2009. március 31., kedd

Töltelék - krém süteményhez

Hozzávalók:

2 evőkanál rizsliszt (másfajta is jó)
3 dl vaníliás szójatej (vagy gabonatej vaníliával ízesítve)
2 evőkanál kakaópor (vagy karob por)
1 pohár porcukor
13 dkg margarin
1/2 db rumaroma
1 evőkanál főzött kávé

Elkészítés:

A lisztet 1 evőkanál kakaóval, a kávéval és a tejjel kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük, és időnként megkeverve kihűtjük.

A habosított margarint a porcukorral jól kikeverjük, a többi kakaóval és az aromával ízesítjük, és kanalanként adagolva hozzá a krémet, elegyítjük.
Nagyobb tortához dupla adagot készítsünk.

Epertorta


Fotó

Tészta:

6 tojás
2 evőkanál víz
15 dkg méz
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
12 dkg Graham liszt
3 dkg szójaliszt
10 dkg darált mandula
1 csipetnyi só
1 kávéskanál citromlé

Krém:

2 csomag vaníliás pudingpor
9 dl gabonatej (pl. rizs)
20 dkg méz
25 dkg margarin /vaj
50 dkg eper

Karobmáz:

1 púpozott evőkanál rizsliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor

A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.


Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a vízzel, a mézzel és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a pici sóval és citromlével kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a lisztekkel elkevert mandulával dolgozzuk össze.

Egy tortaforma alját sütőpapírral béleljük, belesimítjuk a tésztát, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, 180 °C – on, kb. 30 perc alatt kisütjük.
Néhány percig a formában hagyjuk, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A tortalapot három lapra vágjuk.

A krémhez a pudingport megfőzzük a gabonatejjel, hozzákeverjük a mézet, és miután kihűlt, elegyítjük a habosított margarinnal.

Az eperből néhány szebb szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kis darabokra vagdossuk.
A tortalapokat a formában töltjük meg, először krém, majd erre eper kerül, és így rétegezzük.

Karobmázzal bevonjuk, tetszés szerint díszítjük, másnapig hűtőszekrényben hagyjuk összeérni az ízeket.

2009. március 30., hétfő

Zabpelyhes mandulás - diós aprósütik

Hozzávalók:

5 dkg mandula
5 dkg dió
2 tojás
10 dkg porcukor/vagy másfajta édesítőszer, pl. xylit
10 dkg vaj
20 dkg zabpehely
vanília aroma

Elkészítés:

A mandulát és a diót durvára daráljuk.
A margarint habosra keverjük, elegyítjük a cukorral, majd a tojásokkal is simára keverjük. Ezután kerül bele a zabpehely, a vanília, a mandula, és a dió.
Kissé nedves kézzel golyókat formálunk a masszából, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket (egymástól 5 -5 cm távolságra), és előmelegített, 180 °C - os sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácson hűtjük ki.

A paleo étrendbe akkor illik a recept, ha más édesítőt használunk a cukor helyett.

2009. március 26., csütörtök

Kókuszos kukoricagombóc

Hozzávalók:

50 dkg kukoricadara
1 citrom reszelt héja
1,5 l víz
pici só
feldarabolt aszalványok (nem fontos)
30 dkg kókuszreszelék
méz, ízlés szerint (kb. 6-10 evőkanál)

Elkészítés:

Tegyük fel a vizet főni, reszeljük bele a citrom héját, sózzuk meg, szórjuk bele a kukoricadarát, a kókuszt, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük puhára a darát. Amikor már majdnem kész, akkor keverjük hozzá az aszalványokat és a mézet, hogy a méz ne veszítsen a vitamin tartalmából.
A lábasban hagyjuk kihűlni, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és kókuszba forgatjuk. Gyümölcsös, vagy karobos öntettel tálaljuk.

Gyümölcs - öntet
Hozzávalók:

1 liter híg eperlekvár /vagy idényben 1 kg friss eper
2 banán
1 evőkanál méz
1/2 csésze kesudió
1/2 liter víz

Az egészet jó alaposan összeturmixoljuk.

Forrás: vegetarianus

2009. március 25., szerda

Tökmagos szelet



Hozzávalók:

5 dkg élesztő
1 evőkanál méz
2 dl langyos víz
1 kg kukoricaliszt
4 dl felforralt víz
60 dkg főtt, áttört burgonya
1 dl olíva olaj
1,5 evőkanál só
20 dkg tökmag

Elkészítés:

A 2 dl langyos vízben feloldjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
A 4 dl forralt vízzel leforrázzuk a szitált kukoricalisztet, megsózzuk, hozzáadjuk a még melegen áttört burgonyát, az olajat, és a tökmagot. Ezután apránként adjuk hozzá a felfutott élesztőt. Tésztánk ne legyen túl lágy, liszt hozzáadásával szabályozhatjuk.

Gyúrjuk át, és meleg helyen kelesszük 30 percig, majd ismételjük meg a gyúrást.
Ha ismét megkelt, akkor igazítsuk el a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és előmelegített, forró sütőben süssük 35 - 40 percig, majd mérsékelve a lángot, fejezzük be a sütést tűpróbáig.
A tökmag helyett használhatunk napraforgómagot is.

2009. március 22., vasárnap

Zabkorpás sütemény

Hozzávalók:

25 dkg zabkorpa
1 csomag sütőpor (12 g)
3 evőkanál olívaolaj
3 tojásfehérje habja
3 dl tej
2 db reszelt alma
fahéj ízlés szerint
vanília aroma

Elkészítés:

Összekeverjük a zabkorpát a sütőporral, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a keveréket. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütjük.
Még melegen kiborítjuk a tepsiből, és lehúzzuk róla a papírt.
Ha kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral szórjuk.

Amennyiben tej helyett pl. kókusztejet használunk, a porcukor helyett másfajta édesítőszert, akkor a recept beleillik a paleo étrendbe.

2009. március 18., szerda

Édes okara - felfújt

Hozzávalók:

3 tojás
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 g)
2 evőkanál méz (5 dkg)
5 dkg nedves okara (szójadara)
5 dkg megáztatott mazsola
1 csipetnyi só
1 kávéskanálnyi olaj

Elkészítés:

A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk az okarát, a mazsolát, a sót, és végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.
A masszát kiolajozott sütőformába simítjuk, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, kb. 25 perc alatt kisütjük. Kihűlve szeleteljük, 12 db lesz belőle.

A püspökkenyérhez hasonlóan dúsíthatjuk szárított gyümölccsel, dióval és csokoládé darabokkal.

A recept Szigeti Zsuzsa "Hús nélkül szójából" című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

2009. március 15., vasárnap

Búzacsírás palacsinta

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg búzacsíra
3 db tojás
0.5 dl tej

50 dkg reszelt alma
1 kávéskanál fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
vaníliaaroma
2 pohár joghurt
5 dkg dió

Elkészítés:

A lisztből, búzacsírából, tojásokból, tejből pici sóval palacsintatésztát keverünk, majd olívaolajjal kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
Az almát megpároljuk, lehűtjük, turmixoljuk, hozzáadjuk a citromlevet, a citrom reszelt héjának a felét, 5 dkg búzacsírát, és a többi ízesítőt.

A masszával megtöltjük a palacsintákat.
Mindegyiket félbe vágjuk, és a végeiknél kissé egymásra fektetve, tepsibe rakjuk.
A joghurtba keverünk egy kis reszelt citromhéjat, ízlés szerint édesítjük, és a palacsintákra öntjük.
Megszórjuk 1-2 evőkanál durvára vagdosott dióval, majd sütőben megpirítjuk.

2009. március 11., szerda

Magvas lepénykék

Hozzávalók:

50 dkg teljes őrlésű búza-, vagy rozsliszt
1 kis doboz joghurt (kefir, aludttej)

Tetejére:

szezámmag, lenmag, köménymag, stb.

Elkészítés:

A lisztet összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen, legalább fél órát pihentetni hagyjuk.
Kis cipókat formálunk belőle, és ½ - 1 centi vastag, kerek lepényekké alakítjuk őket.
Tetejüket vízzel megkenjük, különféle magvakkal megszórjuk.
Sütőrácson világosra kisütjük.
Hűtőben, vagy hideg helyen sokáig eltartható.

Forrás: Vital

2009. március 10., kedd

Vegán csokitorta




Hozzávalók:

1.5 pohár liszt (gluténmentesen rizsliszt)
5 evőkanál olaj
1 pohár barna cukor
3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
1 evőkanál borecet
1 pohár víz
1 teáskanál vaníliás aroma

Elkészítés:

A hozzávalókból előbb a száraz alapanyagokat kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, az ecetet, végül a vizet. Robotgéppel szép simára dolgozzuk.
Egy formát kikenünk vajjal, beleöntjük a masszát, elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 180 °C –on kb 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
Amikor kihűl, kifordítjuk a formából, és tetszés szerint díszíthetjük is.

Krémet is készíthetünk hozzá tölteléknek:

Hozzávalók:

2 evőkanál liszt (gluténmentesen rizsliszt)
3 dl vaníliás szójatej (vagy gabonatej vaníliával ízesítve)
2 evőkanál kakaópor (vagy karob por)
1 pohár porcukor
13 dkg vaj
1/2 db rumaroma
1 evőkanál főzött kávé

Elkészítés:

A lisztet 1 evőkanál kakaóval, a kávéval és a tejjel kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük, és időnként megkeverve kihűtjük.

A habosított vajat a porcukorral jól kikeverjük, a többi kakaóval és az aromával ízesítjük, és kanalanként adagolva hozzá a krémet, elegyítjük.

2009. március 8., vasárnap

Déligyümölcsös pitetorta




Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg graham liszt
1 tojás
5 dkg barna cukor
csipetnyi só
12 dkg vaj / margarin

Töltelék:

10 dkg mazsola
20 dkg datolya
20 dkg füge
5 dkg mandulaforgács
1,5 dl tejszín
2 tojás
5 dkg barna cukor
csipetnyi só

Elkészítés:

Gyúrjuk össze a tésztát, nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd béleljünk ki vele egy kerek formát.
Amennyiben van pitetorta formánk, azt használjunk (vagy laposabb jénai is jó), ha nincs, másik tortaforma is megfelel. Ebben az esetben 2-3 cm magas peremet készítsünk a tésztának.
Szurkáljuk meg villával, majd szórjuk rá a mazsolát, az összevagdalt datolyát, a szintén darabolt fügét.
Villával keverjük habosra a tojásokat, a cukrot, a csipetnyi sót, a tejszínt, és öntsük a gyümölcsök tetejére.
Tetejét mandulaforgáccsal szórjuk meg.
Előmelegített, forró sütőben süssük ki, kb. 30 perc alatt.

Fotó: Flickr