Diós tortalap – tojásfehérjével
Gluténmentes, tejmentes, és a paleo étrendnek megfelelően átalakítható az összetételek tekintetében.
Hozzávalók:
(24-26 cm átmérőjű formához)
7 tojás fehérje
1 evőkanálnyi citromlé
20 dkg cukor
2 evőkanálnyi rizsliszt
2 evőkanálnyi étkezési
keményítő (vagy szintén rizsliszt)
1 csomag (12g) sütőpor
15 dkg darált dió (vagy
mogyoró, mandula)
Elkészítés:
A tojások fehérjét
felverjük habosra a citromlével, majd kanalanként adagolva hozzá
a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
A többi száraz adalékot
elkeverjük egymással, majd a tojásfehérje habjába forgatjuk óvatosan, egyenletesen.
A tésztát egy alul
sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes
hőmérsékletű, kb. 180 C°-os sütőben kisütjük 25 perc alatt.
A tésztát a forma mellett késsel meglazítjuk, és rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után enyhén lisztezett felületre kiborítjuk.
Jól alkalmazhatjuk, amikor
összejön sok tojásfehérjénk, vagy olyan töltelék krémekhez, ahol a főzött
krémhez a tojások sárgáit használjuk.
A tésztához tehetünk kakaóport is 1 evőkanállal, ilyenkor ennyivel kevesebb liszt kell hozzá.
A sütemény paleo változatánál nem használunk lisztet sem étkezési keményítőt, csak darált diót ( mandulát, mogyorót), az édesítés pl. xylittel, szteviával, vagy az étrendben megengedett más édesítőszerrel történik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése