50 dkg tönkölyliszt
kb. 4 dl tej / gabonatej
1 kávéskanál nádcukor
2 dkg élesztő
6 dkg lágy vaj/ margarin
5 dkg nádcukor
3 tojássárga
só
Elkészítés:
1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen megkelesztjük.
A lisztet megsózzuk (kb. 1 kávéskanálnyi), ízesítjük a maradék cukorral, hozzáadunk 2 tojássárgáját, eldolgozzuk a kovásszal, és annyi tejet adunk hozzá, hogy formázható, se túl lágy, se túl kemény tésztát készíthessünk belőle. Dagasztás közben keverjük hozzá a vajat is.
Robotgéppel kb. 10 perc alatt tudjuk hólyagosra kidolgozni, amikor elválik az edény oldalától a tészta, akkor jó.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük.
Kiborítjuk egy lisztezett deszkára, és ismét átgyúrjuk.
Három cipót formálunk, majd hengerré formáljuk, és befonjuk.
Vajjal kikent formába tesszük, és letakarva langyos helyen 20 percig kelesztjük.
Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben 190 °C-on kisütjük, kb. 40- 50 perc alatt.
Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, vagy mazsolát (5 dkg) is keverhetünk a tésztájához.
Az, hogy milyen fonást alkalmazunk, önbizalom és ügyesség kérdése, részemről a legegyszerűbb is nagyszerű.
A következő link ahhoz a videóhoz irányít bennünket, ahol a négyes fonás fortélyait elleshetjük:
http://gportal.hu/gindex.php?pg=18151708