2010. október 24., vasárnap

Zabkenyér (kovászolt)

Hozzávalók:

Kovászhoz valók:

2.5 dl langyos (37 -40 °C) víz
2.5 g élesztő
2.5 dl zabliszt

48 órával később:

25 g élesztő
7 dl langyos víz
3 evőkanál olaj
kb. 2.5 l (kb. 1.3 kg) zabliszt, vagy búza és zabliszt keveréke
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor

Elkészítés:

A kovász hosszú kelési ideje adja ennek a zabkenyérnek különleges izét, nedvességet biztosít neki, ezzel megvédi a kiszáradástól. A kovászból készíthetünk dupla adagot is, a maradékot, légmentesen lezárva, hűtőszekrényben tárolhatjuk.

Ha a kenyér kizárólag zablisztből készül, nem kel meg rendesen, nehéz és sűrű lesz. Ezért a zablisztet egyenlő arányban keverjük búzaliszttel is. Bár a zab íze erőteljesen érezhető lesz, a kenyér jobban megkel és könnyebb lesz.

Tegyük a kovászhoz való lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vizet és keverjük el jól, majd légmentesen letakarva huzatmentes helyen erjesszük meg.

A harmadik nap morzsoljunk 25 g élesztőt egy nagy tálba, adjunk hozzá egy kis vizet, a cukrot és keverjük, míg fel nem oldódik. Ezután adjuk hozzá a maradék vizet, olajat, sót, a kovászt és körülbelül 2 liter lisztet. Gyúrjuk, adjunk még hozzá lisztet, hogy a tészta ne ragadjon a tálhoz és a kezünkhöz. Szórjuk meg a kész tésztát liszttel, takarjuk le és hagyjuk meleg helyen 50-60 percig kelni.

A belisztezett gyúródeszkára borítsuk ki a megkelt tésztát, majd folyamatosan gyúrjuk a maradék liszttel, míg a tészta nem ragad az asztalhoz. Formázzuk a tésztát két vekniformára, tegyük sütőlapra, fedjük le zsírpapírral, takarjuk le az egészet tiszta törlőruhával, és 30-40 percre hagyjuk meleg helyen.

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, kenjük meg a vekniket langyos vízzel vagy tejjel, süssük őket a sütő alsó részén 50 - 60 percig.

A következő módszerrel lehet megnézni, hogy mikor jó a kenyér: vegyük ki a veknit, fordítsuk fejjel lefelé, ütögessük meg párszor, és ha kongó hangot hallunk, akkor a kenyér kész; ha nem ilyen hangot hallunk tegyük vissza a sütőbe.

A kész kenyereket törlőruha alatt hűtsük ki.

A recept leírását erről az oldalról böngésztem.

Nincsenek megjegyzések: