2014. január 31., péntek

Céklasaláta, nyers




Hozzávalók:

3 db nyers cékla
1-2 db közepes alma
1 közepes szál sárgarépa
Ízesítésre: pici só, őrölt kömény, őrölt bors, citromlé, olívaolaj (vagy más hidegen sajtolt olaj), kevés méz, adható hozzá lila hagyma is

Elkészítése:

A tisztított sárgarépát finomra reszeljük sajtreszelőn, az almát és a megmosott, hámozott céklát almareszelőn reszeljük le.
Ízesítjük tetszés szerint, majd hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei.

Nem fontos reszelni, fel is kockázhatjuk, vagy vékonyan szeletelhetjük a hozzávalókat.
Ecetes tormát is adhatunk hozzá, friss kakukkfüvet, vagy kis zellert, fokhagymát, fekete retket, majonézt tejföllel, joghurtosan, kinek mit enged meg az étrendje.
Citromlé helyett lehet narancslével ízesíteni, vagy almaecettel, vörösborecettel, balzsamecettel.
Aprított, vagdalt diót, mandulát is keverhetünk bele, napraforgómagot, adhatunk hozzá egy kis mazsolát.
Készíthetjük úgy is, hogy sárgarépa helyett savanyú káposztával, vagy lila káposztával keverjük.
Azonnal fogyasztható, de ha állni hagyjuk, jobban összeérlelődnek az ízei.
Köretnek, vagy önálló fogásnak is nagyon finom, szendvicsekhez, húsokhoz egyaránt!

Figyelem!
A céklában lévő, és a táplálékkal elfogyasztott színanyagok (betain) a vizeletbe és a székletbe választódnak ki, így a vizelet és a széklet pirosra vagy rózsaszínűre színeződik.
Tehát, nem megijedni!!!
Erről bővebben ITT olvashatunk.



Fotó forrás

A cékla gyógyászati hatása:

 A céklát legjobb nyersen fogyasztani.
Kifacsart levének méregtelenítő hatása igen erős, naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyasszunk belőle.
Ezért ajánlott sárgarépával keverni, fele-fele arányban, vagy adhatunk hozzá almát, körtét, paradicsomlevet, uborkát, más zöldséget, gyümölcsöt is.
Sárgarépával kombinálva nagyban segíti a máj zsírtalanítását.

Céklaital:

Kockákra vágjuk és összeturmixoljuk a céklát, almát, sárgarépát, hozzáöntünk egy kis vizet, és újra átkeverjük. Így kb. 2.5 dl levet kapunk, melyből két adagot igyunk egy nap, ha lehet, reggel éhgyomorra a reggeli előtt egy órával, és este.


A cékla tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik, gazdag vitamin,- és ásványianyag forrás. Immunerősítő hatása van, jótékony hatással van a veseműködésre, és a nyirokrendszer működésére.
Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, igen magas a folsav tartalma. A sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, javítja a bélműködést (nagyobb mennyiségben enyhe hasmenést is okozhat), nagyon eredményes magas vérnyomás esetén.
100 gr cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav termelődést. Növeli az álló- és teljesítőképességet, serkenti az agyműködést.

Legfontosabb hatóanyagai:

Kálium, kalcium, vas, szilícium, magnézium, ezenkívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

Az okosságokat internetes oldalakról böngésztem ki.

2014. január 29., szerda

Tej tojásból, -tejpótló/tojástej/zsírtej/





Egy kiváló lehetőség azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak tejet. 

A receptet Anita blogján találtam, ahol megtudhatjuk, hogy angol nyelven „egg milk”, svéd nyelven „äggmjölk” a neve ennek a tojásból készült tejpótlónak.

Készíthető belőle kávé, kakaó, csokoládés tej, adhatunk hozzá kókusztejszínt, vaníliát, így vaníliás tejet kapunk, és még madártej alapnak is kiváló.   
A frissen elkészült italban Neskafét feloldva, cappuccinót nyerünk.
Általánosságban elmondható, hogy használhatjuk csaknem minden olyan esetben, amikor tejet szeretnénk használni.
Ízesíthetjük ízlésünk szerint fahéjjal, kardamommal, ihatjuk reggeli italként a reggelink kísérőjeként.
Finom, jóízű, és tápláló ital, egyszerű, és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 teáskanál kókuszzsír
1 teáskanál vaj /pótolható kókuszzsírral
1.5-2 dl forró víz

Elkészítése:

A tojást és a tojás sárgáját mixerrel felverjük a lágy zsiradékkal.
A vizet felforraljuk, és nagyon óvatosan csorgatva a tojáshoz, egyneműre keverjük folyamatosan mixelve.
Attól függően, mennyi vizet adunk hozzá, finom krémes állaghoz jutunk, és máris készen van a tejpótlónk, lehet ízesíteni tetszés szerint.
A víz mennyiségével is variálhatunk, 3-5 deciliterrel. 
Ha nincs kókuszzsírunk, pótolhatjuk vajjal, vagy fordítva, ahogy az étrendünk megengedi.


Időközben próbáltam megtalálni magyar oldalakon is a receptet, így találtam rá a „zsírtej” és a "vaníliás tej" elnevezésre: ITT és ITT.

Ezek a leírások szerint így készül a tej:

1 tojás sárgája
1 evőkanálnyi kókuszzsír
2-5 dl forró víz, attól függően, milyen állagot kívánunk elérni

Ízesítése: 1 csipetnyi só, pici vanília aroma, tetszés szerinti édesítő
5 dl vízzel kicsit hígabb lesz és kb. másfél százalékos tejnek felel meg, 2-3-4dl-el teljesebb állaga lesz. 
 Az eljárás ugyanaz, mit az előzőnél.

Így néz ki:


Kipróbáltam pudinghoz, arra nem vált be nekem.

2014. január 25., szombat

Zabpelyhes sütőtökös keksz





Hozzávalók:

18 dkg lágy vaj/margarin
10 dkg nádcukor
5 dkg lágy sötétbarna nádcukor
10 dkg zabpehely
10 dkg teljes őrlésű liszt
10 dkg finomliszt (tönköly)
pici só
½ teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 tojás
35 dkg sütőtökpüré (sült tökből)
10 dkg mazsola
5-10 dkg aprított étcsokoládé

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat összekeverjük.
A margarint kihabosítjuk a csipetnyi sóval, hozzáadjuk a cukrokat, majd a tojást, a tökpürét, végül a száraz alapanyagokat.

A masszából diónyi darabokat formálunk, egymástól kissé távolabbra papírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, majd megnedvesített evőkanál hátával kissé lenyomkodjuk, korong-formára ellapítgatjuk, nem túl vékonyra.
Előmelegített 170-180 °C –os hőlégkeveréses sütőben 15 perc alatt sülnek meg.

Két gáztepsi lett belőle, 40 darab.

A recept a Falusi libák blogjáról származik, némi módosítással.
Eredetileg sima cukorral készül, nincs benne mazsola, és a csokit sem a tésztába keverik, hanem, miután kikerül a sütőből a sütemény, azonnal kis kocka tejcsokit tesznek a korongok tetejére, így a csoki ráolvad, nagyon mutatós lesz tőle. 

 Köszönöm a receptet! :-)



2014. január 5., vasárnap

Grízgaluska (tönköly búzadarából)





Hozzávalók:

1 tojás
1 diónyi lágy/ olvasztott kacsazsír (vagy más zsiradék, olaj is lehet)
1 csipetnyi szódabikarbóna
3 púpozott evőkanálnyi búzadara (gríz)

Elkészítés:

A tojást és a zsiradékot villával habosra verjük.
Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű, se túl lágy, se túl kemény massza ne legyen belőle, miközben a szódabikarbónát is jól elkeverjük benne.
Ízlés szerint sózzuk, ízesíthetjük apróra vagdalt petrezselyemzölddel, vagy szárított zöldségkeverékkel is.
Az edényt lefedjük, és állni hagyjuk 20-30 percet. Van, aki egyáltalán nem, vagy pedig ettől több ideig pihenteti, szerintem felesleges hosszabb időt erre fordítani.

Bőséges mennyiségű vizet forralunk, sózzuk, szárított zöldségkeveréket is adhatunk hozzá (én mindig teszek).
Van, aki közvetlenül a levesbe szaggatja a galuskákat, én mindig külön főzöm ki.

A víz ne lobogjon erősen, inkább csendesen, gyöngyözve forrjon, miközben vízbe mártott teáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat.
Úgy szaggassuk ki a galuskákat, hogy már ne keverjünk a masszán, a leeső kis darabkákat szépen nyomogassuk a többi masszához a kanállal.

Főzés közben kevergetni nem kell, vagy csak nagyon lazán, óvatosan keverjük meg kissé, ha szükségesnek ítéljük.
Nem kell sokáig főzni, öt perc elég, akkor zárjuk el a lángot, fedővel takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni kb. 20 percig.
A gőzben szépen megduzzadnak a galuskák, nagyok lesznek, puhák, és rezgősek. Akinek nem tetszik, hogy nagy lesz, mokkáskanalat is használhat a szaggatáshoz.




Persze ha valaki úgy szereti, ha kemény és rágós, akkor ezt a módszert nem ajánlom. :-)

4-6 személyre kb. 3 tojással kell számolni, ilyenkor a szódabikarbóna mennyisége egy késhegynyi legyen. A szódabikarbónával óvatosan bánjunk, ne tegyünk bele sokat, mert széteshetnek teljesen galuskák!
Természetesen sima búzadarából is ugyanígy készíthető.


2014. január 3., péntek

Rizslisztes piskótatekercs (gluténmentes)





Tészta hozzávalói:

5 tojás
10 dkg rizsliszt
5 dkg étkezési keményítő
15 dkg cukor / vagy méz , tetszés szerint
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál olvasztott vaj / vagy étolaj
½ citrom leve és reszelt héja

Töltelék: bármilyen lekvár / vagy krém is lehet


Elkészítés:


A tojások fehérjét habosra verjük a citromlével, kanalanként hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
Egyenként belekeverjük a sárgákat, belereszeljük a citromhéjat, és hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró zsiradékot.
Végül lazán belekeverjük a szódabikarbónával, és az étkezési keményítővel elkevert lisztet. Ha nincs keményítőnk, liszt is jó helyette.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk egyenletesen a masszát.

Kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és rögtön levesszük a hőt 180 °C-ra.
A sütőt érdemes már akkor bekapcsolni, amikor elkezdjük kimérni a hozzávalókat, mire végzünk a tészta összeállításával, addigra kellőképpen bemelegszik.
A tésztalapot kisütjük, kb. 20 perc alatt, sütőtől függően.

A kész lapot tiszta konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt vizes ecsettel áthúzogatjuk, így könnyebben le tudjuk húzni róla a papírt.

Bármilyen lekvárral megkenjük, feltekerjük, és miután teljesen kihűlt, szeleteljük.
Ha krémmel töltjük, akkor azonnal feltekerjük a konyharuhával a lapot, és miután kihűlt, óvatosan kitekerjük, és akkor töltjük meg.

Mivel nem tartalmaz kalászos gabonát, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.