2014. március 18., kedd

"Cocomas" kókuszkrém használata


Fotó forrása: Naturfutár


A kókusz húsából pépesítéssel nyerik a 100%-os kókuszkrémet.
Minden összetevőt tartalmaz, ami a kókuszdió csonthéján belül található.

Tartósítószert, vegyszert nem tartalmaz, UHT csíramentesítéssel történik a tartósítása.
Kiváló tejpótló, beilleszthető a laktózmentes, az állati eredetű tejmentes  étrendbe. Koleszterinmentes. 

Alkalmas főzésnél, sütésnél a tejszín, tejföl, margarinok, és zsírok helyettesítésére.
Kiváló kakaóhoz, kávéhoz , italokhoz, turmixokhoz, koktélokhoz, sütemények, krémek készítéséhez. A keleti konyha tejföl helyett használja az erős fűszeres ételek enyhítésére.
Könnyen emészthető, magas energiatartalmú.
Önmagában is fogyasztható, de gazdaságosan hígítható is:

Ajánlott keverési arány tej készítéséhez: 
1 rész kókuszkrém 2-4 rész ivóvíz, így egy doboz sűrítményből 6-8 dl kókusztej készíthető.

Összetevői:
kókuszkrém, víz, xantan gumi, A és C vitamin
Átlagos tápanyag tartalom 100 g termékben összes kalória: 370 kcal
Zsír: 38 g
Fehérjét, szénhidrátot, cukrot nem tartalmaz!

Süteményekhez, krémekhez „tejszínhabot” is készíthetünk belőle:

Felhasználás előtt a fagyasztóba tesszük kb. 30 percre. 
Miután kivettük, a megvastagodott felső réteget szépen leszedjük, és ezt verjük fel habbá. Kb. annyi ideig tart a hab készítése, mint a hagyományos tejszín felverése.
A megmaradt hígabb kókusztejet felhasználhatjuk bármi más célra tej helyett.
Tücsökbogár tanácsa alapján, köszönettel!:-)

 (Minden más okosság az internetről böngészve.)





2014. március 10., hétfő

Lepénykék (paleo, gluténmentes, tejmentes)





Ez egy általános tészta-alap recept, amely többféleképpen variálható ízlésünk és egyéni étrendünk szerint. 
Felhasználható kenyér helyett lepénykének, pizza tésztának, tortalapnak, piték és egyéb sütemények alaptésztájának.
Gabonaliszt helyett őrölt diófélék (dió, mandula, mogyoró, kesudió),  magvak (len, szezám, tökmag, napraforgó, stb.) és kókuszliszt kerülnek a tésztába.

Az általános alaprecept:

2 tojás
2-3 evőkanálnyi magliszt-keverék /vagy magvak őrleményei
1-2 evőkanálnyi kókuszliszt
kevés só, sütőpor
1 evőkanálnyi puha vaj /vagy zsír

Elkészítés:

Az adalékokat mixer segítségével összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire 8 db kis lepényt formálunk evőkanállal.
Előmelegített 170 °C-os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt, sütőtől függően.
Amikor szépen megpirul az alján és szélén, akkor jó.

Amennyiben túl híg a tésztánk, több magliszttel sűríthetjük, ha sűrű, egy pici vízzel segíthetünk az állagán.
Ha valaki nem szereti a kókuszlisztet, lehet helyettesíteni maglisztekkel tetszés szerint.
A sós változathoz adhatunk egész szemes magvakat, fűszereket, ízesíthetjük pl. piros törött paprikával, vagy dúsíthatjuk tejföllel, kenhető sajttal.
Adhatunk a masszához reszelt cukkinit, vagy sárgarépát is, számtalan változata lehet.
Ha pizzát készítünk, kenjük a masszát a sütőpapírral bélelt tepsire, süssük meg félig, pakoljuk meg a rátétekkel, és így süssük meg teljesen.

Édes tortalapnál adjunk hozzá 2 evőkanálnyi kakaóport, és tetszőlegesen ízesíthetjük étrendünknek megfelelően pl. steviával, vaníliás cukorral, stb.
A kisült tortalapot kihűlése után megtölthetjük.
Az édesített változatból készülhet muffin és brownies is.
Ízesítésre alkalmas még a fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, citrom vagy narancs reszelt héja.

Én egyelőre a fotón látható lepénykék formájában próbáltam ki kenyér, illetve péksütemény pótlására.
A recept a jótanácsokkal együtt Anita blogján található, köszönettel!:-)