2010. október 25., hétfő

Diós habos szelet (zabpehelyliszttel)



Maradék tojásfehérje felhasználása céljából összeállított sütemény.

Hozzávalók:

Tészta:

4 tojás fehérje
3 evőkanálnyi méz
10 dkg zabpehelyliszt
10 dkg darált dió
1 csapott kávéskanálnyi sütőpor
1/2 csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
½ citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott, de már nem meleg vaj

Tetejére:

3 tojás fehérje
2 evőkanál méz
3 evőkanál darált dió

Elkészítés:

A tojások fehérjéből kemény habot készítünk, majd kikeverjük a mézzel.
Hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával, citromhéjjal és dióval elkevert lisztet, végül a folyékony vajat is.

A masszát sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és előmelegített 170 °C-os sütőbe tesszük.

Közben a 3 tojás fehérjét jó kemény habbá verjük, ízesítjük a mézzel és a dióval.

20 perc sütés után a tészta tetejére kenjük a diós habot, és a hőt kissé lecsökkentve (kb. 150 °C) ismét visszatesszük a süteményt a sütőbe.

Addig tartjuk a sütőben, míg teteje meg nem pirul.

A tészta dió helyett készíthető mogyoróval, mandulával, vagy pl. kókuszreszelékkel is, tetszés szerint.

Kisebb méretű formában érdemes kisütni (kb. 20 cm átmérőjű), akkor vastagabb lenne a tészta.
Itt kerek, 26 cm átmérőjű a forma, kicsit nagy volt ehhez a mennyiséghez, és nem volt felezhető a lap.
Elképzelésem szerint meg is töltöttem volna, így külön ettük hozzá a tölteléket, mivel már előre elkészítettem, és nagyon finom lett együtt.

Almakrémes töltelék hozzávalói
:

3 db közepes, tisztított savanykás alma
2 evőkanál méz
1 kisebb citrom leve
1 evőkanálnyi étkezési keményítő

Elkészítés:

A feldarabolt almát citromlével meglocsoljuk, 2-3 evőkanál vízzel puhára pároljuk, mézzel ízesítjük, majd mixerrel pépesítjük.
Kevés vízzel elkevert étkezési keményítőt (vagy pudingport) keverünk hozzá, 2-3 percig besűrítve főzzük, és hagyjuk kihűlni.

Nagyon finom, pikáns töltelék lesz belőle, ha valaki édesebben szereti, lehet módosítani.

A recept a paleo étrendbe is illeszthető, ebben az esetben az étkezési keményítő kimaradhat, és a sűrítés pl. zselatinnal is megoldható.

4 megjegyzés:

Juci írta...

Na ez nagyon tetszik!
Mentem is a receptet, nagyon rákapcsoltam mostanában a zabpelyhes
finomságokra....

Névtelen írta...

Nagyszerűen néz ki! Imádom az ilyesmiket, tutira ki fogom próbálni!

Bianka írta...

Isteni

mariam írta...

Köszönöm szépen Juci, Panna, és Bianka! :-)