2013. január 4., péntek

Omlós sajtos keksz



Hozzávalók

15 dkg zabliszt
15 dkg rizsliszt
15 dkg vaj
½ csomag (6 g) sütőpor
15 dkg reszelt kemény sajt
1 tojás
1 tojás sárgája
3-4 evőkanálnyi joghurt/tejföl
1 teáskanálnyi só, tetszés szerint bors

Tetejére:

1 tojás fehérje
köménymag / szezámmag
pirospaprika

 Elkészítés

A sütőporos lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a reszelt sajtot.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát tudjunk gyúrni belőle.

Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük fél órát, lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél cm magasra, kiszaggatjuk, vagy kockákra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a darabokat (nem fognak megnőni vagy terjeszkedni, így nem kell túl nagy távolságra tenni egymástól őket), tetejüket megkenjük felvert tojásfehérjével, pirospaprikával, köménymaggal vagy szezámmal meghintjük.

Előmelegített, kb. 180-200 °C-os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt.
Teához, kávéhoz illik leginkább, mert kicsit szárazabb keksz lesz belőle.
Köménymaggal finomabb, és szerintem másnapra lett jobb, de ez ízlés kérdése is.

Nincsenek megjegyzések: