2010. október 26., kedd
Vöröshagyma, fokhagyma immunerősítésre (hagymatea, fokhagyma-citrom kúra)
Fotó
Nedves, nyirkos őszi-téli időkben legjobb megelőzni a megfázásos betegségeket, természetes gyógymódokkal.
Jó eséllyel erősíthetjük immunrendszerünket vöröshagymával, fokhagymával egyaránt.
A vöröshagymában B1-, B2- és C-vitamin, ¬nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is van. Jellegzetes ízét és illatát kéntartalmú illóolaja adja. A hagyma titkait kutató tudósok észlelték, hogy a felvágott vöröshagyma közelében 35-45 másodperc után elpusztultak a mikroorganizmusok.
Arra is fényt derítettek, hogy a hagyma fogyasztása megelőzheti, illetve gyógyíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkenti a koleszterinszintet, és egyértelmű immunrendszer erősítő hatással is rendelkezik.
A hagymát hűléses betegségek gyógyítására házi szerként használhatjuk. Daraboljuk fel a vöröshagymát, csukjuk be a szemünket, és egy percig jó mélyen szívjuk be az illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása, sőt az illóolaja oldja a hörgők görcsét, és egyben tisztítja, fertőtleníti a tüdőt.
A hagymatea betegség megelőzésére is kiváló, hatékony köhögés csillapító, nyákoldó, antibakteriális . Jó íze miatt a gyerekek is szívesen megisszák.
Lassan, kortyolgatva igyuk egész nap.
1./ Hagymatea recept:
Pirítsunk meg (karamellizáljunk) enyhén egy kis barna cukrot (2 evőkanálnyi), öntsük fel fél liter vízzel, majd dobáljuk bele 2 db hagyma külső, tiszta barna héját, és forraljuk fel.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni negyed órát.
2./ Hagymatea recept:
Forraljunk fel fél liter vizet, dobjuk bele 2 db vöröshagyma külső, tiszta barna héját, forraljuk még 1 percig, majd fedő alatt hagyjuk negyed órát állni.
Amint iható hőmérsékletű lesz, ízesítsük 2 evőkanálnyi jó minőségű mézzel.
Legjobb a kakukkfű-, vagy a hársméz.
3./ Hagymatea recept:
Fél liter vízben tegyünk fel egészben héjastól főzni 1 fej hagymát. Legalább fél órát főzzük.
Amennyiben elfőne a víz a főzés során, azt pótolni kell!
Amint iható hőmérsékletű lesz, 2 evőkanál jó minőségű mézzel ízesítsük.
4./ Hagymatea recept:
Karamellizáljunk 2 evőkanál barna cukrot, öntsük fel fél liter vízzel, tegyünk bele 1 fej vöröshagymát egészben héjastól, és lassú tűzön főzzük fél órát.
Az elpárolgott vizet főzés közben pótoljuk!
A téli hagymakúrát kiegészíthetjük meleg inhalálással is, kismamáknak is ajánlható.
Egy fazék főzővízbe (érdemes beletenni 1-2 evőkanál tengeri sót) egy maréknyi kamillát szórunk.
Lefedjük, elzárjuk a tüzet, pár percig állni hagyjuk, majd óvatosan az asztalra tesszük. Levesszük a fedelét, cseppenthetünk bele illóolajat is (pl. Eucalyptus), és kellő távolságból föléje hajolunk. Egy frottír fürdőlepedővel betakarjuk a fejünket, és így belélegezzük a felszálló gőzt.
Ez sose legyen túl forró, nem kell a tüdőt leforrázni!
Kellemes melegen alkalmazzuk. Pár perc múlva feküdjünk le, a fürdőlepedő maradjon a fejünkön, az átizzadt bőrt hagyjuk szép lassan kihűlni.
Legjobb, ha alszunk is egy kicsit.
Ritka esetben, de előfordulhat, hogy a meleg inhalálás inkább fellobbantja a bajt. Hidegen is inhalálhatunk tömény illóolajakkal. Ez rendszerint fenyő-, és eucalyptus olajjal történik.
Egy vattacsomóra cseppentve belélegezhetjük, a fürdővizünkbe is tehetjük vagy a fűtőtesten a párologtatóba önthetjük.
Hatásos akár csak egy lavór gyógyteafőzetben lábat áztatni, vagy egy csésze gyógyteával gargalizálni.
5-10 perc alatt felszívódnak a hatóanyagok, és nemcsak helyi, hanem általános hatást is kifejtenek.
Forrás: Házipatika és Antal Vali ( fórum)
Erős immunerősítő, baktérium-, gomba-, és vírusölő a fokhagyma, egy természetes antibiotikum. Fertőtlenít, féregűző, és daganat megelőző.
Érrendszeri és általános meszesedés ellen is kiváló, koleszterin-, és vérnyomáscsökkentő hatású.
C-vitamint, B-vitamint és szelént is tartalmaz.
Mivel hatóanyaga csak akkor érvényesül, ha szétrágjuk vagy felaprítjuk, emiatt nem javasolják egyben lenyelni a gerezdet.
Nyersen és szétrágva, nyállal keveredve hat igazán, ugyanis ekkor keletkezik fő hatóanyaga, az allicin.
1./ Fokhagyma-citrom kúra
Daráljunk le húsdarálón 4 egész citromot héjastól (a citrom héját erősen permetezik és mesterséges viasszal kezelik, ezért lehetőség szerint használjunk bio citromot), 4 gerezd foghagymát, majd öntsük fel 2 liter előzőleg felforralt és lehűtött vízzel.
2 napra tegyük hűtőszekrénybe az oldatot.
Ezt követően szűrjük le, és ízlés szerint rakjunk bele pár kanál mézet (a világos fajták az erre alkalmasabbak).
2-3 héten át, reggeli előtt fogyasszunk el belőle fél dl-t. A foghagymának nem lehet érezni az illatát, a citrom ezt teljes egészében semlegesíti.
2./ Fokhagyma-citrom kúra
Ha az agyi erek vagy a szívkoszorú erek beszűkültek vagy elmeszesedtek, igyunk naponta egy kupicányi kivonatot a következő vegyülékből:
Hozzávalók: 30 gerezd fokhagyma, 5 citrom.
Elkészítés:
A fokhagymát lehéjazzuk, aprítjuk. A citromot, héjával együtt apróra vágjuk. Mixerben összeelegyítjük és 1 liter vízzel a főzőlapra helyezzük, de csak az első buggyanásig hagyjuk a tűzhelyen!
Ne forraljuk, mert a "C" vitamin 45 Celsius fokon kicsapódik!
Ezután leszűrjük és üvegbe öntjük, hűvös helyen tároljuk (hűtőszekrény).
A napi kupica „likőrt” akár főétkezés előtt, akár főétkezés után fogyaszthatjuk.
A gyógymód kipróbálói állítják, hogy már 3 heti alkalmazás után érezhető az egész testnek fiatalos regenerálódása.
Meszesedések és ezek mellékhatásai, pl. látásnál, hallásnál csökkennek, és lassan elmúlnak.
A 3 heti kúra után 8 nap szünetet tartunk, majd megismételjük. Ezután általános eredmény áll be.
Ezt az olcsó ártalommentes és gyógyhatású kúrát ajánlatos minden évben megismételni. A fokhagyma kellemetlen illatát senki nem érzi. A fokhagyma és a citrom hatása teljes mértékben érvényesül.
A kúrák idején több folyadékot érdemes innunk.
A fokhagyma-kúrák leírása internetes körlevélben érkezett, de számtalan helyen megtalálható az interneten is.
Itt említeném meg még a cékla jótékony hatását is.
Fotó
Általános immunitás növelése céljából tartsuk szem előtt a következő ötös szabályt, amit ebben a fórumos bejegyzésben találtam:
Naponta:
1./ 40 dkg zöldség, vagy gyümölcs
2./ ½ citrom
3./ 3 dkg fekete csokoládé
4./ 6 dkg egyéb magvak, napraforgó, mogyoró, dió, stb.
5./ 1 dl vörösbor
antialkoholistáknak és gyerekeknek: 1 dl céklalé
A céklának influenzát csökkentő hatása van. Bakteriális és vírusos megbetegedések esetén is jótékony hatású, gátolja azok szaporodását. Amennyiben módunkban áll, biocéklát fogyasszunk, mert a talajból nem csupán a tápanyagokat szívja fel hatásosan, de a vegyszereket is.
Hetente egyszer ajánlott „céklanapot” tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3 dl frissen préselt céklalevet meginni. Íze miatt keverhetjük sárgarépalével is. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású.
A cékla, főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk.
Orvosi vélemény szerint az ember bármennyi céklát illetve céklalevet fogyaszthat, nincs felső határ. (A vizeletet pirosra festheti, ez természetes velejárója lehet.)
Sikeresen alkalmazzák daganatkezelések során onkológiai klinikákon is, a betegekkel hosszú időn keresztül napi 200-250 gramm finomra reszelt céklát, vagy ennek megfelelő céklalevet fogyasztatnak el.(Forrás)
Immunerősítésre ezen kívül bejegyzem Juci ajánlatát is, a citromos mézes sárgarépa receptjét, mivel számomra nagyon ígéretesen hangzik, és szerintem érdemes kipróbálni:
25 dkg citrom 25 dkg nyers sárgarépával ledarálva, hozzáadva 25 dkg mézet.
Hét napig hűvös helyen érleljük, majd evés előtt naponta egy kiskanálnyit vegyünk be belőle. (Azonnal is fogyasztható.)
Meghűlés ellen kitűnő módszer.
2010. október 25., hétfő
Diós habos szelet (zabpehelyliszttel)
Maradék tojásfehérje felhasználása céljából összeállított sütemény.
Hozzávalók:
Tészta:
4 tojás fehérje
3 evőkanálnyi méz
10 dkg zabpehelyliszt
10 dkg darált dió
1 csapott kávéskanálnyi sütőpor
1/2 csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
½ citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott, de már nem meleg vaj
Tetejére:
3 tojás fehérje
2 evőkanál méz
3 evőkanál darált dió
Elkészítés:
A tojások fehérjéből kemény habot készítünk, majd kikeverjük a mézzel.
Hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával, citromhéjjal és dióval elkevert lisztet, végül a folyékony vajat is.
A masszát sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és előmelegített 170 °C-os sütőbe tesszük.
Közben a 3 tojás fehérjét jó kemény habbá verjük, ízesítjük a mézzel és a dióval.
20 perc sütés után a tészta tetejére kenjük a diós habot, és a hőt kissé lecsökkentve (kb. 150 °C) ismét visszatesszük a süteményt a sütőbe.
Addig tartjuk a sütőben, míg teteje meg nem pirul.
A tészta dió helyett készíthető mogyoróval, mandulával, vagy pl. kókuszreszelékkel is, tetszés szerint.
Kisebb méretű formában érdemes kisütni (kb. 20 cm átmérőjű), akkor vastagabb lenne a tészta.
Itt kerek, 26 cm átmérőjű a forma, kicsit nagy volt ehhez a mennyiséghez, és nem volt felezhető a lap.
Elképzelésem szerint meg is töltöttem volna, így külön ettük hozzá a tölteléket, mivel már előre elkészítettem, és nagyon finom lett együtt.
Almakrémes töltelék hozzávalói:
3 db közepes, tisztított savanykás alma
2 evőkanál méz
1 kisebb citrom leve
1 evőkanálnyi étkezési keményítő
Elkészítés:
A feldarabolt almát citromlével meglocsoljuk, 2-3 evőkanál vízzel puhára pároljuk, mézzel ízesítjük, majd mixerrel pépesítjük.
Kevés vízzel elkevert étkezési keményítőt (vagy pudingport) keverünk hozzá, 2-3 percig besűrítve főzzük, és hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom, pikáns töltelék lesz belőle, ha valaki édesebben szereti, lehet módosítani.
A recept a paleo étrendbe is illeszthető, ebben az esetben az étkezési keményítő kimaradhat, és a sűrítés pl. zselatinnal is megoldható.
Címkék:
Édes sütemény,
Paleo,
Tortalap,
Töltelék krém
2010. október 24., vasárnap
Zabkenyér (kovászolt)
Hozzávalók:
Kovászhoz valók:
2.5 dl langyos (37 -40 °C) víz
2.5 g élesztő
2.5 dl zabliszt
48 órával később:
25 g élesztő
7 dl langyos víz
3 evőkanál olaj
kb. 2.5 l (kb. 1.3 kg) zabliszt, vagy búza és zabliszt keveréke
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A kovász hosszú kelési ideje adja ennek a zabkenyérnek különleges izét, nedvességet biztosít neki, ezzel megvédi a kiszáradástól. A kovászból készíthetünk dupla adagot is, a maradékot, légmentesen lezárva, hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Ha a kenyér kizárólag zablisztből készül, nem kel meg rendesen, nehéz és sűrű lesz. Ezért a zablisztet egyenlő arányban keverjük búzaliszttel is. Bár a zab íze erőteljesen érezhető lesz, a kenyér jobban megkel és könnyebb lesz.
Tegyük a kovászhoz való lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vizet és keverjük el jól, majd légmentesen letakarva huzatmentes helyen erjesszük meg.
A harmadik nap morzsoljunk 25 g élesztőt egy nagy tálba, adjunk hozzá egy kis vizet, a cukrot és keverjük, míg fel nem oldódik. Ezután adjuk hozzá a maradék vizet, olajat, sót, a kovászt és körülbelül 2 liter lisztet. Gyúrjuk, adjunk még hozzá lisztet, hogy a tészta ne ragadjon a tálhoz és a kezünkhöz. Szórjuk meg a kész tésztát liszttel, takarjuk le és hagyjuk meleg helyen 50-60 percig kelni.
A belisztezett gyúródeszkára borítsuk ki a megkelt tésztát, majd folyamatosan gyúrjuk a maradék liszttel, míg a tészta nem ragad az asztalhoz. Formázzuk a tésztát két vekniformára, tegyük sütőlapra, fedjük le zsírpapírral, takarjuk le az egészet tiszta törlőruhával, és 30-40 percre hagyjuk meleg helyen.
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, kenjük meg a vekniket langyos vízzel vagy tejjel, süssük őket a sütő alsó részén 50 - 60 percig.
A következő módszerrel lehet megnézni, hogy mikor jó a kenyér: vegyük ki a veknit, fordítsuk fejjel lefelé, ütögessük meg párszor, és ha kongó hangot hallunk, akkor a kenyér kész; ha nem ilyen hangot hallunk tegyük vissza a sütőbe.
A kész kenyereket törlőruha alatt hűtsük ki.
A recept leírását erről az oldalról böngésztem.
Kovászhoz valók:
2.5 dl langyos (37 -40 °C) víz
2.5 g élesztő
2.5 dl zabliszt
48 órával később:
25 g élesztő
7 dl langyos víz
3 evőkanál olaj
kb. 2.5 l (kb. 1.3 kg) zabliszt, vagy búza és zabliszt keveréke
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A kovász hosszú kelési ideje adja ennek a zabkenyérnek különleges izét, nedvességet biztosít neki, ezzel megvédi a kiszáradástól. A kovászból készíthetünk dupla adagot is, a maradékot, légmentesen lezárva, hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Ha a kenyér kizárólag zablisztből készül, nem kel meg rendesen, nehéz és sűrű lesz. Ezért a zablisztet egyenlő arányban keverjük búzaliszttel is. Bár a zab íze erőteljesen érezhető lesz, a kenyér jobban megkel és könnyebb lesz.
Tegyük a kovászhoz való lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vizet és keverjük el jól, majd légmentesen letakarva huzatmentes helyen erjesszük meg.
A harmadik nap morzsoljunk 25 g élesztőt egy nagy tálba, adjunk hozzá egy kis vizet, a cukrot és keverjük, míg fel nem oldódik. Ezután adjuk hozzá a maradék vizet, olajat, sót, a kovászt és körülbelül 2 liter lisztet. Gyúrjuk, adjunk még hozzá lisztet, hogy a tészta ne ragadjon a tálhoz és a kezünkhöz. Szórjuk meg a kész tésztát liszttel, takarjuk le és hagyjuk meleg helyen 50-60 percig kelni.
A belisztezett gyúródeszkára borítsuk ki a megkelt tésztát, majd folyamatosan gyúrjuk a maradék liszttel, míg a tészta nem ragad az asztalhoz. Formázzuk a tésztát két vekniformára, tegyük sütőlapra, fedjük le zsírpapírral, takarjuk le az egészet tiszta törlőruhával, és 30-40 percre hagyjuk meleg helyen.
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, kenjük meg a vekniket langyos vízzel vagy tejjel, süssük őket a sütő alsó részén 50 - 60 percig.
A következő módszerrel lehet megnézni, hogy mikor jó a kenyér: vegyük ki a veknit, fordítsuk fejjel lefelé, ütögessük meg párszor, és ha kongó hangot hallunk, akkor a kenyér kész; ha nem ilyen hangot hallunk tegyük vissza a sütőbe.
A kész kenyereket törlőruha alatt hűtsük ki.
A recept leírását erről az oldalról böngésztem.
Címkék:
Kenyér,
tejmentes,
tojásmentes
2010. október 23., szombat
Sütőtökös mákos pite
Fotó
Hozzávalók:
20 dkg tönkölyliszt fehér
10 dkg tönkölyliszt teljes őrlésű
1/2 csomag sütőpor
20 dkg vaj
1 csipetnyi só
10 dkg nádcukor/ vagy ízlés szerint méz
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl- igény szerint
reszelt citromhéj
1-2 mokkáskanálnyi vanília aroma
Töltelék:
20 dkg tisztított, kis kockára vagdalt sütőtök
1-2 evőkanálnyi vaj
2 dl gabonatej
15 dkg nádcukor / vagy más édesítő ízlés szerint
1 teáskanálnyi reszelt narancs, - vagy citromhéj
1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
20 dkg darált mák
5 dkg zabkorpa
1 tojás-kenéshez
Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojássárgáját, és ízlés szerint édesítjük.
Annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
A hűtőben pihentetjük kb. fél órát.
A töltelékhez a sütőtököt kevés vajon átforgatjuk.
A tejet a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd beleöntjük az összes többi hozzávalót, és besűrítve felfőzzük.
Végül beleforgatjuk a sütőtököt is.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) közepes méretű tepsibe fektetjük.
A tölteléket a tésztára simítjuk.
A töltelék alá bármilyen pikáns lekvárt is kenhetünk.
A maradék kinyújtott tésztát csíkokra vágjuk, vagy vékony rudakat sodrunk belőle, és rácsosan a töltelékre helyezzük.
A tészta tetejét megkenjük tojás sárgájával vagy felvert tojással.
180 °C - on sütjük ki, míg meg nem pirul, kb. 25-30 perc alatt.
Amennyiben mézzel ízesítjük a tésztát, a sütési időre figyeljünk, ne süssük túl.
Címkék:
Édes sütemény,
Töltelék krém
2010. október 17., vasárnap
Tökös mákos muffin
Hozzávalók:
15 dkg reszelt sütőtök
1 db reszelt alma
3 evőkanál olaj
2 evőkanál méz
2 tojás
½ citrom leve és reszelt héja
1 csapott mokkáskanál sztívia
1 teáskanál fahéj
5 dkg zabpehelyliszt
5 dkg zabpehely
5 evőkanál zabkorpa
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
5 dkg darált mák
2 evőkanál nádcukor
1 dl almalé vagy víz, - amennyiben szükséges
Elkészítés:
Összekeverjük külön a száraz összetevőket, a nedves adalékokat, majd a kétféle keveréket egymással.
Amennyiben szükségesnek ítéljük meg, lazíthatjuk a tésztát egy kis folyadékkal.
Se túl híg, se túl sűrű ne legyen.
A masszát ízlés szerint ízesíthetjük.
Zsiradékkal kikent muffinsütő forma mélyedéseibe kanalazzuk ¾ részig.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 25 perc alatt.
2010. október 14., csütörtök
Almás-banános zabpelyhes sütemény
Hozzávalók:
5 dkg nagy szemű zabpehely
5 dkg zabkorpa
5 dkg darált vagy darabolt mandula /dió, mogyoró
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg darabolt datolya
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál méz
1 /2 citrom leve és reszelt héja
2 tojás
2 evőkanál olaj
2 db érett banán
1 nagy alma reszelve
Tetejére:
5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, sűrű massza legyen.
Ha szükséges, lehet lazítani kevés almalével, vagy vízzel, tejjel, joghurttal, kefirrel tetszés szerint, - nálam nem kellett. Vagy pedig a korpa mennyiségével állíthatjuk be az állagot.
A tészta édesítését is lehet módosítani ízlés szerint.
Sütőpapírral bélelt közepes tepsibe simítjuk a tésztát, és előmelegített 190 °C-os sütőben kisütjük kb. 25-30 perc alatt, sütőtől függően.
Címkék:
Édes sütemény,
tejmentes
2010. október 10., vasárnap
Túrós muffin
Hozzávalók:
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
5 dkg zabpehely
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 csapott teáskanál sztívia
5 dkg lágy barna nádcukor
1 db alma kis darabokra vagdalva
5 dkg mazsola
12 dkg olvasztott, már nem meleg vaj (vagy szobahőmérsékletű)
2 tojás
25 dkg túró
½ citrom leve és reszelt héja
1 dl joghurt (kb.)
Elkészítés:
Összekeverjük külön a száraz összetevőket, a nedves adalékokat, majd a kétféle keveréket egymással. A masszát nem kell túlzottan kikeverni.
Se túl folyós, se túl sűrű ne legyen az állaga.
A tésztát zsiradékkal kikent muffinsütő forma mélyedéseibe kanalazzuk 2/3 részig.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki 25-30 perc alatt.
2010. október 4., hétfő
Zabpelyhes áfonyás muffin
Hozzávalók:
1 csésze (2.5 dl) zabpehely
1 csésze teljes őrlésű (tönköly) liszt
½ mokkáskanálnyi szódabikarbóna
3 teáskanálnyi sütőpor
½ teáskanálnyi só
2 teáskanálnyi fahéj
½ teáskanálnyi őrölt szerecsendió
1 csapott mokkáskanálnyi sztívia
5 dkg lágy sötétbarna nádcukor
1 db apróra vagdalt alma
¾ csésze aszalt áfonya
¼ csésze olvasztott, de már nem meleg vaj
1 tojás
¾ bögre tej
Elkészítés:
Összekeverjük külön a száraz összetevőket, a nedves adalékokat, majd a kétféle keveréket egymással.
A masszát zsiradékkal kikent muffinsütő forma mélyedéseibe kanalazzuk ¾ részig.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben sütjük ki 20 perc alatt.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)