Hozzávalók:
20 dkg fagyasztott zöldborsó
20 dkg sárgarépa
20 dkg fagyasztott zöldborsó
20 dkg sárgarépa
30 dkg krumpli
10 dkg tisztított alma
citromlé, só, bors
6 evőkanálnyi majonéz
3 evőkanálnyi tejföl
2 dl zöldségleves / húsleves / vagy víz
20 gr zselatin
5 db keményre főtt tojás
10 dkg tisztított alma
citromlé, só, bors
6 evőkanálnyi majonéz
3 evőkanálnyi tejföl
2 dl zöldségleves / húsleves / vagy víz
20 gr zselatin
5 db keményre főtt tojás
1 őzgerinc forma
folpack
Elkészítés:
A kockázott sárgarépát,
krumplit és a zöldborsót kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk
teljesen kihűlni.
A leszűrt levet
felhasználhatjuk a zselatin elkészítéséhez.
A tisztított almát kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk citromlével.
A tisztított almát kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk citromlével.
A majonézt a tejföllel,
sóval, borssal elkeverjük, majd összekeverjük a kihűlt zöldségekkel és az
almával.
A zöldséglében elkeverjük a zselatint, folytonos keveréssel kis lángon áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel! Kicsit hagyjuk hűlni.
A zöldséglében elkeverjük a zselatint, folytonos keveréssel kis lángon áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel! Kicsit hagyjuk hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy a forma minden oldalán hosszabb legyen a fólia, hogy majd vissza lehessen hajtani a széleket.
A zselatinos levet
elkeverjük a majonézes salátával.
A saláta felét a forma alján elsimítjuk, és sorban ráfektetjük a kemény tojásokat.
A saláta másik felével befedjük, és ráhajtjuk a fóliát minden oldalról.
A saláta felét a forma alján elsimítjuk, és sorban ráfektetjük a kemény tojásokat.
A saláta másik felével befedjük, és ráhajtjuk a fóliát minden oldalról.
A formát az asztalhoz
ütögetjük, hogy egyenletesen tömörüljön benne a saláta. Hűtőbe tesszük néhány órára,
de jobb, ha már előző nap elkészítjük.
A megdermedt salátát tálalótálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és szeletekre vágjuk.
Tetszés szerint díszíthetjük
is pl. petrezselyem levelekkel, különböző színű paprika szeletekkel.
Gusztusos és finom
vendégváró!
Ezt a megoldást a No
Saltyn láttam, régebben hasonlót készítettem koszorú formában, az is nagyon
mutatós volt.