Hozzávalók:
15 dkg főtt, lehűtött darált búza (húsdarálón)
4 db reszelt alma
10 dkg darált dió
10 dkg darált mandula
4 evőkanál méz
5 evőkanál zsemlemorzsa
2 db banán
Tetejére: kókuszreszelék
Elkészítés:
A banán kivételével az alapanyagokat összegyúrjuk, majd kissé megnedvesített alufólián kinyújtjuk. A banánt egészben végigfektetjük a masszán, és a fólia segítségével feltekerjük.
Hűtőbe tesszük, majd szeletelve kínáljuk.
Tetejét megszórhatjuk kókuszreszelékkel.
2009. május 30., szombat
2009. május 28., csütörtök
Sós rudacskák
Hozzávalók:
40 dkg teljes őrlésű hajdina,- vagy tönkölybúza liszt
30 dkg zabpehely
5 evőkanál napraforgó-, szezám,- tök-, és lenmag vegyesen
25 dkg olaj
víz
ízlés szerint só (kb. 2 kávéskanálnyi)
Elkészítés:
Az alapanyagokat annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy keményebb állagú tésztát kapjunk, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
1,5 cm széles, és kb. 8 cm hosszúságú csíkokra vágjuk.
Sütőpapírra sorakoztatjuk a darabokat, és előmelegített, kb. 200 °C-os forró sütőben kisütjük, míg szép barnára pirul a teteje.
40 dkg teljes őrlésű hajdina,- vagy tönkölybúza liszt
30 dkg zabpehely
5 evőkanál napraforgó-, szezám,- tök-, és lenmag vegyesen
25 dkg olaj
víz
ízlés szerint só (kb. 2 kávéskanálnyi)
Elkészítés:
Az alapanyagokat annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy keményebb állagú tésztát kapjunk, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
1,5 cm széles, és kb. 8 cm hosszúságú csíkokra vágjuk.
Sütőpapírra sorakoztatjuk a darabokat, és előmelegített, kb. 200 °C-os forró sütőben kisütjük, míg szép barnára pirul a teteje.
Címkék:
Sós sütemény,
tejmentes,
tojásmentes
2009. május 26., kedd
Karob öntet
Karob öntet 1.
Hozzávalók:
5 dl víz
2 dkg karobpor
2 dkg kukoricaliszt
2 dkg méz
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a hideg vízzel csomómentesre kevert lisztet és a karobport, majd összeforraljuk, mézzel ízesítjük, és időnként megkevergetve kihűtjük.
Karob öntet 2.
5 dl víz
4 evőkanál kukoricakeményítő
3 kávéskanál karobpor
csipetnyi só
2 kávéskanál olaj
vanília aroma
Elkészítés:
A keményítőt és a karobport is külön egy kis vízzel csomómentesre kikeverjük, majd mindkettőt elkeverjük a megsózott, felforralt vízzel.
Pár percig kevergetve főzzük, ezután hozzáadjuk az olajat is, és vaníliával ízesítjük.
Hozzávalók:
5 dl víz
2 dkg karobpor
2 dkg kukoricaliszt
2 dkg méz
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a hideg vízzel csomómentesre kevert lisztet és a karobport, majd összeforraljuk, mézzel ízesítjük, és időnként megkevergetve kihűtjük.
Karob öntet 2.
5 dl víz
4 evőkanál kukoricakeményítő
3 kávéskanál karobpor
csipetnyi só
2 kávéskanál olaj
vanília aroma
Elkészítés:
A keményítőt és a karobport is külön egy kis vízzel csomómentesre kikeverjük, majd mindkettőt elkeverjük a megsózott, felforralt vízzel.
Pár percig kevergetve főzzük, ezután hozzáadjuk az olajat is, és vaníliával ízesítjük.
Epres öntet
Hozzávalók:
1 kg friss eper / idényen kívül 1 liter híg eperlekvár
2 banán
1 evőkanál méz
1/2 csésze kesudió
1/2 liter víz
Elkészítés:
Az egészet jó alaposan turmixoljuk össze, és máris készen van a finom öntetünk.
Forrás: Vegetáriánus
2009. május 22., péntek
Joghurtos gyümölcsös sütemény
Hozzávalók:
1dl méz
2 tojás
1 teáskanál vaníliaaroma
1 dl olaj
2 pohár joghurt (natúr, vagy gyümölcsös)
28 dkg teljes őrlésű liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj
50 dkg gyümölcs darabokra vágva (eper, meggy, cseresznye, alma, - tetszés szerint)
Tetejére:
durvára vagdalt (darált) dió, mogyoró, vagy szeletelt mandula
Elkészítés:
A mézet összekeverjük a tojásokkal és az aromával, hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, majd belekeverjük a sütőporral, fahéjjal elkevert, szitált lisztet, végül a gyümölcsöt is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, megszórjuk durvára vágott dióval, és előmelegített, 180 °C – os sütőben kb. 40 perc alatt kisütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük!
2009. május 21., csütörtök
Receptek betűrend szerint
Sütemények:
Almakenyér
Almás kalács
Almás-banános zabpelyhes sütemény
Almás kókuszos sütemény
Almás kukoricalepény
Almás kukoricatorta (sütés nélkül)
Almás lepény 1.
Almás lepény 2.
Almás – mákos sütemény
Almás-mákos sütemény 2.
Almás muffin 1.
Almás muffin 2.
Almás piskótatorta
Almás pite
Almás pite (zabpelyhes)
Almás rétes
Almás - szilvalekváros rakott árpa
Almás táska
Almás zsemlék
Álompuding
Áfonyás túrórizs
Ananászos répatorta
Aszalt gyümölcsös lepény
Aszalt gyümölcsös muffin
Aszaltszilvás gyümölcskenyér
Aszaltszilvás zabpehelykeksz
Banános almás lepény
Banános tekercs
Banános zabpelyhes gömbök(cukormentes)
Barackos sütemény
Barackos rizsfelfújt
Beigli
Beigli (gluténmentes liszttel)
Brownie
Brownie (bögrés)
Burgonyás – zabpelyhes pogácsa
Búzacsírás cseresznyés pite
Búzacsírás fánkocskák
Búzacsírás golyók
Búzacsírás kekszgolyók
Búzacsírás palacsinta
Búzacsírás töltelék
Búzacsírás túrós pogácsa
Búzatorta
Céklás-almás csokis süti
Céklás diós sütemény/paleo, gluténmentes
Citromos kalács
Citromos koszorú
"Cocomas" kókuszkrém használata
Császármorzsa
Cseresznyés pite
Cseresznyés túrótorta
Csokitorta
Darázsfészek
Datolyakenyér
Datolyás - mézes pite
Déligyümölcsös pitetorta
Diákcsemegés korongok
Diós almatorta
Diós aprósütemény
Diós - banános muffin (tojás nélkül)
Diós csokikrémes torta/gluténmentes, paleo
Diós habos szelet(zabpehelyliszttel)
Diós keksz
Diós kevert sütemény
Diós kocka
Dió lekvár (Zöld dió lekvár) készítése
Diós – mézes aprósütik
Diós – mézes keksz
Diós-mézes sütemény
Diós – mézes töltött sütemény
Diós-narancsos bonbon
Diós rizslisztes piskóta tortalap (gluténmentes)
Diós tortalap-gluténmentes
Drezdai diós – zabpelyhes sütemény
Édes okara felfújt
Epertorta
Epres öntet
Fahéjas citromkrémes sütemény (gluténmentesen is)
Fahéjas – kókuszos köles
Fonott kalács
Fügegolyók
Fűszeres graham torta
Gluténmentes tészta készítése /gyufametélt
Grahampogácsa
Gubakifli (gluténmentes liszttel)
Gyors piskótás sütemény
Gyógygolyók
Gyömbéres gömbök
Gyömbéres citromos méz immunerősítésre
Gyömbéres muffin banános karob-öntettel
Gyümölcsös batyu
Gyümölcsös desszert
Gyümölcsös kalács
Gyümölcsös kukoricalepény
Gyümölcsös mézes kalács
Gyümölcsös szelet
Gyümölcsös zabkorpás sütemény
Hagymás csiga
Hajdinás halmok
Hajdinás pogácsa
Hamis piskóta krémes töltelékkel
Holland almás sütemény
Joghurtos gyümölcsös sütemény
Karácsonyi mézes aprósütemény
Karácsonyi mézes figurák
Karamellás mézes sütik
Karobmáz
Karob öntet
Kefires meggyes sütemény (poharas)
Keksz(fokhagymás)
Kenyér reggelire/paleo, gluténmentes
Kókuszos-almás kevert sütemény (tejmentes)
Kókuszos-áfonyás bonbon (szaloncukor), liszt-, tojás-, és tejmentes
Kókuszos kukoricagombóc
Kókusztekercs
Kókuszos - karobos muffin
Kókuszos piskóta tortalap/gluténmentesen is
Kókuszos répakuglóf
Kókuszos répatorta
Kókuszos sütemény 1.
Kókuszos sütemény 2.
Kókuszos sütemény / gluténmentesen is
Kókuszos golyók
Kókuszos máktorta liszt nélkül ( paleo, gluténmentes, tejmentes)
Kollath-reggeli
Korianderes zsemle
Korpás - túrós pogácsa
Krémes hajdina
Krémes müzli
Krumplis keksz
Kukoricás kuglóf
Kukoricalisztes linzer
Kukoricalisztes mézes linzer
Kukoricatorta 1.
Kukoricatorta 2.
Lángos 1.
Lángos 2.
Lángos 3. (kefires)
Lángos (burgonyás)
Lekváros tofus pite
Lenmagvas paleo "kenyér"
Lenmagos pogácsa
Lepénykék (paleo, gluténmentes, tejmentes)
Magvas bucik-teljes őrlésű tönkölyliszttel
Magvas kockák (gluténmentesen is)
Magvas lepénykék
Magvas zabpelyhes keksz
Mákos bögrés sütemény
Mákos guba (gluténmentes liszttel)
Mákos köleses sütemény
Mákos – meggyes sütemény
Mákos – mézes kalács
Mákos pogácsa
Mandulás piskóta tortalap
Mandulás répatorta
Márványkalács
Mazsolás korongok
Meggyes – diós muffin
Meggyes kevert sütemény
Meggyes lepény
Meggyes lepény 2.
Meggyes linzer
Meggyes mézes sütemény
Méz arányítása sütésnél
Mézes aprósütemény
Mézes aszalt gyümölcs
Mézes csillagok
Mézes fahéjas keksz
Mézes kalács
Mézes korongok
Mézes koszorú
Mézes - mazsolás kalács
Mézes muffin
Mézes puszedli
Mézes püspökkenyér
Mézes rudacskák
Mézes szívek - Valentin napra
Mézes tészta (aprósüteménynek)
Mézes zabpelyhes sütemény
Muffin
Muffin 2.
Müzligolyók
Müzlikeksz
Müzlis keksz
Müzliszelet
Napraforgómag – golyók (sütés nélkül)
Napraforgós lepény
Napraforgós – sütőtökös muffin
Napraforgós - zabos sütemény
Narancsos almatorta
Narancsos joghurtkrém
Narancsos – mazsolás rizs
Omlós pite (csészés)
Omlós sajtos keksz
Őrségi tökmagos – tökmagolajos torta
Őszibarack ropogós
Pain Paillasse
Paleo "kenyér"
Paleo "kenyér" tojásfehérjével
Pekándiós lepény
Pekándiós pitetorta
Pogácsa tönköly-, és zabliszttel
Pogácsa zabpehellyel
Puffancs
Reform almás lepény
Reform fánk
Reform keksz (bögrés)
Reform muffin
Reform pogácsa
Reform zserbó
Répagolyócskák
Répatorta
Ribizkepiros – finn sütemény
Rizslisztes piskótatekercs (gluténmentes)
Rizslisztes piskóta tortalap (gluténmentes)
Ropogós kókusztallérok
Ropogós szelet
Rozslisztes tönkölyös bagett
Rozsos lapocskák
Sacher torta
Sajtos köménymagos tallérok (gluténmentes, paleo)
Sajtos magvas rudacskák
Sajtos szezámos ropogós keksz (glutémentes, paleo)
Sárgarépagolyók
Sárgarépás muffin
Sós árpakeksz
Sós kiflik
Sós rudacskák
Sós rudak
Sós omlós rudak
Sütőtök – golyó
Sütőtökös mákos pite
Sütőtökös muffin
Sütőtök - pogácsa
Sütőtökös pitetorta
Sütőtökös sütemény
Szedres - áfonyás krém
Szedres túrókrém
Szentjánoskenyeres almás sütemény
Szezámmagos csigák
Szezámmagos háromszögek
Szezámmagos lapok
Szezámos kiflik
Szezámmagos kréker
Szezámmagos rudak
Szilvás lepény
Szilvás lepény
Szilvás – mákos sütemény
Szilvás sütemény
Szilvás-túrós pite
Szójatúrós pite
Tejszínes köleskehely
Tepertős pogácsa,- tönkölylisztes
Tepertős pogácsa (rozslisztes)
Tofus béles
Tortaalap zabpehelyből
Tökmagos kiflik
Tökmagos kukoricaszelet
Tökmagos szelet
Tökös mákos muffin
Töltelék-krém süteményhez
Töltött csiga és kifli
Töltött mézes kalács
Töltött sült alma
Tönkölykenyér 1.
Tönkölykenyér2.
Tönkölylángos
Tönköly-lángos(tojás,- és tejmentes)
Tönkölylepényke
Tönkölypelyhes müzli
Túrófánk (gluténmentes)
Túrós gyümölcskrém
Túrós – korpás pogácsa
Túrós muffin
Túrós rizskoch almaöntettel
Túrós pogácsa
Vegán csokitorta
Vöröshagyma, fokhagyma immunerősítésre
Zabkenyér (kovászolt)
Zabkorpás pogácsa
Zabkorpás sütemény
Zabpehelycsók
Zabpelyhes áfonyás muffin
Zabpelyhes almás lepény
Zabpelyhes - almás muffin
Zabpelyhes almás sütemény
Zabpelyhes banánlepény
Zabpelyhes – diós korongok
Zabpelyhes golyók 1.
Zabpelyhes golyók 2.
Zabpelyhes keksz 1.
Zabpelyhes keksz 2.
Zabpelyhes kocka
Zabpelyhes magvas rudak
Zabpelyhes mandulás – diós aprósütik
Zabpelyhes mandulás keksz
Zabpelyhes-mandulás keksz
Zabpelyhes - málnás sütemény
Zabpelyhes – mazsolás szelet
Zabpehelylisztes piskótatorta almakrémmel
Zabpelyhes – mézes keksz
Zabpelyhes muffin
Zabpelyhes palacsinta
Zabpelyhes sütőtökös keksz
Zabpelyhes – szezámos kekszek
Zabpehely – torta
Zsemle (magvas)
Zsemle (teljes őrlésű liszttel)
Zserbó
Egyéb más ételek:
Céklasaláta, nyers
Cukkinis rakott tészta
Csirkemájkrém házilag
Fasírt sütőben sütve (kenyér nélkül, zabpehellyel, paleo, tejmentes)
Grízgaluska (tönköly búzadarából)
Gluténmentes tészta készítése/gyufametélt
Hamis túrógombóc
Karfiolos ropogós
Kollath: Tökéletes reggeli (paleo, tejmentes, tojásmentes, cukormentes)
Majonézes saláta formában
Medvehagymás tojásos burgonyasaláta
Sütőtök krémleves
Tej tojásból,- tejpótló/tojástej/zsírtej
Tepsis zöldséges csirke
Tökbél leves
Töltött csirkecomb zabpelyhes töltelékkel (paleo)
Befőzés:
Befőzés, tartósítás hozzáadott tartósítószer nélkül
Ételízesítő házilag
Narancsdzsem/narancslekvár
Narancsos almalekvár
Dió lekvár (Zöld dió lekvár) készítése
Italok:
Dió pálinka készítése (Zöld dió pálinka)
Címkék:
Receptek betűrend szerint
2009. május 20., szerda
Almás kukoricatorta (sütés nélkül)
Hozzávalók:
50 dkg kukoricadara
8 bögre víz
4-5 evőkanál barna cukor
csipetnyi só
5-6 db savanykás alma héjasan felkockázva
1/2 citrom leve
őrölt fahéj
Elkészítés:
Az almát meglocsoljuk citromlével, és fedő nélkül, erős tűzön csak annyira pároljuk meg, hogy kissé megpuhuljon, de ne essen szét, majd elkeverjük a fahéjjal.
A vizet a cukorral felforraljuk, és állandó keverés mellett lassan hozzáöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
A tűzről levéve elkeverjük az almával, a masszát egy kivizezett formába simítjuk, majd hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, tálcára borítjuk, és vizes késsel szeleteljük.
Magában is finom, de szórhatunk a tetejére egy kis vagdalt, vagy durvára darált diót (mogyorót, mandulát), adhatunk hozzá bármilyen pikáns lekvárt, vagy akár karoböntetet.
50 dkg kukoricadara
8 bögre víz
4-5 evőkanál barna cukor
csipetnyi só
5-6 db savanykás alma héjasan felkockázva
1/2 citrom leve
őrölt fahéj
Elkészítés:
Az almát meglocsoljuk citromlével, és fedő nélkül, erős tűzön csak annyira pároljuk meg, hogy kissé megpuhuljon, de ne essen szét, majd elkeverjük a fahéjjal.
A vizet a cukorral felforraljuk, és állandó keverés mellett lassan hozzáöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
A tűzről levéve elkeverjük az almával, a masszát egy kivizezett formába simítjuk, majd hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, tálcára borítjuk, és vizes késsel szeleteljük.
Magában is finom, de szórhatunk a tetejére egy kis vagdalt, vagy durvára darált diót (mogyorót, mandulát), adhatunk hozzá bármilyen pikáns lekvárt, vagy akár karoböntetet.
Címkék:
Édes sütemény,
Lisztérzékenyeknek,
tejmentes,
tojásmentes
2009. május 19., kedd
Keksz (fokhagymás)
Hozzávalók:
1 nagyobb fej reszelt fokhagyma
35 dkg tönkölybúza liszt
28 dkg margarin
6 evőkanál tejföl
0,5 dl víz
só, bors
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, margarint, tejfölt, sót, borsot és a fokhagymát.
Nyújtsuk ki, daraboljuk kockákra, és szurkáljuk meg egy villával.
Rakosgassuk a darabokat kikent, lisztezett tepsibe, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben süssük meg.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)