2008. április 29., kedd

Zabpelyhes-diós korongok



Hozzávalók:


1,5 dl teljes őrlésű liszt
1/2 teáskanál sütőpor
késhegynyi só
1 tojás

1.25 dl cukor
1.25 dl barna cukor
4 dl zabpehely
1 dl darabolt dió / mogyoró
1 dl darabokra vagdalt csokoládé
1 teáskanál vaníliás cukor

1 dl olaj
0.5 dl víz


Elkészítés:


Az alapanyagokat összekeverjük, (a sütőport a liszttel elkeverve adjuk a többihez), kicsit pihentetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva, egymástól kissé távolabbra rakosgatva, nedves kézzel, vagy kanállal lapos korongokat formálunk.

Közepes, 180 °C - os hőmérsékleten, előmelegített sütőben, kb. 12-15 perc alatt, világosra kisütjük őket.
Sokáig friss maradna, ha nem fogyna el olyan gyorsan.

(A csokoládé ki is hagyható belőle, nekem még jobban is ízlik.)


2008. április 28., hétfő

Búzacsírás golyók


Hozzávalók:


10 dkg nyers búzacsíra
10 dkg darált árpagyöngye
20 dkg őszibaracklekvár
10 dkg durumdara
ízlés szerint méz
1 kávéskanál ánizs

Forgatáshoz:

5 dkg darált mák, kókuszreszelék

Elkészítés:


A búzacsírát a lekvárral, mézzel összeturmixoljuk, hozzáadjuk az árpagyöngypelyhet, ánizst, és a darát.
Dió nagyságú golyókat formálunk, a mák és a kókuszreszelék keverékébe forgatjuk.

2008. április 24., csütörtök

Tönkölylángos


A lángosról mindig azt hittem, hogy valami rendkívüli gyakorlatot, ügyességet igénylő művelet, így ki sem néztem magamból, hogy nekem ez sikerülne. Az élesztős dolgokkal egyébként is nehezen barátkoztam meg, minél nagyobb feneket kerítettem a dolgoknak, annál kevésbé sikeredtek. Nem úgy, mint anyukám, aki már szinte behunyt szemmel, saccra teszi a dolgát, és mindig kiváló a végeredmény...

Azóta már megembereltem magam, és kiderült, az egész nem is akkora nagy fakszni, és időnként nekiállok a lángos-gyártásnak.

Azért is, mert az egyik kedvencünk, és azért is, mert valahányszor a lángos jut az eszembe, mindig a régi szép időkkel párosulnak az emlékképek.

Annyira régiek, hogy visszanyúlnak 1973-ig, amikor is érettségi előtt álltunk. Gyönyörű szép napsütéses időben kijártunk a Sugovica partjára Gigi barátnőmmel, és a lépcsők meleg kövein ücsörögve igyekeztünk behozni a behozhatatlant, egyik kezünkben tételekkel, másikban 2 forintos lángossal. Akkor, ott, a lángos volt az egyetlen dolog, amely vigasztalást és lelkierőt nyújtott számunkra abban a rettenetesen igazságtan világban, ahol még az érettségit is elvárták tőlünk, szegény zsenge diákoktól.

Persze az érettségiről is kiderült, hogy az sem volt akkora nagy művészet, mint ahogy most a lángos-sütés sem az.

Ez az egész dolog amiatt is eszembe jut mindig ilyentájt, mert a Giginek is, nekem is erre az időszakra esik a születésnapunk, és ahogy múlnak az évek, az ember lánya visszaszámlál.
(És magában elszörnyed….). De legalább az emlékekre jó visszagondolni!


Drága Gigi barátnőm! Isten éltessen nagyon sokáig! Ha most kívánhatok valamit, legyen az, hogy érjük meg jó egészségben a totál nyanyus-korszakunkat, és a 100. szülinapunk alkalmából csapjunk majd egy lángos-partit a szokott helyen!

Íme, a tönkölylángos receptje:


Hozzávalók:


50 dkg tönkölyliszt (nálam fehér)

2.5 dl tej (nálam rizstej)
2.5 dkg élesztő (vagy 1 csomag porélesztő)
2 tojás
1 kávéskanál só


Elkészítés:


Az összes adalékot a robotgép spiráljával kidolgozzuk, a folyadék körülbelüli mennyiség, arányítsuk úgy, hogy a tészta legyen lágy. Hagyjuk keleszteni langyos helyen a duplájára.

Megjegyezném, hogy ezt a tésztát hűtőben is keleszthetjük másnapig, egy nagyobb, zárt, kiolajozott kelesztő tálban (vagy műanyag zacskóban), több napig tarható, bármikor elővehető, és annyit használunk belőle, amennyire pillanatnyilag szükségünk van.

Azt az apróságot is megemlítem, hogy amikor én bedagasztottam, elkezdtem takarítani, és kerek 3 órára ottfelejtettem a tésztát, pedig szegénynek 30-40 perc is elég lenne egyébként, ha szobahőmérsékleten kelesztjük.

A megkelt tésztát gyengéden kissé átdagasztjuk, olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk, és középről kiindulva, a széle felé meghúzgáljuk.
Kicsit hagyjuk még így pihentetve észhez térni a kis lepényeket.

Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk, és a darabokat most már szép kerekre (vagy amilyenre sikerül) húzgáljuk, és a lángosokat pirosra sütjük mindkét oldalukon.
Az olaj ne legyen túlzottan felhevítve, mert kívül megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.

Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
10 darab lesz belőle.

Így néz ki belülről, látszik talán, hogy szép laza, lyukacsos a szerkezete.

A terítőről annyit, hogy a Gigi hímezte nekem ajándékba gondos kezeivel. Ebben az életemben nem valószínű, hogy a kézimunka hasonló ajándékkal lesz viszonozva, legalábbis nem általam kivitelezve.

2008. április 23., szerda

Zabpelyhes-mazsolás szelet


Hozzávalók:


20 dkg vaj
10 dkg nádcukor
2 evőkanál gyümölcscukor
2 evőkanál juharszirup
28 dkg zabpehely
4 dkg kakaópor
8 dkg mazsola

Elkészítés:


A vajat a nádcukorral és a sziruppal együtt alacsony lángon megolvasztjuk, majd
a gyümölcscukrot, a zabpelyhet és a kakaóport is hozzáadjuk, és jól kikeverjük.

A massza felét egy kisméretű, kikent tepsibe öntjük, megszórjuk mazsolával, majd a másik felét a tetejére simítjuk egyenletesen.

Előmelegített, 160 °C-os sütőben, kb. 35 percig sütjük, megvárjuk, míg kihűl, és felszeleteljük.

Forrás: Maxima

2008. április 21., hétfő

Almás - szilvalekváros rakott árpa


Hozzávalók:


50 dkg főtt árpa
1 kg reszelt alma
50 dkg szilvalekvár
20 dkg beáztatott mazsola
1 teáskanál só
2 teáskanál koriander

Tetejére: durvára vagdosott dió, vagy mandula


Elkészítés:


A hozzávalókat a szilvalekvár kivételével összekeverjük, majd a masszából egy réteget a tepsi aljára simítunk. Erre szilvalekvár kerül, és így folytatjuk rétegezést, amíg van alapanyagunk.

Utolsó réteg az árpás anyag legyen, tetejére pedig diót, vagy mandulát szórjunk. Tálalás előtt 10 percre toljuk forró sütőbe.

Forrás: vegetarianus.hu

Napraforgómag golyók (sütés nélkül)


Hozzávalók:


5 evőkanál pirított napraforgómag darálva
5 evőkanál méz
őrölt vanília vagy ánizs


Elkészítés:

A hozzávalókat jól elkeverjük, a masszából kis golyókat formálunk

2008. április 19., szombat

Citromos koszorú



Hozzávalók:


4 tojás
22 dkg nádcukor (por)
10 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
½ csomag sütőpor
7 dkg olvasztott vaj
1 citrom leve és reszelt héja


Tetejére: citrommáz, vagy karob öntet


Elkészítés:


A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztkeveréket, hozzáadjuk a citromlevet és a reszelt héjat, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre vert habját.
Kikent formába öntjük, előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt sütjük ki. Tűpróbával ellenőrizzük!
Rácson hűtjük ki, majd öntettel vonjuk be.




Citromos bevonó:

18 dkg porcukrot másfél citrom levében kevergetve feloldunk, és rákenjük a meleg süteményre.


Karob öntet:

Fél liter vizet felforralunk, hozzáadunk kevés hideg vízzel csomómentesre kevert 2 dkg kukoricalisztet és 2 dkg karobport, majd összeforraljuk, 2 dkg mézzel ízesítjük, és kevergetve kihűtjük.


A recept egyszerű és gyors, fél órát szánhatunk az összeállításra. A fotón látható máz egy közel sem reformosnak mondható csokoládés tortabevonó, ez volt itthon, bár én igazából a citromos mázzal szeretem leginkább.

Mi nem nagyon vártuk meg, hogy kihűljön teljesen, és hozzáláttunk, de ha kihűl, akkor érvényesül leginkább a citrom aromája.

Ezenkívül, szívesebben készítem fehér tönkölylisztből, akkor gyönyörű szép sárga színe van, valóban a citrom jut az eszünkbe róla, és szebben megnő a tésztája is.



2008. április 17., csütörtök

Szezámmagos kréker




Hozzávalók:


5 dkg szezámmag
20 dkg liszt
5 dkg finomra őrölt sárga szójabab (szójaliszt)
1 kávéskanál só
7 dkg napraforgó olaj
1.5-2 dl víz


Elkészítés:


A szezámmagot száraz serpenyőben addig pörköljük, míg gőzölögni kezd, de ne barnuljon meg közben.
Összekeverjük a lisztekkel és a sóval, hozzáadjuk az olajat és a vizet, és kemény állagú tésztát állítunk össze belőle. Amikor már nem ragad, akkor jó.

Cipót formálunk belőle, letakarva hűtőszekrényben pihentetjük 30 percig.

Gyúródeszkán nem túl vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval 4-5 cm átmérőjű korongokra szaggatjuk ki. Ha enyhén hullámos a széle nem baj, sőt, még jobb is.

A korongokat egy helyen bevágjuk középig, a bevágott széleket kissé egymásra igazítva összefogjuk, így kúpos formát kapunk.
Kikent tepsire rakosgatjuk, hideg sütő középső sínére tesszük, és 180 °C-on kb. 20 -25 perc alatt kisütjük.

Önmagában is finom ropogtatnivaló, de meg is tölthetjük túróval, krémsajttal, krémekkel, sőt még leveshez is kínálható.
Sokáig frissen eláll, jól záródó fémdobozban, és fagyasztható is.

Tortaalap zabpehelyből


Ezt a kis receptet a Hoxa fórumán olvastam, nincs különösebb részletezése, így ki-ki fantáziája szerint alkalmazhatja.


Zabpehelyből finom "tortát" lehet készíteni.

Fél liter tejet felforralunk, beleszórunk 10 evőkanál kissé púpozott zabpelyhet, lefedjük, és levesszük a tűzről.
Kb. 5 perc múlva visszatesszük takaréklángra további 10 percre, majd elzárjuk a lángot, és otthagyjuk legalább egy órán át lefedve, hogy jól bedagadjon.

Ezután belesimítjuk egy kapcsos tortaformába a masszát, és tölteléket simítunk rá tetszés szerint.
Általában vaníliával és mézzel kikevert túrót ajánlottak tölteléknek, tetejére pedig gyümölcsöt.

„Nagyon finom és egészséges” – állítja az eredeti ajánló.

2008. április 15., kedd

Szójatúrós pite


Tészta:

25 dkg barna liszt
20 dkg fehér liszt
15 dkg barna cukor
1 dl olaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz


Töltelék:


50 dkg tofu
1-2 evőkanál méz
5 dkg vízbe áztatott mazsola
1 evőkanál citromlé
1 /2 citrom reszelt héja


Elkészítés:


Az élesztőt a langyos vízben kis cukorral és liszttel kissé felfuttatjuk, majd a tésztához való anyagokkal összegyúrjuk. Két részre osztjuk, kb. 45 percig kelesztjük, majd gáztepsi méretűre kinyújtjuk.

Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, megtöltjük vele a tésztát. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített, közepes hőfokú sütőben kisütjük.

Forrás: hit.amigo.hu

2008. április 13., vasárnap

Mézes koszorú


Hozzávalók:

50 dkg tönkölyliszt
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília aroma
1 kávéskanál mézes fűszerkeverék
4 dkg élesztő

3.5 dl langyos tej (kb.)
10 dkg vaj vagy margarin
3 tojás
12 dkg méz
5 dkg vagdalt datolya
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg cukrozott citromhéj
5 dkg vagdalt dió
5 dkg vagdalt mandula


Kívülre:

5 dkg szezámmag (kb.)
2 evőkanál olvasztott vaj
2-3 evőkanál kókuszreszelék


Elkészítés:


A lisztet elkeverjük a citromhéjjal, a vaníliával, és a fűszerkeverékkel.

Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, és a szobahőmérsékletű vajjal, a tojással, és a mézzel együtt hozzáadjuk a liszthez. Robotgéppel, a gyúróspirállal lágy tésztát dolgozunk ki belőle, a tejjel állítsuk be az állagát.

Meleg helyen, letakarva kb. 1 órát kelesztjük, ez idő alatt alaposan megnő a térfogata.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, közben hozzáadjuk a többi darabolt adalékot.

Egy kuglóf-, vagy koszorúformát jól kikenünk, szezámmaggal alaposan megszórjuk, és a tésztát beleöntjük. Meleg helyen ismét kelesztjük kb. 40 percet.

Hideg sütőbe tegyük a középső rácsra, és 190°C-on, 50-60 percig süssük.

Ha kész, borítsuk rácsra, és még melegen kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel.

(Az én süteményem a recepthez képest kissé módosított, mert nem volt itthon minden a vagdalt adalékokból, és amit találtam, azt tettem bele, pl. mazsolát, napraforgót, tökmagot.)

2008. április 11., péntek

Barackos rizsfelfújt

Hozzávalók:

12 dkg rizs
2 dl 1.5 %-os tej (vagy gabonatej)
2 dl víz
2 db tojás
1 evőkanál margarin
20 dkg mirelit barack

ízesítésre: reszelt citromhéj, vaníliarúd, édesítőszer

Elkészítés:


Az átválogatott, megmosott rizst feltesszük főzni a tejjel, a vízzel, és a vaníliával, és amikor már majdnem kész, édesítjük tetszés szerint. Teljesen puhára főzzük, és hűlni hagyjuk.

Langyosan a vaníliát kivesszük belőle, hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját, a margarin kétharmad részét, a citromhéjat, az apró kockákra vagdosott barackot, végül a fehérjék keményre vert habját.

A maradék margarinnal kikenünk egy formát, a masszát belesimítjuk, és előmelegített sütőben, mérsékelt lángon szép pirosra sütjük.

2008. április 9., szerda

Meggyes lepény



Hozzávalók:

1 kg magozott meggy
30 dkg zabpehely
15 dkg szőlőcukorpor
10 dkg vaj

5 dl tej
1 evőkanál olaj
1 kiskanálnyi őrölt fahéj
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 tojásfehérje
késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

A zabpelyhet a tejjel leforrázzuk előző este, majd belekeverjük a szőlőcukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, és a szódabikarbónát. Letakarjuk, és ismét másnapig állni hagyjuk.

Ha a tészta még másnap is nehezen keverhető, kevés tejet öntünk hozzá, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és a tojásfehérje felvert habját.
Kiolajozott tepsibe öntjük, és a meggyet kanállal a tésztába nyomkodjuk.
Forró sütőbe tesszük, de mérsékeljük a tüzet, és tűpróbáig sütjük.

Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és vaníliás porcukorral (pl. nádcukor) szórjuk meg.

Forrás: Természetgyógyász magazin egy régebbi kiadásából

2008. április 7., hétfő

Fahéjas kókuszos köles


Hozzávalók:


1 csésze köles
3 csésze kókusztej (vagy más gabonatej)
1/2 vanília rúd (nem feltétlenül szükséges)
kókuszreszelék
1-2 szem stevia (vagy késhegynyi, ha por alakban van)
só, fahéj

Elkészítés:

A megmosott kölest a kókusztejben feltesszük főni, és kicsit megsózzuk. Hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart vanília magocskákat, a fahéjat, és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes tejet, és kásás legyen.

Amikor hűlni kezd a massza, belekeverjük a kókuszreszeléket ízlés szerinti mennyiségben. Ha szükséges, utólag is édesíthetjük.

Kókuszgolyókat is készíthetünk belőle. Miután a meleg kölest összekevertük a kókusszal, kis golyókat formálunk a masszából, és megforgatjuk kókuszreszelékben (vagy darált mandulában, dióban), majd hagyjuk kihűlni.

Forrás: lugositoreceptek.extra.hu

2008. április 5., szombat

Kukoricatorta



Hozzávalók:


2 csésze kukoricadara
1 csomag megmosott mazsola
8 csésze víz
2 csipetnyi tengeri só
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj


díszítéshez: idénygyümölcs, dió

Elkészítés:

A kukoricadarát sós vízben, folytonos kevergetés mellett megfőzzük, hozzáadjuk a mazsolát, és addig főzzük, amíg a kanál megáll benne.

Egy kuglófsütőt vagy tortaformát olajjal kikenünk, ebbe simítjuk a masszát, és hagyjuk megdermedni.

Ha kihűlt, egy tálra borítjuk, a dióval és a gyümölcsökkel díszítjük.

Forrás: vegetarianus.hu


2008. április 4., péntek

Kókuszos répakuglóf


Hozzávalók:

28 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
20 dkg cukor
4 db tojás
1 citrom reszelt héja

2 dl olívaolaj
28 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Alaposan keverjük össze a cukrot, a tojásokat, sót, reszelt citromhéjat, olajat és a sárgarépát.

A sütőporos, szitált lisztet keverjük el a kókuszreszelékkel, kis adagokban adjuk a tojásos masszához.

Olajjal kikent, és liszttel megszórt kuglófformába öntjük, majd előmelegített sütőben, kb. 150 °C - on sütjük kb. 40-50 percig.

Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad rá a massza, jól kisült a tészta.


Forrás: kaldeneker.hu

2008. április 3., csütörtök

Narancsos joghurtkrém


Hozzávalók:


4 pohár joghurt
4 db édes narancs vagy mandarin
kevés reszelt narancshéj
2 evőkanál juharszirup


Elkészítés:


A joghurtot, a kifacsart narancslevet jól összeturmixoljuk, ízesítjük a narancs héjával, és fokozatosan hozzáadva, ízlés szerint a juharsziruppal.

Tálalás előtt jó alaposan behűtjük.
Ez az adag 4 személyre szól.

2008. április 2., szerda

Tönkölykenyér


Ugye nem nagy baj, ha kenyér-receptet is felteszek? A péksütemények mellett elmegy, úgy gondolom.

Ez az én kedvenc tönkölyös kenyerem.

A kenyeret kenyérsütő géppel készítem, de sütőben is ugyanúgy elkészíthető.

A gépi sütés egyéb fortélyainak többoldalas leírásaival találkoztam már, mennyire nem mindegy, milyen a sorrend, stb. A kezdet kezdetén történt meg, hogy a keverőlapát kimaradt gépből, nekem pedig más megoldás nem jutott, ki kellett borítanom az egészet, hogy a helyére kerüljön a lapát.
Vissza az egész, sorrendről már nem is beszélhettünk… Felkészültem a legrosszabbakra, aztán minden idők legjobb, és legszebb kenyerét sütöttem akkor. Fotó nincs róla, ki gondolta volna…

Azóta az előírt sorrendiséggel nem nagyon foglalkozom, csak lényeges szempontokat tartok szem előtt.
A keverőlapát pedig végérvényesen beleragadt, arra sincs gond, hogy netán ismét kifelejteném. Ebből következik, hogy mindennek megvan az előnyös, és hátrányos oldala egyaránt.

A recept hozzávalói:


48 dkg fehér tönkölybúza liszt
12 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt
2 csapott kávéskanál nádcukor (1 kávéskanál: 5 ml)
4 csapott kávéskanál tengeri só

2 dkg élesztő (vagy kb. 1 ½ csomag Oetker porélesztő)
másfél – két evőkanál étolaj
1 evőkanál almaecet (vagy citrom)
kb. 3 dl langyos víz


Elkészítés:


Az üstbe öntjük a langyos vizet, abba szórjuk a sót, cukrot, az olajat, és az ecetet is.

A teljes lisztmennyiség 20 % - a teljes őrlésű (ezt variálni is szoktam: teljes őrlésű rozsliszt 6 dkg + teljes őrlésű tönkölyliszt 6 dkg). Elkeverjük a lisztben a porélesztőt (szerintem az Oetker a legjobb), és átszitálva öntjük a víz tetejére.
A porélesztőt az egyik kenyérsütő-nagykönyvben olvastam, hogy gépi sütésnél leginkább javasolandó.
Mostanában viszont áttértem a hagyományos élesztőre (mindig a tetejére morzsolom, és ráhúzok egy kis lisztet), mégiscsak friss, olcsóbban is kijövök vele, és az eredmény ugyanaz, vagy még jobb.

Beállítjuk a sütést: 1-es állás, közepes szín, és a nagyobb méret. Így 3 órán át sül.

A teljes őrlésű liszt miatt a folyadék mennyiségére figyelni kell.
10 perc után leáll a gép, ekkor meg kell nézni, milyen az állaga az összeállított tésztának.
Ha túl sűrű, nem egyenletes, nagyon tömör, akkor egy kis víz kell még, 1-2 evőkanál. Ha túl lágy, akkor ugyanennyi lisztet szórunk rá.
Akkor jó, ha szép sima a felülete, s kerek formára dolgozza ki. Amennyiben kissé ragadós, az nem baj, csak ne húzzon szálakat.

Amíg dagasztja, addig kinyithatjuk a tetejét, s megnézhetjük, milyen az állaga, viszont amikor már keleszti, és süti, akkor már ne nyitogassuk többet.

Amennyiben túl sok benne a folyadék, akkor átfolyhat az üst peremén a tészta. Ezt próbáljuk meg elkerülni, látványnak is kiábrándító, a többiről meg ne is beszéljünk, ebben az élményben is volt részem a kísérleti időszakban.
Viszont ha túl kevés, tömörebb lesz a kenyér az állaga, de még mindig ez a szerencsésebb verzió.

Előfordul, hogy amikor szépen megkel és már sül, a sütés folyamán a kenyér teteje kissé behorpad. Csak esztétikai hiba, ez is az arányítások miatt történhet meg.

Időnként meg szoktam szórni szezámmaggal (tetszés szerint másfajta magvak is jók), amikor a dagasztás után jelzést ad a gép.

A sütés eredménye több mindentől függhet, pl. a víz lágyságától, a páratartalomtól, a liszt minőségétől, stb.

Ezért ne adjuk fel kísérletező kedvünket, és próbálkozzunk bátran!

Amennyiben sütőben készítenénk el:

Robotgéppel kidolgozzuk a hozzávalókat dagasztó spirállal. Letakarva, langyos helyen megkelesztjük, kb. 30-40 perc alatt. A hideg sütőbe tegyük, állítsuk be a hőfokot kb. 190 °C-ra. A sütő aljába tegyünk egy tepsibe forró vizet a pára miatt, és olajjal kikent formában (pl. gyümölcskenyér-forma) kisütjük.
Mindenképpen formában kell sütnünk, mert a tészta eléggé lágy lesz.
Az itt megadott mennyiséget két formában süssük ki, egymás mellett is befér a sütőbe. Kb. 50-60 perc alatt sül ki, ha kivettük, egy
kis vízzel spricceljük meg.

Sütés után rácson hagyjuk kihűlni.

Én egy kicsit nagyobb ovális jénai tálban készítettem, és így pont jó is volt , hogy egy darabban süthettem meg. Az eredmény itt látható, meg kell, hogy mondjam, a gépben sosem sül ki ilyen szépen, még az állaga is más lett, nagyon finomra sikeredett.




2008. április 1., kedd

A méz arányítása sütésnél



Ha a cukrot mézzel szeretnénk helyettesíteni, nem árt, ha tudjuk, hogyan arányítsunk, és mire figyeljünk oda.

2 dl cukor = 1.5-1.75 dl méznek felel meg.

A sütési hőmérsékletet csökkentsük kb. 15-30 fokkal. (Ha túlsütjük a tésztát, könnyen megkeseredhet.)

Piskótáknál minden 2 dl mézhez további 2 evőkanál lisztet adjunk a tésztához.

Folyadékot tartalmazó alapanyagoknál minden 2 dl méznél csökkentenünk kell 0.5 dl-el a folyadék mennyiségét.

Először enyhe ízű mézekkel próbálkozzunk, pl. akácméz.

Forrás: vandormehesz.hu

Kókuszos golyók


Hozzávalók:

25 dkg darált dió
1 db reszelt alma
25 dkg búzacsíra
5 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
2 dkg méz

Forgatáshoz: kókuszreszelék

Elkészítés:

Az összetevőket felforrósított mézzel eldolgozzuk, golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.