2010. április 1., csütörtök

Tönköly-lángos (tojás,- és tejmentes)



Hozzávalók:

50 dkg fehér tönkölyliszt (vagy lehet keverni teljes őrlésűvel is tetszés szerinti arányban)
3 dl langyos víz (kb.)
2.5 dkg élesztő
1/2 evőkanál só
1 csapott evőkanál cukor
olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt kevés vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a sóval és cukorral elkevert szobahőmérsékletű liszthez.
Fokozatosan adagolva hozzá a többi vizet, simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától a keverés során, a tészta felülete pedig egyenletesen kisimul.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény, rugalmas tésztát kapjunk.

Tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk keleszteni.
Amikor a tészta megkel, olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk, megformálgatjuk (még nem a végleges nagyságra), kissé ellapítgatjuk, majd egy olajos tálcára helyezve őket hagyjuk kicsit pihenni kb. 20 perccet.
Huzatmentes helyen dolgozzunk!

Középről kiindulva a széle felé kihúzgáljuk kerek, kistányér nagyságú formára úgy, hogy a közepén vékonyabb maradjon a tészta, a szélén vastagabb.

Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk, és a lángosokat egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon.
Az olaj ne legyen túlzottan felhevítve, mert kívül megpirul ugyan a tészta, de a vastagabb részeken sületlen maradhat, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.

Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
Kb. 8 - 9 db lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések: