Hozzávalók:
1 db citrom (lehetőleg kezeletlen héjú), akkora darab gyömbér,
mint a citrom, méz (kb. 25 dkg)
Elkészítés:
A citromot alaposan megsikáljuk, magvait eltávolítjuk, és vékonyra
szeleteljük.
A gyömbért vékonyan meghámozzuk, vagy inkább csak lekapargatjuk a héját késsel vagy kiskanállal, mivel a hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, majd szintén szeletekre
vágjuk.
Egy befőttes üvegbe rétegezzük a szeleteket, egy sor citrom,
egy sor gyömbér, végül mézzel leöntjük úgy, hogy teljesen ellepje. A méz mennyisége kalkulált, nem mértem.
3 napig
érlelődjön, utána lehet fogyasztani, napi egy teáskanállal, önmagában vagy
teában.
Akkora üvegbe tegyük a szeleteket, hogy ne legyen színültig
megtöltve, ugyanis a térfogata megnő a töltetnek. 2-3 nap alatt hígabbá és kissé homályossá
válik a méz, a citrom levet fog ereszteni, és kioldódik a gyömbérben lévő illóolaj. A szeletek négy részre lettek még vágva, mert nem csak a
levét használom el, hanem megeszem a citromos gyömbéres keveréket.
(Nálam a narancssárga héjú meyer-citrom volt.)
A fotón látható keverék már tíz napos kb., és időnként összerázom az üveg tartalmát.
(Nálam a narancssárga héjú meyer-citrom volt.)
A fotón látható keverék már tíz napos kb., és időnként összerázom az üveg tartalmát.
Több hétig is eláll
(2-3 hónap), valahol olvastam, hogy a citromot egy hónap után ki kell venni. Én
nem vettem ki belőle, semmi baja nem lett. Hűvös helyen tároljuk, vagy hűtőben.
Különösen megfázásos, influenzás időszakban érdemes
használni, de az emésztésre is kiválóan hat. Éhgyomorra jobb nem használni, mert gyomor-nyálkahártya irritációt okozhat a gyömbér illóolaja.
Fahéjjal is ízesíthető.
Fahéjjal is ízesíthető.
Íme egy kurkumával és fokhagymával gazdagított
immunerősítő keverék is:
Hozzávalók:
egy kis darabka
meghámozott gyömbér lereszelve (vagy 1 teáskanál gyömbér por)
egy kis darabka
meghámozott kurkuma lereszelve (vagy 1 teáskanál kurkuma por)
2 gerezd
fokhagyma lereszelve
1 evőkanál
magyar termelői méz
1 teáskanál
almaecet
1/2 citrom
frissen facsart leve
A hozzávalókat egymással összekeverjük. Naponta
többször is fogyasztható, teáskanálnyi adagokban, legfőképpen olyan esetekben, amikor már ledöntött bennünket a lábunkról a betegség, és erősebb támogatásra van szüksége szervezetünknek.
A kurkumás recept forrása: Cserna méz
A másik recepthez nem írok forrást, mert sok helyen láttam már.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése