Hozzávalók:
4 tojás sárgája
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
40 dkg cékla
10 dkg darált dió
10 dkg finomszemcsés
zabpehely (lisztérzékenyeknek gluténmentes, vagy dió)
1 csomag (12 g) sütőpor
2 evőkanál kakaópor
10 dkg mazsola
4 tojás fehérje
2 evőkanálnyi xylit
Máz:
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál xylit
3 evőkanál víz
5 dkg vaj
Elkészítés:
A céklát puhára főzzük,
kihűtjük, meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük.
A tojások fehérjét habosra
verjük a két evőkanálnyi édesítőszerrel.
A tojások sárgáját a
mézzel habosra keverjük, majd belecsorgatjuk állandó keveréssel az olajat. Hozzáadjuk
a céklát, az előzőleg egymással elkevert többi száraz adalékot, a mazsolát,
majd kikeverjük a masszát.
Végül óvatosan
beleforgatjuk a fehérje kemény habját.
Közepes méretű,
sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, közepes hőmérsékletű 180 °C –os sütőben sütjük ki
kb. 50-60 perc alatt, sütőtől függően.
Kihűlés után csokimázzal
vonjuk be.
A mázhoz kis lángon
kevergetve összeolvasztjuk a kakaót a cukorral és vízzel (ha túl sűrű, adhatunk
hozzá még egy kis vizet).
Amikor egynemű masszát
kapunk, levesszük a tűzről, és egyenletesen elkeverjük benne a vajat.
A sütemény édesítése ízlés
szerinti lehet!
Ha valaki nem paleos változatot szeretne, nyugodtan édesítheti nádcukorral ugyanolyan arányban. Amennyiben gluténmentes zabpelyhet használunk, a recept beleillik a lisztérzékenyek diétájába.
A céklát lehet botmixerrel
is pépesíteni.
Nekünk nagyon ízlett, olyan volt, mintha meggyes
lett volna a tésztája, nem lehetett észrevenni, hogy cékla van benne.A recept, amelyet módosítottam, „Répás diós” néven találtam!
2 megjegyzés:
Nagyon finom lehet! Én is szoktam céklás sütit sütni, bár abban van egy kevés liszt is... De tényleg nem a céklaízt lehet érezni rajta.
Szia!
Nagyon finom lett, szaftos, nekünk ízlett. A lisztet szándékosan ki akartam kerülni, ezért variáltam vele, de jól sikerült, örültem, hogy megcsináltam.
Megjegyzés küldése