Hozzávalók:
2 evőkanál rizsliszt (másfajta is jó)
3 dl vaníliás szójatej (vagy gabonatej vaníliával ízesítve)
2 evőkanál kakaópor (vagy karob por)
1 pohár porcukor
13 dkg margarin
1/2 db rumaroma
1 evőkanál főzött kávé
Elkészítés:
A lisztet 1 evőkanál kakaóval, a kávéval és a tejjel kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük, és időnként megkeverve kihűtjük.
A habosított margarint a porcukorral jól kikeverjük, a többi kakaóval és az aromával ízesítjük, és kanalanként adagolva hozzá a krémet, elegyítjük.
Nagyobb tortához dupla adagot készítsünk.
2009. március 31., kedd
Epertorta
Fotó
Tészta:
6 tojás
2 evőkanál víz
15 dkg méz
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
12 dkg Graham liszt
3 dkg szójaliszt
10 dkg darált mandula
1 csipetnyi só
1 kávéskanál citromlé
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
9 dl gabonatej (pl. rizs)
20 dkg méz
25 dkg margarin /vaj
50 dkg eper
Karobmáz:
1 púpozott evőkanál rizsliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor
A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a vízzel, a mézzel és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a pici sóval és citromlével kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a lisztekkel elkevert mandulával dolgozzuk össze.
Egy tortaforma alját sütőpapírral béleljük, belesimítjuk a tésztát, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, 180 °C – on, kb. 30 perc alatt kisütjük.
Néhány percig a formában hagyjuk, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A tortalapot három lapra vágjuk.
A krémhez a pudingport megfőzzük a gabonatejjel, hozzákeverjük a mézet, és miután kihűlt, elegyítjük a habosított margarinnal.
Az eperből néhány szebb szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kis darabokra vagdossuk.
A tortalapokat a formában töltjük meg, először krém, majd erre eper kerül, és így rétegezzük.
Karobmázzal bevonjuk, tetszés szerint díszítjük, másnapig hűtőszekrényben hagyjuk összeérni az ízeket.
Címkék:
Édes sütemény,
Mázak Bevonók Öntetek,
Töltelék krém
2009. március 30., hétfő
Zabpelyhes mandulás - diós aprósütik
Hozzávalók:
5 dkg mandula
5 dkg dió
2 tojás
10 dkg porcukor/vagy másfajta édesítőszer, pl. xylit
10 dkg vaj
20 dkg zabpehely
vanília aroma
Elkészítés:
A mandulát és a diót durvára daráljuk.
A margarint habosra keverjük, elegyítjük a cukorral, majd a tojásokkal is simára keverjük. Ezután kerül bele a zabpehely, a vanília, a mandula, és a dió.
Kissé nedves kézzel golyókat formálunk a masszából, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket (egymástól 5 -5 cm távolságra), és előmelegített, 180 °C - os sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácson hűtjük ki.
A paleo étrendbe akkor illik a recept, ha más édesítőt használunk a cukor helyett.
5 dkg mandula
5 dkg dió
2 tojás
10 dkg porcukor/vagy másfajta édesítőszer, pl. xylit
10 dkg vaj
20 dkg zabpehely
vanília aroma
Elkészítés:
A mandulát és a diót durvára daráljuk.
A margarint habosra keverjük, elegyítjük a cukorral, majd a tojásokkal is simára keverjük. Ezután kerül bele a zabpehely, a vanília, a mandula, és a dió.
Kissé nedves kézzel golyókat formálunk a masszából, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket (egymástól 5 -5 cm távolságra), és előmelegített, 180 °C - os sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácson hűtjük ki.
A paleo étrendbe akkor illik a recept, ha más édesítőt használunk a cukor helyett.
Címkék:
Édes sütemény,
Liszt nélkül,
Paleo
2009. március 26., csütörtök
Kókuszos kukoricagombóc
Hozzávalók:
50 dkg kukoricadara
1 citrom reszelt héja
1,5 l víz
pici só
feldarabolt aszalványok (nem fontos)
30 dkg kókuszreszelék
méz, ízlés szerint (kb. 6-10 evőkanál)
Elkészítés:
Tegyük fel a vizet főni, reszeljük bele a citrom héját, sózzuk meg, szórjuk bele a kukoricadarát, a kókuszt, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük puhára a darát. Amikor már majdnem kész, akkor keverjük hozzá az aszalványokat és a mézet, hogy a méz ne veszítsen a vitamin tartalmából.
A lábasban hagyjuk kihűlni, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és kókuszba forgatjuk. Gyümölcsös, vagy karobos öntettel tálaljuk.
Gyümölcs - öntet
Hozzávalók:
1 liter híg eperlekvár /vagy idényben 1 kg friss eper
2 banán
1 evőkanál méz
1/2 csésze kesudió
1/2 liter víz
Az egészet jó alaposan összeturmixoljuk.
Forrás: vegetarianus
50 dkg kukoricadara
1 citrom reszelt héja
1,5 l víz
pici só
feldarabolt aszalványok (nem fontos)
30 dkg kókuszreszelék
méz, ízlés szerint (kb. 6-10 evőkanál)
Elkészítés:
Tegyük fel a vizet főni, reszeljük bele a citrom héját, sózzuk meg, szórjuk bele a kukoricadarát, a kókuszt, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük puhára a darát. Amikor már majdnem kész, akkor keverjük hozzá az aszalványokat és a mézet, hogy a méz ne veszítsen a vitamin tartalmából.
A lábasban hagyjuk kihűlni, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és kókuszba forgatjuk. Gyümölcsös, vagy karobos öntettel tálaljuk.
Gyümölcs - öntet
Hozzávalók:
1 liter híg eperlekvár /vagy idényben 1 kg friss eper
2 banán
1 evőkanál méz
1/2 csésze kesudió
1/2 liter víz
Az egészet jó alaposan összeturmixoljuk.
Forrás: vegetarianus
2009. március 25., szerda
Tökmagos szelet
Hozzávalók:
5 dkg élesztő
1 evőkanál méz
2 dl langyos víz
1 kg kukoricaliszt
4 dl felforralt víz
60 dkg főtt, áttört burgonya
1 dl olíva olaj
1,5 evőkanál só
20 dkg tökmag
Elkészítés:
A 2 dl langyos vízben feloldjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
A 4 dl forralt vízzel leforrázzuk a szitált kukoricalisztet, megsózzuk, hozzáadjuk a még melegen áttört burgonyát, az olajat, és a tökmagot. Ezután apránként adjuk hozzá a felfutott élesztőt. Tésztánk ne legyen túl lágy, liszt hozzáadásával szabályozhatjuk.
Gyúrjuk át, és meleg helyen kelesszük 30 percig, majd ismételjük meg a gyúrást.
Ha ismét megkelt, akkor igazítsuk el a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és előmelegített, forró sütőben süssük 35 - 40 percig, majd mérsékelve a lángot, fejezzük be a sütést tűpróbáig.
A tökmag helyett használhatunk napraforgómagot is.
Címkék:
Lisztérzékenyeknek,
Sós sütemény,
tejmentes,
tojásmentes
2009. március 22., vasárnap
Zabkorpás sütemény
Hozzávalók:
25 dkg zabkorpa
1 csomag sütőpor (12 g)
3 evőkanál olívaolaj
3 tojásfehérje habja
3 dl tej
2 db reszelt alma
fahéj ízlés szerint
vanília aroma
Elkészítés:
Összekeverjük a zabkorpát a sütőporral, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a keveréket. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütjük.
Még melegen kiborítjuk a tepsiből, és lehúzzuk róla a papírt.
Ha kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral szórjuk.
Amennyiben tej helyett pl. kókusztejet használunk, a porcukor helyett másfajta édesítőszert, akkor a recept beleillik a paleo étrendbe.
25 dkg zabkorpa
1 csomag sütőpor (12 g)
3 evőkanál olívaolaj
3 tojásfehérje habja
3 dl tej
2 db reszelt alma
fahéj ízlés szerint
vanília aroma
Elkészítés:
Összekeverjük a zabkorpát a sütőporral, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a keveréket. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütjük.
Még melegen kiborítjuk a tepsiből, és lehúzzuk róla a papírt.
Ha kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral szórjuk.
Amennyiben tej helyett pl. kókusztejet használunk, a porcukor helyett másfajta édesítőszert, akkor a recept beleillik a paleo étrendbe.
Címkék:
Édes sütemény,
Paleo
2009. március 18., szerda
Édes okara - felfújt
Hozzávalók:
3 tojás
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 g)
2 evőkanál méz (5 dkg)
5 dkg nedves okara (szójadara)
5 dkg megáztatott mazsola
1 csipetnyi só
1 kávéskanálnyi olaj
Elkészítés:
A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk az okarát, a mazsolát, a sót, és végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.
A masszát kiolajozott sütőformába simítjuk, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, kb. 25 perc alatt kisütjük. Kihűlve szeleteljük, 12 db lesz belőle.
A püspökkenyérhez hasonlóan dúsíthatjuk szárított gyümölccsel, dióval és csokoládé darabokkal.
A recept Szigeti Zsuzsa "Hús nélkül szójából" című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.
3 tojás
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 g)
2 evőkanál méz (5 dkg)
5 dkg nedves okara (szójadara)
5 dkg megáztatott mazsola
1 csipetnyi só
1 kávéskanálnyi olaj
Elkészítés:
A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk az okarát, a mazsolát, a sót, és végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.
A masszát kiolajozott sütőformába simítjuk, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, kb. 25 perc alatt kisütjük. Kihűlve szeleteljük, 12 db lesz belőle.
A püspökkenyérhez hasonlóan dúsíthatjuk szárított gyümölccsel, dióval és csokoládé darabokkal.
A recept Szigeti Zsuzsa "Hús nélkül szójából" című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.
Címkék:
Desszert,
Liszt nélkül,
Lisztérzékenyeknek,
tejmentes
2009. március 15., vasárnap
Búzacsírás palacsinta
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg búzacsíra
3 db tojás
0.5 dl tej
só
50 dkg reszelt alma
1 kávéskanál fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
vaníliaaroma
2 pohár joghurt
5 dkg dió
Elkészítés:
A lisztből, búzacsírából, tojásokból, tejből pici sóval palacsintatésztát keverünk, majd olívaolajjal kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
Az almát megpároljuk, lehűtjük, turmixoljuk, hozzáadjuk a citromlevet, a citrom reszelt héjának a felét, 5 dkg búzacsírát, és a többi ízesítőt.
A masszával megtöltjük a palacsintákat.
Mindegyiket félbe vágjuk, és a végeiknél kissé egymásra fektetve, tepsibe rakjuk.
A joghurtba keverünk egy kis reszelt citromhéjat, ízlés szerint édesítjük, és a palacsintákra öntjük.
Megszórjuk 1-2 evőkanál durvára vagdosott dióval, majd sütőben megpirítjuk.
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg búzacsíra
3 db tojás
0.5 dl tej
só
50 dkg reszelt alma
1 kávéskanál fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
vaníliaaroma
2 pohár joghurt
5 dkg dió
Elkészítés:
A lisztből, búzacsírából, tojásokból, tejből pici sóval palacsintatésztát keverünk, majd olívaolajjal kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
Az almát megpároljuk, lehűtjük, turmixoljuk, hozzáadjuk a citromlevet, a citrom reszelt héjának a felét, 5 dkg búzacsírát, és a többi ízesítőt.
A masszával megtöltjük a palacsintákat.
Mindegyiket félbe vágjuk, és a végeiknél kissé egymásra fektetve, tepsibe rakjuk.
A joghurtba keverünk egy kis reszelt citromhéjat, ízlés szerint édesítjük, és a palacsintákra öntjük.
Megszórjuk 1-2 evőkanál durvára vagdosott dióval, majd sütőben megpirítjuk.
Címkék:
Desszert,
Édes sütemény,
Egyéb ételek
2009. március 11., szerda
Magvas lepénykék
Hozzávalók:
50 dkg teljes őrlésű búza-, vagy rozsliszt
1 kis doboz joghurt (kefir, aludttej)
Tetejére:
szezámmag, lenmag, köménymag, stb.
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen, legalább fél órát pihentetni hagyjuk.
Kis cipókat formálunk belőle, és ½ - 1 centi vastag, kerek lepényekké alakítjuk őket.
Tetejüket vízzel megkenjük, különféle magvakkal megszórjuk.
Sütőrácson világosra kisütjük.
Hűtőben, vagy hideg helyen sokáig eltartható.
Forrás: Vital
50 dkg teljes őrlésű búza-, vagy rozsliszt
1 kis doboz joghurt (kefir, aludttej)
Tetejére:
szezámmag, lenmag, köménymag, stb.
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen, legalább fél órát pihentetni hagyjuk.
Kis cipókat formálunk belőle, és ½ - 1 centi vastag, kerek lepényekké alakítjuk őket.
Tetejüket vízzel megkenjük, különféle magvakkal megszórjuk.
Sütőrácson világosra kisütjük.
Hűtőben, vagy hideg helyen sokáig eltartható.
Forrás: Vital
Címkék:
Egyéb ételek,
Sós sütemény,
tojásmentes
2009. március 10., kedd
Vegán csokitorta
Hozzávalók:
1.5 pohár liszt (gluténmentesen rizsliszt)
5 evőkanál olaj
1 pohár barna cukor
3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
1 evőkanál borecet
1 pohár víz
1 teáskanál vaníliás aroma
Elkészítés:
A hozzávalókból előbb a száraz alapanyagokat kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, az ecetet, végül a vizet. Robotgéppel szép simára dolgozzuk.
Egy formát kikenünk vajjal, beleöntjük a masszát, elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 180 °C –on kb 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
Amikor kihűl, kifordítjuk a formából, és tetszés szerint díszíthetjük is.
Krémet is készíthetünk hozzá tölteléknek:
Hozzávalók:
2 evőkanál liszt (gluténmentesen rizsliszt)
3 dl vaníliás szójatej (vagy gabonatej vaníliával ízesítve)
2 evőkanál kakaópor (vagy karob por)
1 pohár porcukor
13 dkg vaj
1/2 db rumaroma
1 evőkanál főzött kávé
Elkészítés:
A lisztet 1 evőkanál kakaóval, a kávéval és a tejjel kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük, és időnként megkeverve kihűtjük.
A habosított vajat a porcukorral jól kikeverjük, a többi kakaóval és az aromával ízesítjük, és kanalanként adagolva hozzá a krémet, elegyítjük.
Címkék:
Édes sütemény,
Lisztérzékenyeknek,
Tortalap,
Töltelék krém
2009. március 8., vasárnap
Déligyümölcsös pitetorta
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg graham liszt
1 tojás
5 dkg barna cukor
csipetnyi só
12 dkg vaj / margarin
Töltelék:
10 dkg mazsola
20 dkg datolya
20 dkg füge
5 dkg mandulaforgács
1,5 dl tejszín
2 tojás
5 dkg barna cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a tésztát, nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd béleljünk ki vele egy kerek formát.
Amennyiben van pitetorta formánk, azt használjunk (vagy laposabb jénai is jó), ha nincs, másik tortaforma is megfelel. Ebben az esetben 2-3 cm magas peremet készítsünk a tésztának.
Szurkáljuk meg villával, majd szórjuk rá a mazsolát, az összevagdalt datolyát, a szintén darabolt fügét.
Villával keverjük habosra a tojásokat, a cukrot, a csipetnyi sót, a tejszínt, és öntsük a gyümölcsök tetejére.
Tetejét mandulaforgáccsal szórjuk meg.
Előmelegített, forró sütőben süssük ki, kb. 30 perc alatt.
Fotó: Flickr
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)