2008. január 16., szerda

Reformfánk

Hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű liszt
50 dkg sárgarépa,
1 csomag szárított élesztő
1 dl tej
2 evőkanál olaj
2 tojás
1 teáskanál morzsolt majoránna
1 mokkáskanál törött fehér bors
1 mokkáskanál só
fokhagymával ízesített tartármártás
olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverjük a tejjel, összekeverjük a felvert tojásokkal, a liszttel, a fűszerekkel, s az olajat is beledolgozzuk. A végén adjuk hozzá az almareszelőn lereszelt sárgarépát.

Egy mélyebb serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk, és két teáskanál segítségével, kis halmokat teszünk az olajba.
Fedő alatt, közepes lángon sütjük meg a fánkok egyik oldalát, majd ha pirosra sült, megfordítjuk, s fedő nélkül sütjük ki a másik felét.

Papírtörölközőre szedjük a kisült fánkokat, és fokhagymás tartármártással tálaljuk.

Készíthető más zöldségekkel is, pl.: zellerrel, karalábéval vagy paszternákkal is.
Nem csak bor -, vagy sörkorcsolyaként tálalható, feltét, vagy akár egytálétel is lehet mártással, salátával.

Nincsenek megjegyzések: