2013. január 31., csütörtök

Fahéjas citromkrémes sütemény (gluténmentesen is)



Hozzávalók:


Tészta:

5 tojás
20 dkg cukor (nádcukor / nyírfacukor)
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
1 dl olaj
1 citrom leve + víz ( az összes legyen 1 dl)
20 dkg rizsliszt (itt keverve zabliszttel, de akkor nem tekinthető gluténmentesnek)
1 csomag (12 g) sütőpor
½ citrom reszelt héja
1 csapott teáskanál őrölt fahéj

Töltelék:

Citromkrém:

3 dl tej ( laktózmentes)
10 dkg cukor
1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor ( gluténmentes)
2 közepes citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag (10 g) vaníliás cukor, Bourbon

Kenéshez: lekvár (házi)

Elkészítés:

A tojások fehérjét habosra verjük, lassan adagoljuk hozzá a citromos vizet, kanalanként a cukrot, majd kemény habot készítünk belőle.
A tojások sárgáit egyenként elkeverjük a habban, és óvatosan csorgatva az olajat is hozzáadjuk.
Végül a sütőporos, citromhéjjal és fahéjjal elkevert liszt kerül a masszába.

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 170 °C-os sütőben sütjük ki sütőtől függően, kb. 45 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütésidő vége felé!
A tészta szélét a forma mellett késsel meglazítjuk, hagyjuk kihűlni, majd lisztezett felületre kiborítjuk, a papírt lehúzzuk.
2 lapra vágjuk.

A krémhez a pudingport, a cukor felét, a tojások sárgáit, a citromhéjat, és a citromlevet elkeverjük egymással, és egy kis tej hozzáadásával egyneműre keverjük.

A maradék tejet felforraljuk, fokozatosan hozzáadjuk a pudingos masszához, majd kis lángon, állandó keveréssel sűrűre főzzük, végül a vaníliás cukorral ízesítjük.
Időnként megkeverve egészen langyosra hűtjük.
A vajat kihabosítjuk, apránként a porcukorral jó alaposan elkeverjük, majd a pudingos krémet kanalanként adagoljuk hozzá.

A lapok belső felét lekvárral kenjük (akár el is maradhat, ez csak az én mániám…), és megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.
Fahéjjal finoman megszórjuk, nálam egy kis kakaópor került rá.



A recept ötletét a Nosaltyoldalán található leírás adta, a krém nálam más.
Ott a tésztához 1,5 evőkanálnyi fahéjat ír, én sokallottam, és kevesebbet tettem bele.
A citromkrémet szerintem nyugodtan lehet még tejszínhabbal is lazítani, vagy pedig a süti tetejére nagyon jól elmenne még egy réteg hab.
A leírás a Nassoló blogomon is megtalálható.




















2013. január 28., hétfő

Sajtos köménymagos tallérok /Gluténmentes, paleo



Hozzávalók:

2 tojás
10 dkg reszelt gouda sajt
2 evőkanálnyi őrölt mandula
½ csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna

Tetejére:
ízlés szerint köménymag

Elkészítés:

A felvert tojásokat elkeverjük a reszelt sajttal, a mandulával és a szódabikarbónával.
Pici sóval ízesíthetjük óvatosan, a sajttól elég sós lehet.
Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi halmokat rakosgatunk, amelyeket vékonyan ellapítunk.
Tetejüket köménymaggal szórjuk meg.
Előmelegített, kb. 180 °C-os sütőben kisütjük.

Jó ropogósra sülnek meg.
Teához, kávéhoz finom ropogtatni való, kenyér pótlására is alkalmas (én legalábbis ahelyett is ettem).

Ugyanez elkészíthető vékonyan zsiradékkal kikent serpenyőben lepénykének, szintén kenyér helyett reggelire-vacsorára.
Így készül: személyenként 1 tojás + evőkanálnyi reszelt sajt + 1 evőkanálnyi őrölt mandula, ízlés szerint ízesíthető, variálható, pl. snidling, hagyma, stb. 3-4 lepényke lesz belőle.
Ha valakinek hasznos információt jelent, többek között az Aldi is laktózmentes Gouda sajtot tart, én mindenhez azt használom.


2013. január 7., hétfő

Zabpelyhes mandulás keksz (paleo)



Hozzávalók:

15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg zabpehely
5 dkg darált mandula
2 evőkanálnyi xylit
2 evőkanálnyi méz
2 evőkanálnyi karob őrlemény/ vagy 2 evőkanálnyi kakaópor
1 tojás
12 dkg lágy vaj
½ kávéskanálnyi szódabikarbóna

Elkészítés:

Az adalékokat összekeverjük egymással, kb. fél órát hűvös helyen pihentetjük a masszát.
A tészta édesítése ízlés szerint történhet, a karob (vagy kakaópor) helyett használhatunk apróra vagdalt csokoládét, és aki szereti, mazsolával is gazdagíthatja, nagyon finom.

Dió nagyságú gömböket formálunk a masszából, ha nagyon ragadna, vízzel nedvesített kézzel dolgozzunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre egymástól távolabbra rakosgatjuk a gömböket, majd egy megnedvesített kanál hátoldalával korong formára ellapítjuk őket.
A lapocskák még nőni fognak a sütés során.

Előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük ki 12-15 perc alatt, amikor a széle pirul, akkor már jó.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni, mert amikor kivesszük a sütőből, akkor még könnyen törik a tészta.



2013. január 4., péntek

Omlós sajtos keksz



Hozzávalók

15 dkg zabliszt
15 dkg rizsliszt
15 dkg vaj
½ csomag (6 g) sütőpor
15 dkg reszelt kemény sajt
1 tojás
1 tojás sárgája
3-4 evőkanálnyi joghurt/tejföl
1 teáskanálnyi só, tetszés szerint bors

Tetejére:

1 tojás fehérje
köménymag / szezámmag
pirospaprika

 Elkészítés

A sütőporos lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a reszelt sajtot.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát tudjunk gyúrni belőle.

Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük fél órát, lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél cm magasra, kiszaggatjuk, vagy kockákra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a darabokat (nem fognak megnőni vagy terjeszkedni, így nem kell túl nagy távolságra tenni egymástól őket), tetejüket megkenjük felvert tojásfehérjével, pirospaprikával, köménymaggal vagy szezámmal meghintjük.

Előmelegített, kb. 180-200 °C-os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt.
Teához, kávéhoz illik leginkább, mert kicsit szárazabb keksz lesz belőle.
Köménymaggal finomabb, és szerintem másnapra lett jobb, de ez ízlés kérdése is.

2013. január 3., csütörtök

Sajtos szezámos ropogós keksz (gluténmentes, paleo)



 Hozzávalók:

3 tojás
9-10 evőkanálnyi szezámmag
½ teáskanálnyi sütőpor
2 csipetnyi (erős) fűszerpaprika
1/2 teáskanálnyi frissen reszelt szerecsendió
pici só, - ízlés szerint
10 dkg reszelt kemény sajt

Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáit elkeverjük a szezámmaggal, a szerecsendióval, a sütőporral, a paprikával és a sóval, majd a felvert tojásfehérjét adjuk hozzá.
Folyékonyabb állagú masszát kapunk.
Sütőpapírral bélelt gáztepsire kanállal halmokat rakosgatunk úgy, hogy közöttük bőven maradjon hely. A halmokat kissé lelapítjuk kerek, vékony formára a kanál hátával, vagy villával.
Tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 180 °C-os sütőben sütjük ki a kekszeket kb.  20 perc alatt.
Akkor jó, ha a szélük szépen barnul, és már teljesen ropogósak.

Hagyjuk őket teljesen kihűlni, és jól záródó dobozban tároljuk. Fontos, hogy egészen kihűlt állapotban csomagoljuk el, mert egyébként megpuhulnak.

Kb. 20 darab lesz belőle, két nagy tepsi adagja.

Forrás: Szendi-Mezei paleo szakácskönyve