2008. július 20., vasárnap

Zabpelyhes - málnás sütemény


Hozzávalók:


20 dkg búzaliszt
20 dkg zabpehely
25 dkg jéghideg vaj
15 dkg barnacukor
1 citrom reszelt héja
30 dkg málna
1 teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
10 dkg durvára darált dió


Elkészítés:


A szódabikarbónával kevert lisztet, a cukrot, a zabpelyhet, a sót, a diót, és a citromhéjat kézzel keverjük össze egy nagy tálban, majd szeleteljük bele a vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. A tésztának morzsásnak, forgácsszerűnek kell lennie.

Vajjal kikent, liszttel szórt közepes méretű tepsibe öntsük a tészta egyharmadát, és kissé egyengessük el. Tetejére szórjuk a málnát, majd fedjük be a maradék tésztamorzsával.

Előmelegített sütőben, 160 °C - on süssük körülbelül 30-35 percig.

Hagyjuk kissé kihűlni, majd kockákra vágva kínáljuk.

Dió helyett használhatunk szeletelt mandulát, zabpehely helyett rozs, vagy akár búzapelyhet is.

Forrás: Origo Női lapozó; Kaldeneker György receptje

2008. július 19., szombat

Ribizkepiros - Finn sütemény



Tészta:

8 dkg barna rozsliszt
8 dkg finomliszt
10 dkg cukor / vagy méz
1-2 dkg élesztő 1 dl vízben felfuttatva
2 tojás
0,5 dl olaj

Tetejére:

40 dkg ribizli (áfonyával, szederrel is készülhet)
5 dkg cukor
14 dkg pirított zabpehely

Elkészítés:

A tojást és a cukrot (mézet) habosra keverjük, hozzáadjuk a tészta többi alapanyagát.

Alacsony, kerek formába igazítjuk a tésztát, majd amikor megkelt, rátesszük a tetejére szánt hozzávalók keverékét.

Előmelegített sütőben, kb. 20-25 percig sütjük.

Forrás: hit.amigo.hu

2008. július 17., csütörtök

Áfonyás túrórizs



Hozzávalók:

12,5 dkg barnarizs
5 dl tej
2 dl tejszín
25 dkg túró
2 evőkanál méz
25 dkg feketeáfonya
néhány citromfű levél

Elkészítés:

A rizst megmossuk, a tejben felfőzzük, majd letakarva 40 percig pároljuk pici lángon, és hagyjuk kihűlni.

A tejszínt kemény habbá verjük, a túrót jól kikeverjük mézzel. A megmosott, tisztított áfonyát elkeverjük a rizzsel és a túróval, majd a tejszínhabot is óvatosan beleforgatjuk.

A citromfű leveleket megmossuk, leszárítjuk és rászórjuk a túrórizs tetejére.

Forrás: www.vegetarianus.hu

2008. július 13., vasárnap

Szezámos kiflik



Hozzávalók:

10 dkg vaj / margarin
1 evőkanál cukor
2 evőkanál tejföl
5 db közepes, héjában főtt burgonya
40 dkg liszt
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
Ízesítésre:só, bors


Tetejére:

1 tojás
Kb. 5 dkg szezámmag


Elkészítés:


A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a lehéjazott, még melegen áttört burgonyát, és a felvert tojást.
Kidolgozzuk a sütőporral elkevert liszttel, jól formálható tésztát gyúrunk, miközben sóval, borssal ízesítjük.
Letakarva negyed óráig pihentetjük, majd három egyforma cipóra formáljuk.

Liszttel meghintett deszkán kb. 3 mm vastagságú, kerek lapokra nyújtjuk, és 8 cikkre vágjuk őket.
Szélesebb végüknél fogva, feltekerve kifliket formálunk, és meghajlítjuk.

Felvert tojással megkenjük a kifliket, a tetejüket megszórjuk szezámmaggal.
Kikent tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített, 200 ºC- os sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.

2008. július 12., szombat

Az ábécét, mint üveggolyót, hozzád vágom, elkapod?



Kaptam egy üveggolyót, Mithrile küldte, hálás köszönet érte!

Természetesen gurítom tovább, nagy lendülettel!


A = angyalok

Á = álmok megvalósulása (mármint a szép álmoké)

B = béke, biztonság, bizalom, boldogság, barátság

C= ciróka-maróka

Cs = csend, Csumpi (barátnőm)

D = dáridó (de régen volt ilyesmiben részem!)

Dz = ...hm….

Dzs = ....dzsem, házi

E = egészség, esküvő, Edit, Erzsi (barátnőim),

É = édes (bocs, de édesszájú vagyok!)

F = frankó (..lenne, ha minden frankó lenne!)

G = Gigi (barátnőm), gazdagság

Gy = gyógyulás, gyöngyvirág (a Mama kedvenc virága)

H = hit, Halak (ez vagyok én), halászlé (bajai), honlapjaim, hűség

I = igazság

Í = így, vagy úgy, majd csak lesz valahogy….

J = jó, jóóóóóóóóóóóóóóóóóóó (….lenne, ha minden jó lenne…), jólét, jókedv

K = Kriszta (lányom), kacagás, kedv, kívánság, kitartás

L = liliom, lakodalom (..lesz a mi utcánkban…)

Ly = lyukacsos

M = muri (ez is csak nosztalgia!), misztikum

N = nevetés, nádirigó (igaz, hogy sosem láttam még)

Ny = nyelvtudás (kincset ér, minél több, annál jobb)

O = orgona (végre itt a tavasz!)

Ó = Óceán

Ö = ÖRÖM - minden mennyiségben, csak már legyen belőle, egyre több; összetartás

Ő = Őzike (Öreg néne őzikéje, a lányom valamikori kedvenc meséje)

P = pipacs, papír (pénz)- ebből jöhet minden mennyiség

Q = ? nem jut eszembe semmi

R = Reformnasik – az oldalam, rét, rózsa

S = siker, süti, séta,

Sz = szeretet, szerencse, szerencsecsillag

T = Tortaimádó (honlapom), torta, társaság, titoktartás, türelem

Ty = tyűha!!!

U = utazás, univerzális

Ú = új, újdonság, újság, újjászületés

Ü = üdvrivalgás, üde, üdvözlet, ügyes

Ű = űrhajó

V = vidámság, vagányság

W= Wágner

X = Xénia

Y = Ybl, yacht

Z = Zoli (vőjelöltem), zene, zene, zene……

Zs = zserbó, Zsivágó


Küldöm tovább Adéle-nek, Vegagyereknek, Napmátkának, ha még eddig nem kaptak belőle!:-)


2008. július 9., szerda

Almás lepény



Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg kukoricaliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
kevés citromlé
15 dkg bio margarin
10 dkg méz
kb. 1.5 dl víz
1,5 kg alma
ízesítésre: fahéj


Elkészítés:


Az összekevert lisztekhez adjuk a kis citromlében elkevert szódabikarbónát, eldolgozzuk a margarinnal, a mézzel, és annyi vízzel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

A tészta egyik kinyújtott felét kikent, lisztezett tepsibe fektetjük, rásimítjuk a tisztított, reszelt, fahéjjal ízesített almát, majd beborítjuk a tészta másik lapjával. Tetejét villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 35 perc alatt kisütjük.

Lugosi Dóra receptje alapján

2008. július 6., vasárnap

Kefires meggyes sütemény (poharas)



Hozzávalók:


2 db tojás
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 pohár porcukor
1 db 5 dl – es kefir – (ez a pohár a mérce)
1 1/2 pohár tönkölyliszt - vagy más fajta
1 csomag sütőpor
1/2 pohár búzadara
1/3 pohár olaj
1 üveg magozott meggy (vagy kb. 50 dkg friss gyümölcs)


Elkészítés:

A tojást a cukrokkal jól kikeverjük, hozzáadjuk a kefirt, a sütőporos, szitált lisztet, a darát, és alaposan eldolgozzuk. Lassan hozzácsorgatjuk az olajat, a végén pedig a lecsöpögtetett, lisztben meghempergetett meggyet keverjük bele.

Kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk, előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 30-40 perc alatt kisütjük.

2008. július 3., csütörtök

Meggyes linzer



Hozzávalók:


50 dkg teljesőrlésű búzaliszt
25 dkg margarin
15 dkg méz
meggylekvár
meggyszemek


Elkészítés:


A lisztet és a hideg margarint összemorzsoljuk, és hozzákeverjük a mézet. Összegyúrjuk, kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd karikákat szúrunk ki belőle.

Előmelegített, forró sütőben 6-8 perc alatt kisütjük.
A kihűlt korongokra lekvárt cseppentünk, közepükre egy-egy kimagozott meggyszemet teszünk.