2010. február 21., vasárnap

Sós omlós rudak



Hozzávalók:

20 dkg tönköly fehér liszt
10 dkg kukoricaliszt
1 csomag sütőpor
1 csapott mokkáskanálnyi só
10 dkg vaj (vagy más zsiradék)
1 tojás sárgája
3-4 evőkanál tejföl- igény szerint

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk.
Liszttel megszórt felületen kb. ujjnyi vastagságra nyújtjuk, majd rudacskákra vagy más formára vágjuk.
A tojás fehérjével megkenjük a tetejüket, és előmelegített, kb. 190 °C-os sütőben pirosra sütjük.
Tetszés szerint meg lehet szórni a tetejét magvakkal, vagy sajttal.

Ezt a sós süteményt egyik alkalommal a diétámba építettem be keksz helyett.
Szükségem volt valamire, amiből bármikor bekaphattam 2-3 darabot, és elrágcsálhattam.
Kevés zsiradékot tartalmaz, és sokáig eláll.

Az utóbbit, hogy sokáig eláll, több recept is megemlíti.
Nálunk a gyakorlatban ilyesmi nem igazolódik be, mert sokkal hamarabb elfogy minden, így nincs lehetőségem tesztelni sosem ezeket az állításokat.
Ebben az esetben most bátran merek nyilatkozni, két hétig is megtartotta a minőségét. Sőt, úgy vettem észre, minél tovább állt, annál omlósabb lett.
Ettől eltekintve túl nagy dolgot ne képzeljünk el, egy egyszerű, gyorsan elkészülő omlós szárazsüteményről van szó.

Nincsenek megjegyzések: