2013. október 8., kedd

Mandulás piskóta tortalap (gluténmentes)





Hozzávalók:

7 tojás
18 dkg cukor
15 dkg rizsliszt
3 dkg étkezési keményítő
1/2 csomag (6 g) sütőpor
10 dkg darált mandula
1 evőkanálnyi olaj
1-2 evőkanálnyi citromlé

Elkészítés:

A tojások fehérjét a citromlével habosra verjük, a cukrot kanalanként hozzáadva kemény habot készítünk belőle.
Amikor a hab szép fényes,  egyenként eldolgozzuk benne a tojások sárgáit, és az olajat.
A lisztet elkeverjük az étkezési keményítővel és a sütőporral, átszitáljuk, majd óvatosan a masszához adjuk a mandulával együtt.

A masszát egy legalább 26 cm átmérőjű, alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
Előmelegített, 180 °C – os sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt, sütőtől függően.
6 cm magas tortalap lett belőle, így kényelmesen 3 lapra lehetett vágni.

2013. szeptember 17., kedd

Cukkinis rakott tészta




Hozzávalók:

50 dkg durum tészta (penne)
50 dkg cukkini
30 dkg csirkemell
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanálnyi bio ételízesítő, ízlés szerint só, bors, őrölt paprika
1 db nagyobb, húsos paprika
1 db vöröshagyma
15 dkg reszelt sajt
zsiradék


Elkészítés:

A tésztát puhára főzzük, szűrőben lecsorgatjuk.
A vöröshagymát zsiradékon kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a kis darabokra vagdalt csirkemellet, fűszerezzük, és kavargatva a hús kifehéredéséig pirítjuk.
A felkockázott cukkinit rátesszük, összeforgatjuk, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá, és fedő alatt összefőzzük, míg a cukkini is meg nem puhul. Nem kell sokáig főzni, inkább pároljuk át, és hagyjuk kicsit besűrűsödni a keveréket.
 
Zsiradékkal kikent közepes méretű tepsibe szórjuk  a tésztát, ráöntjük a masszát, elkeverjük, a reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített, kb. 180-200 °C-os sütőben sütjük át, míg a teteje szépen megpirul.

A mennyiségekkel lehet variálni, abból készült, ami itthon volt, nagyon finom egytálétel lett belőle. Ízesíthetjük aprított petrezselyemmel, szeletelt paradicsom is mehet a tetejére, kinek ízlése és fantáziája szerint.

2013. augusztus 9., péntek

Befőzés, tartósítás hozzáadott tartósítószer nélkül





Az üvegek lekötéséhez valódi celofán papírt használjunk.
A celofánt cellulózból (szerves növényi anyag) gyártják, hártyavékonyságú lap, amely a víztől megpuhul.

Az előzőleg méretre szabott celofán egyik oldalát felforralt, meleg vízzel megnedvesítve az üvegre borítjuk, száraz tetejét megszórjuk egy késhegynyi tartósítószerrel.
A másik celofánt szintén megvizezve úgy tesszük rá, hogy a száraz rész lefelé, a vizes felület felfelé nézzen.
Ezzel a módszerrel nem kerül tartósítószer a lekvárba, befőttbe, gyümölcslébe, stb., és nem érintkezik vele közvetlenül, mégis elkerülhetjük azt, hogy a penészgombák életre keljenek.

Két gumigyűrűvel szorítjuk le az üvegek száját. (Én csavaros tetővel lezárom gumi helyett).
Száraz dunsztba tesszük: az üvegeket papírba csomagoljuk, és meleg takarók, párnák közé helyezve, 1-2 napon át melegen tartjuk, dunsztoljuk.

Amennyiben meg tudjuk oldani, lehetőleg kisebb üvegeket használjunk, vagy legalábbis olyanokat, melyek tartalmát a felbontást követően viszonylag rövidebb időn belül el tudjuk fogyasztani.
Felbontás után hűtőszekrényben hosszú ideig nem tárolhatóak a tartósítószer nélkül eltett zöldségfélék, gyümölcsök. (kb. 1-2 hét).

A módszert Bokor Katalin természetgyógyász „Befőzés cukor nélkül?” című könyvében (kiadva 1997-ben) olvastam, azóta használom, és mindig nagyszerűen beválik, semmi nem romlik meg.

Úgy gondolom, sokan nem ismerik ezt az eljárást.
Legfőképpen azért feltételezem ezt, mert lassan felnő egy generáció úgy, hogy meg vannak győződve arról, hogy dzsemfix és egyéb társai nélkül nincs élet, és csak ezekkel főzhető pl. lekvár.
Elhiszem, hogy megvannak a kényelmi szempontjai ezeknek a gyors befőző szereknek, de ha választhatok, inkább ott állok és kavargatom, míg valóban olyan lekvár nem lesz belőle, amit lekvárnak nevezünk a hagyományos értelemben.
Azt a fajta zselésített állagot, amit ezekkel a készítményekkel érünk el, bármelyik gyári készítmény is vissza tudja adni, és akkor nem beszélhetünk teljesen vegyszermentes változatról (szerintem).

Ezt a módszert használhatjuk minden olyan készítménynél, ahol tartósítószert használnánk. Befőttek, lekvárok, ivólevek, zöldségek, stb.
Ha így tartósítunk, mellőzhetjük a cukrot (helyette lehet mézet vagy más egészséges édesítőszert használni minimális mennyiségben), az ecetet, a mustárt, a sót, és nem beszélve a többi mesterséges tartósítószerről, amelyekkel csak ártunk magunknak.


Befőtteket kis mértékű édesítéssel így tehetünk el mézzel:


Egy 6-8 literes fazekat jó félig töltünk vízzel, 30-50 dkg mézzel felforraljuk.
A tisztított gyümölcsöt beletesszük, amikor ismét felforr, párszor megkavarjuk, és amikor kezd puhulni, üvegekbe szedjük, és az ismertetett módszerrel lezárjuk.
Ha nem elég édes, fogyasztáskor utólag lehet mézzel édesíteni ízlés szerint, ezt a lekvárnál is megtehetjük.
Száraz dunsztban hűl ki.


2013. május 19., vasárnap

Karfiolos ropogós

Hozzávalók:

50 dkg karfiol
25 dkg darált hús
2 db tojás
3 evőkanálnyi zabpehelyliszt
3 evőkanálnyi reszelt sajt
5 púpozott evőkanálnyi párolt rizs
Petrezselyemzöld, apróra vagdalt (most kifelejtettem)
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanálnyi zsiradék (kacsazsír)
2 teáskanálnyi őrölt paprika
Só, bors

Elkészítés:

A karfiolt rózsákra szedjük, sós, forrásban lévő vízben kissé átfőzzük, lecsorgatjuk, villával összetörjük.
Az apróra vagdalt vöröshagymát zsiradékon megpároljuk, pirítjuk.
Összekeverjük az összes adalékot, tetszés szerint ízesítjük, fűszerezzük.

Evőkanállal kb. egyforma adagokat szaggatunk a masszából, pogácsa formára ellapítgatjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk őket.
Előmelegített, 200 °C –os sütőben sütjük ki, míg a teteje szép piros nem lesz.
Bármilyen főzelékhez feltétként nagyon finom.

A masszába keverhetünk egy reszelt burgonyát, semlegesíti a karfiol jellegzetes ízét, bár így sem tűnt ki különösebben az íze. Krumplipürével ettük.
Az adalékok körülbelül vannak megadva, nem kell annyira szigorúan venni, itthon található maradékokból készült.
Serpenyőben kevés zsiradékon is elkészíthető, nekem sütőben jobban tetszik, nem szívja meg magát a zsiradékkal.


2013. február 20., szerda

Túrófánk (gluténmentes)




Hozzávalók:

25 dkg túró
3 tojás
10 evőkanálnyi rizsliszt
1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
Kevés só

A sütéshez tetszés szerinti zsiradék, itt pálmazsír
Lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

Az alapanyagokat jól elkeverjük egymással.
Ha több időnk van, a fehérjét felverhetjük habbá, és úgy is hozzáadhatjuk, de ez nem fontos, itt is egész tojások kerültek bele.

A bő zsiradékot felmelegítjük, és kiskanállal diónyi darabokat szaggatunk bele.
A zsiradék túl forró ne legyen, mert hirtelen fog megsülni, a belseje nyers maradhat.
De elég forrónak kell lennie, mert ellenkező esetben nagyon megszívja magát zsiradékkal a tészta. Ezt legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, ha fakanalat teszünk a melegedő zsiradékba, és amikor apró buborékok keletkeznek körülötte, akkor már jó a hőfok.



A fánkocskák kicsit meg fognak nőni sütés közben. Hagyományos liszttel jobban megduzzadtak, én kevertem a rizslisztet, fehér és barna liszt volt felesben, és kicsit sűrűbbre sikerült az állaga, de így is finom lett.

Papírtörlőre szedjük ki a fánkokat, majd lekvárral kínáljuk, vagy fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
Frissen a legfinomabb.

2013. február 18., hétfő

Magvas kockák (gluténmentesen is)




Hozzávalók:

12.5 dkg zabpehelyliszt (gluténmentesen: rizsliszt, vagy más gluténmentes liszt)
12.5 dkg rizsliszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
3 evőkanálnyi hideg víz (szükség szerint)
1 teáskanálnyi só
1 evőkanálnyi egész szemes mák
1 evőkanálnyi szezámmag
1 evőkanálnyi durvára őrölt napraforgó mag

Tetejére:

1 tojás fehérje
1-2 evőkanálnyi reszelt sajt / szezámmag - tetszés szerint

Elkészítés:

Az alapanyagokat összegyúrjuk, hogy nyújtható állaga legyen a tésztának.
Fél órán át hűvös helyen pihentetjük, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk.
Lisztbe mártott derelyevágóval kockákra vágjuk a tésztát, tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, meghintjük reszelt sajttal vagy szezámmaggal.

Előmelegített sütőben sütjük ki kb. 200 °C-on, kb. 20-25 perc alatt.
A színe miatt kicsit nehéz megállapítani, mikor sült meg, a sajtos darabokon jobban látható.
Teljesen kihűlt állapotában finom igazán,- legalábbis szerintem. Melegen egyáltalán nem ízlett, hidegen annál inkább.
A liszt tetszőleges lehet, nem fontos ezekkel a lisztekkel dolgozni.

2013. február 17., vasárnap

Töltött csirkecomb zabpelyhes töltelékkel (paleo)





Hozzávalók:

6 db egész csirkecomb
20 dkg csirkemáj (szív nélkül)
3-4 evőkanálnyi zabpehely
1 nyers tojás
3 főtt tojás
1 púpozott evőkanálnyi finomra reszelt sárgarépa
1 púpozott evőkanálnyi reszelt cukkini héjával együtt
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanálnyi törött paprika
1 kis csokor petrezselyemzöld
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény

Kacsazsír a sütőedény kikenéséhez és a máj párolásához

Elkészítés:

A megtisztított combokat besózzuk, és a saját, megszokott fűszereinkkel fűszerezzük.

A zabpelyhet kevés forró vízzel felöntjük, annyival csupán, hogy megszívhassa magát a folyadékkal. Kicsit sózzuk, ízesítjük, és állni hagyjuk.
Közben a hagymát zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a darabolt májat, és azt is átpároljuk, miközben megsózzuk, borsozzuk.
A főtt tojásokat apróra vagdaljuk, vagy tojás szeletelővel két irányból felszeleteljük, hogy kisebb darabokat kapjunk.

A zabpehelyhez adjuk a nyers tojást, a főtt tojást, a májat, a reszelt répát és cukkinit, az apróra vagdalt petrezselyemzöldet.
Ízesítjük ízlés szerint a masszát sóval, borssal, pirospaprikával, a zöldségkeverékkel, vagy más, tetszés szerinti fűszerekkel. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát is.

A combok bőrét fellazítjuk, a húst kissé be is vágjuk, majd evőkanállal ide halmozzuk a tölteléket, és a bőrt a töltelékre visszahajtjuk.
Kizsírozott sütőedénybe (nálam kacsasütő edényben sült) tesszük a combokat, ha maradna töltelék, a combok közé tesszük. Ha nem zárt az edényünk, alufóliával befedjük.

Előmelegített, 200-220 °C-os sütőbe tesszük, és amikor már pirulni kezd, levesszük az edény tetejét vagy a fóliát, és addig sütjük, míg teljesen megpirul szép barnára a combok bőre. (Kb. 80 perc, sütőtől függően.)
Sütés közben a kiolvadt zsiradékkal meglocsolgathatjuk, hogy szépen piruljon.

2013. február 16., szombat

Kókuszos máktorta liszt nélkül (gluténmentes, paleo, tejmentes)





Hozzávalók 24-26 cm átmérőjű formához:

6 tojás
10 dkg nádcukor(paleo: nyírfacukor)
20 dkg darált mák
7 dkg kókuszreszelék
½ kisebb citrom leve és reszelt héja

Töltelék: szilvalekvár

Elkészítés:

A tojások fehérjét kissé habosra verjük a citromlével, fokozatosan hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
Egyenként elkeverjük benne a tojások sárgáit, majd az egymással elkevert mákot és kókuszreszeléket adjuk hozzá óvatosan a robotgép legalacsonyabb fokozatával keverve.

A formát alul picit átnedvesítjük, sütőpapírral béleljük. (Így sütés után nem ragad annyira a tésztához a papír.)
A masszát szépen belesimítjuk

Kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, de levesszük a hőt 180 °C-ra, és kisütjük a tésztát sütőtől függően kb. 30-40 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé.

Amikor kivesszük a sütőből, a tészta oldalát óvatosan elválasztjuk a forma falától, majd így hagyjuk langyosra kihűlni.
Ekkor kiborítjuk, és lehúzzuk róla a papírt




Kihűlés után két lapra vágjuk, és lekvárral megkenjük.
Bármilyen lekvár jó, nálam azért szilvalekvár, mert abban nincs cukor.

A receptet Olíviánál láttam, köszönettel, annak alapján készült a sütemény.
Ez a leírás a fotókkal megtalálható a Tortaimádó blogomon is.

  






2013. február 14., csütörtök

Fasírt sütőben sütve (kenyér nélkül, zabpehellyel kompromisszumos paleo)





Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús (comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott, aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek: só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény

Elkészítés:

A zabpelyhet kevés forró vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és hagyjuk állni addig, míg a hagymát megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen, hogy a zabpehely megszívhassa magát a nedvességgel.

Az aprított hagymát a zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis meleg vizet is adunk hozzá, így egyszerre pirítjuk- pároljuk, emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha szükséges, mindig egy pici vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik, a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a masszába teszem közvetlenül.

A húshoz adjuk a tojást, a megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és cukkinit, a hagymát, jól összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.

Kézzel gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc alatt, a fasírtok méretétől és sütőtől függően.

Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha omlós, másnapra is ilyen maradt. Tökfőzelékkel ettük.
Gluténmentesen is elkészíthető, vagy gluténmentes zabpehellyel, vagy gluténmentes zsemle, kenyér hozzáadásával.

2013. február 3., vasárnap

Gluténmentes tészta készítése/gyufametélt



Hozzávalók:

1 tojás
Rizsliszt
Hajdinaliszt

Elkészítése:

Egy tálba körülbelül egyforma arányban elkeverve szórunk a lisztből egy bő maroknyit, beleütjük a tojást, elkeverjük egyenletesen, majd összegyúrjuk. Közben igény szerint adunk hozzá még lisztet.

Nem adok pontos adatokat, mert én is körülbelüli mennyiséggel dolgoztam, amennyit felvesz a tojás, annyi lisztet adunk hozzá fokozatosan, az összeállított tészta pedig keményebb legyen. Ha sok liszt került volna bele, óvatosan adagolva egy kis vizet is adhatunk hozzá.
Sima, egyenletes tésztát dolgozunk ki belőle kerek formára.


 Tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk állni kb. 10-15 percet.

A kidolgozott tésztát lisztezett felületen vastagabbra kinyújtjuk. Szükség szerint lisztezzük, kétujjnyi csíkokra vágjuk, és egymásra illesztve a lapokat, gyufa méretű szálakra vágjuk jó éles késsel.

Én tésztagéppel dolgoztam, széles lapokra lett nyújtva, és utána lett metéltre vágva szintén a géppel.
Bőséges, sós, forrásban lévő vízbe szórjuk, majd addig főzzük, míg a tészta közepe is át nem fő teljesen.


A nyújtófával nyújtott, késsel vágott tészta: 




A kifőtt tészta:




A tésztát kísérleti jelleggel készítettem, - őszintén szólva túl sok jót nem vártam, aztán a végeredmény még engem is meglepett, mert egészen finom lett, meg voltam vele elégedve.
Bajai halászléhez készült, mi bőséges mennyiségű tésztával esszük a halászlevet, de így is két személyre való adag lett belőle.
A színe eléggé barnás lett, rajtam kívül mindenki más csak nézte.... :-)

2013. január 31., csütörtök

Fahéjas citromkrémes sütemény (gluténmentesen is)



Hozzávalók:


Tészta:

5 tojás
20 dkg cukor (nádcukor / nyírfacukor)
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
1 dl olaj
1 citrom leve + víz ( az összes legyen 1 dl)
20 dkg rizsliszt (itt keverve zabliszttel, de akkor nem tekinthető gluténmentesnek)
1 csomag (12 g) sütőpor
½ citrom reszelt héja
1 csapott teáskanál őrölt fahéj

Töltelék:

Citromkrém:

3 dl tej ( laktózmentes)
10 dkg cukor
1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor ( gluténmentes)
2 közepes citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag (10 g) vaníliás cukor, Bourbon

Kenéshez: lekvár (házi)

Elkészítés:

A tojások fehérjét habosra verjük, lassan adagoljuk hozzá a citromos vizet, kanalanként a cukrot, majd kemény habot készítünk belőle.
A tojások sárgáit egyenként elkeverjük a habban, és óvatosan csorgatva az olajat is hozzáadjuk.
Végül a sütőporos, citromhéjjal és fahéjjal elkevert liszt kerül a masszába.

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 170 °C-os sütőben sütjük ki sütőtől függően, kb. 45 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütésidő vége felé!
A tészta szélét a forma mellett késsel meglazítjuk, hagyjuk kihűlni, majd lisztezett felületre kiborítjuk, a papírt lehúzzuk.
2 lapra vágjuk.

A krémhez a pudingport, a cukor felét, a tojások sárgáit, a citromhéjat, és a citromlevet elkeverjük egymással, és egy kis tej hozzáadásával egyneműre keverjük.

A maradék tejet felforraljuk, fokozatosan hozzáadjuk a pudingos masszához, majd kis lángon, állandó keveréssel sűrűre főzzük, végül a vaníliás cukorral ízesítjük.
Időnként megkeverve egészen langyosra hűtjük.
A vajat kihabosítjuk, apránként a porcukorral jó alaposan elkeverjük, majd a pudingos krémet kanalanként adagoljuk hozzá.

A lapok belső felét lekvárral kenjük (akár el is maradhat, ez csak az én mániám…), és megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.
Fahéjjal finoman megszórjuk, nálam egy kis kakaópor került rá.



A recept ötletét a Nosaltyoldalán található leírás adta, a krém nálam más.
Ott a tésztához 1,5 evőkanálnyi fahéjat ír, én sokallottam, és kevesebbet tettem bele.
A citromkrémet szerintem nyugodtan lehet még tejszínhabbal is lazítani, vagy pedig a süti tetejére nagyon jól elmenne még egy réteg hab.
A leírás a Nassoló blogomon is megtalálható.




















2013. január 28., hétfő

Sajtos köménymagos tallérok /Gluténmentes, paleo



Hozzávalók:

2 tojás
10 dkg reszelt gouda sajt
2 evőkanálnyi őrölt mandula
½ csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna

Tetejére:
ízlés szerint köménymag

Elkészítés:

A felvert tojásokat elkeverjük a reszelt sajttal, a mandulával és a szódabikarbónával.
Pici sóval ízesíthetjük óvatosan, a sajttól elég sós lehet.
Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi halmokat rakosgatunk, amelyeket vékonyan ellapítunk.
Tetejüket köménymaggal szórjuk meg.
Előmelegített, kb. 180 °C-os sütőben kisütjük.

Jó ropogósra sülnek meg.
Teához, kávéhoz finom ropogtatni való, kenyér pótlására is alkalmas (én legalábbis ahelyett is ettem).

Ugyanez elkészíthető vékonyan zsiradékkal kikent serpenyőben lepénykének, szintén kenyér helyett reggelire-vacsorára.
Így készül: személyenként 1 tojás + evőkanálnyi reszelt sajt + 1 evőkanálnyi őrölt mandula, ízlés szerint ízesíthető, variálható, pl. snidling, hagyma, stb. 3-4 lepényke lesz belőle.
Ha valakinek hasznos információt jelent, többek között az Aldi is laktózmentes Gouda sajtot tart, én mindenhez azt használom.


2013. január 7., hétfő

Zabpelyhes mandulás keksz (paleo)



Hozzávalók:

15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg zabpehely
5 dkg darált mandula
2 evőkanálnyi xylit
2 evőkanálnyi méz
2 evőkanálnyi karob őrlemény/ vagy 2 evőkanálnyi kakaópor
1 tojás
12 dkg lágy vaj
½ kávéskanálnyi szódabikarbóna

Elkészítés:

Az adalékokat összekeverjük egymással, kb. fél órát hűvös helyen pihentetjük a masszát.
A tészta édesítése ízlés szerint történhet, a karob (vagy kakaópor) helyett használhatunk apróra vagdalt csokoládét, és aki szereti, mazsolával is gazdagíthatja, nagyon finom.

Dió nagyságú gömböket formálunk a masszából, ha nagyon ragadna, vízzel nedvesített kézzel dolgozzunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre egymástól távolabbra rakosgatjuk a gömböket, majd egy megnedvesített kanál hátoldalával korong formára ellapítjuk őket.
A lapocskák még nőni fognak a sütés során.

Előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük ki 12-15 perc alatt, amikor a széle pirul, akkor már jó.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni, mert amikor kivesszük a sütőből, akkor még könnyen törik a tészta.



2013. január 4., péntek

Omlós sajtos keksz



Hozzávalók

15 dkg zabliszt
15 dkg rizsliszt
15 dkg vaj
½ csomag (6 g) sütőpor
15 dkg reszelt kemény sajt
1 tojás
1 tojás sárgája
3-4 evőkanálnyi joghurt/tejföl
1 teáskanálnyi só, tetszés szerint bors

Tetejére:

1 tojás fehérje
köménymag / szezámmag
pirospaprika

 Elkészítés

A sütőporos lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a reszelt sajtot.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát tudjunk gyúrni belőle.

Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük fél órát, lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél cm magasra, kiszaggatjuk, vagy kockákra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a darabokat (nem fognak megnőni vagy terjeszkedni, így nem kell túl nagy távolságra tenni egymástól őket), tetejüket megkenjük felvert tojásfehérjével, pirospaprikával, köménymaggal vagy szezámmal meghintjük.

Előmelegített, kb. 180-200 °C-os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt.
Teához, kávéhoz illik leginkább, mert kicsit szárazabb keksz lesz belőle.
Köménymaggal finomabb, és szerintem másnapra lett jobb, de ez ízlés kérdése is.

2013. január 3., csütörtök

Sajtos szezámos ropogós keksz (gluténmentes, paleo)



 Hozzávalók:

3 tojás
9-10 evőkanálnyi szezámmag
½ teáskanálnyi sütőpor
2 csipetnyi (erős) fűszerpaprika
1/2 teáskanálnyi frissen reszelt szerecsendió
pici só, - ízlés szerint
10 dkg reszelt kemény sajt

Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáit elkeverjük a szezámmaggal, a szerecsendióval, a sütőporral, a paprikával és a sóval, majd a felvert tojásfehérjét adjuk hozzá.
Folyékonyabb állagú masszát kapunk.
Sütőpapírral bélelt gáztepsire kanállal halmokat rakosgatunk úgy, hogy közöttük bőven maradjon hely. A halmokat kissé lelapítjuk kerek, vékony formára a kanál hátával, vagy villával.
Tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 180 °C-os sütőben sütjük ki a kekszeket kb.  20 perc alatt.
Akkor jó, ha a szélük szépen barnul, és már teljesen ropogósak.

Hagyjuk őket teljesen kihűlni, és jól záródó dobozban tároljuk. Fontos, hogy egészen kihűlt állapotban csomagoljuk el, mert egyébként megpuhulnak.

Kb. 20 darab lesz belőle, két nagy tepsi adagja.

Forrás: Szendi-Mezei paleo szakácskönyve