Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg teljes őrlésű
rozsliszt
10 dkg puha zsír/vaj
1 csomag porélesztő (7g),
vagy 2.5 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi nádcukor
2.5- 3 dl joghurt/ tejföl, kefir vagy
tej
1 tojás sárgája
25 dkg darált tepertő
1 csapott evőkanálnyi só
(ízlés szerint)
1 mokkáskanálnyi bors
Kenéshez: 1 tojás fehérje
+ kevés törött paprika
Elkészítés:
Ez a pogácsa hidegen
kelesztéssel készült, és előző este lett összeállítva a tésztája.
A liszteket elkeverjük
egymással és a sóval, hozzáadjuk a porélesztőt (vagy a morzsolt friss
élesztőt), a cukrot, a tojás sárgáját, és összemorzsoljuk a zsiradékkal.
A joghurtból annyit
teszünk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény tésztát kapjunk.
Végül a kissé megsózott és
borssal ízesített darált tepertőt keverjük a masszához, és jól kidolgozzuk a
robotgép dagasztó spiráljával vagy kézzel.
(A só mennyisége ne legyen
több egy evőkanálnál az összes tésztára vonatkoztatva.)
A gyúrt tésztát tálban,
fóliával letakarva, hideg helyen pihentetjük másnapig.
Lisztezett felületen kissé
átgyúrjuk a megkelt tésztát és kinyújtjuk nem túl vékonyra.
Feltekerjük, mint a
beiglit, és kb. másfél-két ujjnyi vastagságra nyújtjuk.
Tetejét bevagdossuk, és kisebb
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Kikent, lisztezett (vagy
sütőpapírral bélelt) sütőlapra rakosgatjuk őket, tetejüket törött paprikával
felvert tojásfehérjével megkenjük.
Hideg sütőbe tesszük, és
pirosra kisütjük 200 °C
fokon.
2 nagy gáztepsivel lett belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése