2009. január 28., szerda

Mákos pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
2 teáskanál só
1 dl olaj
1 tojás
0.5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
4-5 evőkanál darálatlan mák
2 dl tejföl

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk az olajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a langyos vízben feloldott élesztőt, a mákot, és annyi tejfölt, hogy a dagasztás során a tészta az edény falától elváljon.
Miután összedagasztottuk, 20 percig pihentjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Kis átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és újabb 10 – 15 percnyi pihentetés után előmelegített, 220 °C – os, forró sütőben, 10 – 15 perc alatt kisütjük.

Forrás: Hunano

2009. január 20., kedd

Holland almás sütemény




Hozzávalók:

3 db közepes méretű, hámozott, szeletelt alma
1 teáskanál Stevia por
1 evőkanál méz (ízlés szerint)
1 teáskanál őrölt fahéj
2/3 pohár puha vaj /margarin
3 teáskanál Stevia por
4 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2 pohár teljes kiőrlésű liszt
1/8 teáskanál tengeri só
1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

Összekeverjük az almát, az 1 teáskanál Steviát, és a fahéjat, és egy órát állni hagyjuk.
A vajat a 3 teáskanál Steviával könnyű és habos krémmé verjük. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, minden tojás után tovább verve a krémet.
Belekeverjük a vanília kivonatot és a mézet, és folyamatosan adagoljuk a krémhez a sütőporos, szitált lisztet, a sót, és ezeket addig keverjük, amíg csomómentessé válik a tészta.

A masszát egy tepsibe simítjuk, majd az almaszeleteket függőlegesen állítjuk a tésztába, egymáshoz közel.
Előmelegített sütőben 170°C-on sütjük ki a süteményt kb. egy-másfél óra alatt.
Tűpróbával ellenőrizzük!

Miután elkészült, hagyjuk a süteményt a sütőben még 10 percig, és csak akkor vegyük ki.
Melegen tálaljuk.

Forrás: Normanatura

2009. január 17., szombat

Banános almáslepény

Tészta:

1 dl zabliszt
1 dl teljes őrlésű liszt
1,5 dl darált dió
1 /4 teáskanál só
1 dl víz

Töltelék:

50 dkg reszelt alma
10 dkg mazsola
1,5 dl víz
5 evőkanál zabliszt
egy citrom lereszelt héja
fél citrom leve
2-3 banán szeletekre vagdosva

Tetejére: kókuszreszelék

Elkészítés:

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a vizet. Dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni fél óráig.

Nyújtsuk ki két lapra a tésztát sütőpapír között, villával szurkáljuk meg őket. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük ki a lapokat, kb. 12 perc alatt.

A töltelékhez keverjük össze az almát, mazsolát, vizet, és a zablisztet, és kevergetve főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a citromlevet és a héjat is.

Az egyik tésztalapot rakjuk ki banánkarikákkal, és simítsuk rá az almás masszát.
Tegyük rá a másik lapot, és szórjuk meg kókuszreszelékkel.

2009. január 14., szerda

1 éves a Reformnasik!




A mai napon lett 1 éves a Reformnasik!


Ezúton köszönöm meg minden látogatómnak és bloggertársnak az oldalam iránt tanúsított érdeklődését, a bejegyzésekhez a kedves hozzászólásaikat!

Remélem, a jövőben is egyre jobban növekszik az érdeklődők tábora, és az egészséges alapanyagokból készíthető sütemények receptjeinek száma is!

Fotó: Flickr

2009. január 12., hétfő

Zserbó

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg tönkölyliszt
30 dkg zabpehelyliszt
1 kiskanál szódabikarbóna
20 dkg margarin
1 db citrom reszelt héja és leve

Töltelék:

30 dkg darált dió
lekvár / vagy 25 dkg darált mazsola narancslével keverve, hogy lekvárszerű, kenhető állaga legyen

Elkészítés:

A tészta adalékaiból közepesen kemény tésztát gyúrunk, vízzel szabályozzuk az állagát.
3 lapot nyújtunk belőle, vigyázva, mert könnyen töredezik. ( A kisült tészta is törékenyebb, mint a hagyományos.)

Az első kinyújtott lapot kikent, közepes méretű tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral (vagy a mazsolás masszával), és megszórjuk a darált dió felével.
Rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket, és ráfektetjük a harmadik lapot.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25-30 percig sütjük.

A teljes kihűlés után tetejét karobmázzal vonjuk be:

1 púpozott evőkanál tönkölyliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor

A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.

2009. január 10., szombat

Kókuszos répatorta

Hozzávalók:

25 dkg reszelt sárgarépa
30 dkg rozsliszt
1 csomag sütőpor
15 dkg barna cukor
15 dkg kókuszreszelék
4 tojás
5-10 dkg mazsola
Ízesítésre: fahéj, csipetnyi szerecsendió, gyömbér

Tetejére: durvára vagdosott dió / mogyoró, vagy mandula

Elkészítés:

Összekeverjük a sütőporos, szitált lisztet, a cukrot, a kókuszreszeléket, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, és a mazsolát, majd hozzákeverjük a tojásokat és a répát. Ha a reszelt répa levet eresztett, azt is keverjük bele.
Dolgozzuk ki jó alaposan, és kikent (vagy papírral bélelt) kapcsos tortaformába simítsuk bele a masszát.
Tetejét szórjuk meg a darabolt mogyoróval, vagy mandulával.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 1 óra 40 percig süssük.
A formában hagyjuk kissé lehűlni, majd vegyük le a forma karimáját, és pár órát hagyjuk szikkadni.

2009. január 5., hétfő

Almás kukoricalepény

Hozzávalók:

2,5 dl tejföl
10 dkg kukoricadara
3 tojás
½ mokkáskanál őrölt fahéj
8 dkg méz
8 dkg vaj
30-40 dkg reszelt alma
5 dkg mazsola
ízlés szerint kevés reszelt vanília

Elkészítés:

A tejfölt elkeverjük a kukoricadarával, a mézzel, a fahéjjal, és a tojásokkal. Gyenge lángon előmelegített sütőben a vajat tepsiben felforrósítjuk, hagyjuk elterülni benne a zsiradékot. Beleöntjük a masszát, és 10 percre betesszük a sütőbe.
Az almát összekeverjük a mazsolával, a tészta tetejére szórjuk, és közepes lángon még további 10 percig sütjük, majd fakanállal összetörjük.
Körtével is készíthető.

Forrás: Humano