2012. december 28., péntek

Mákos guba (gluténmentes liszttel)



Hozzávalók: 

Tészta:

25 dkg gluténmentes lisztkeverék
1 tojás
1 mokkáskanál nádcukor
1.5 dl tej
1 dkg élesztő
3 cl olaj
1/4 mokkáskanál só

Tetejére:
 
3 dl növényi tej
1 evőkanál méz /nádcukor, xylit
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor

Mákos szóráshoz:

15 dkg darált mák
5 dkg nádcukor (ízlés szerinti ízesítés)
méz - ízlés szerint

Elkészítés: 

A szoba hőmérsékletű, szitált liszt közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a cukrot, kevés langyos tejet öntünk rá, összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, egy kis lisztet is adunk hozzá, majd rá is húzunk a lisztből valamennyit - kovászt készítünk.
A többi tejhez öntjük az étolajat, sót, és összelangyosítjuk.
Ha a kovász megkelt, az olajos tejet hozzáadjuk a tojással, jól kidolgozzuk, kelt tésztát dagasztunk.
 30 percig kelesztjük, langyos helyen.   

Lisztezett deszkára öntjük, kb.5 dkg-os darabokat vágunk belőle, és ezeket kézzel  gömbölyűre formázzuk.
Kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, vagy sütőpapírra.
Nem kenjük meg a tetejét!
Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 20 perc alatt megsütjük.

A tejet a cukorral felforraljuk.
A  gubakifliket  2-3 cm-es darabokra vágjuk, megmártjuk őket szűrőkanállal a forró tejben, úgy, hogy ne áztassuk el a tésztát.
A tejes gubát cukros mákkal szórva rétegezzük egy tálban.
Hideg helyen tartjuk tálalásig.
Akár simán, vagy pedig mézzel meglocsolva tálaljuk, ízlés szerint, ki hogyan szereti.

Ez egy kb. 2 személyes adag.
Az eredmény eltért kissé a hagyományos tésztától, de pénzemért megettem. :-) A család többi tagja hagyományosat kapott.

Nincsenek megjegyzések: