Hozzávalók :
3 kg tisztított alma
1 db citrom
3 db nagyobb
narancs
1.2 kg cukor ,- ízlés szerint attól függően,
mennyire édes vagy fanyar almából készül
citrom, és narancshéj, ha lehet, kezeletlen
Továbbá:
hagyományos
celofán papír (nem műanyag befőző fólia!)
nátrium- benzoát
(nem kerül bele a lekvárba!)
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk,
kimagozzuk, a citrom levével megöntözzük, hogy ne barnuljon. Hozzáadjuk a
tisztított, feldarabolt narancshúst, és az alaposan megsikált citrom és egy narancs vékonyra szelt,
apróra vagdalt héját, ügyelve arra, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön
bele.Zöldséghámozóval a legkönnyebb elvégezni, de finomabb, ha késsel kicsit testesebbre vagdaljuk.
Lehetőleg egy
vastag falú, magasabb, széles aljú, ép zománcozású edénybe tesszük az
anyagokat, és addig főzzük, míg el nem fő a habja.
Az elején nem
kell állandóan kevergetni, amikor már kezd elfőni a leve, és eltűnik lassan a
habja, akkor már állandó kavarást igényel.
Kicsit át is
lehet bot turmix segítségével turmixolni, hogy a nagyobb darabokat összezúzzuk.
Akkor jó a
lekvár állaga, amikor teljesen besűrűsödik, kis bugyogó kráterek lesznek benne,
amelyek már akár ki is fröcsöghetnek, ezért vigyázzunk, ne szerezzünk égési
sérüléseket!
A kész lekvárt
tisztára mosott, előzőleg kiforrázott (vagy más módon csírátlanított) üvegekbe
töltjük.
Tartósítása:
Az üvegek
lekötéséhez valódi celofán papírt használjunk.
A celofánt
cellulózból (szerves növényi anyag) gyártják, hártyavékonyságú lap, amely a
víztől megpuhul.
Az előzőleg
méretre szabott celofán egyik oldalát felforralt forró vízzel megnedvesítve az
üvegre borítjuk, száraz tetejét megszórjuk tartósítószerrel.
A másik celofánt
szintén megvizezve úgy tesszük rá, hogy a száraz rész lefelé, a vizes felület
felfelé nézzen.
Két gumigyűrűvel
leszorítjuk. (Én csavaros tetővel is lezárom, ha van az üveghez).
Száraz dunsztban hagyjuk
teljesen kihűlni.
Ezzel a
módszerrel nem kerül tartósítószer a lekvárba, és nem érintkezik vele
közvetlenül, mégis elkerülhetjük azt, hogy a penészgombák életre keljenek.
A képen még nyári almából készült, de ilyenkor télen is készítek.Finomabb a narancs, és elég sok téli almánk van, így próbálom hasznosítani, mielőtt megromlana.