázott almát a maradék citromhéjjal, a szegfűszeggel és a gyömbérrel átkevergetjük.
A tésztára szórjuk, egy kissé bele is nyomkodjuk.
Előmelegített sütőben, 180 °C - on kb.30 percig sütjük.

Ekkor kivesszük, megkenjük lekvárral, megszórjuk mazsolával és dióval, s a sütőbe visszatéve, további 8 - 10 percet sütjük.
Szeletekre vágva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: