Hozzávalók:
6 tojás
2-3 evőkanálnyi citromlé
5 evőkanálnyi cukor (xylit)
1 evőkanálnyi folyékony méz
6 evőkanálnyi tejföl
(nálam laktózmentes joghurt)
3 evőkanálnyi olaj
3 evőkanálnyi rizsliszt
3 evőkanálnyi zabpehelyliszt
(gluténmentesen: rizsliszt)
½ csomag sütőpor (6 g)
1-2 maroknyi durvára
vagdalt dió
1-2 maroknyi mazsola
1 mokkáskanálnyi
mézeskalács fűszerkeverék
½ citrom reszelt héja
Tetejére: csokimáz
3 evőkanálnyi kakaópor
3 evőkanálnyi cukor (xylit)
3 evőkanálnyi víz
5 dkg vaj (laktózmentes)
Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét
felverjük a citromlével, fokozatosan hozzáadva cukrot és a mézet, kemény habbá verjük.
Egyenként elkeverjük a
masszában a tojások sárgáit, kanalanként a joghurtot, és az olajat.
Végül az előzőleg
egymással összekevert száraz adalékokat keverjük bele.
Sütőpapírral bélelt közepes
méretű tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített kb. 170 °C-os sütőben
sütjük ki kb. 40-45 perc alatt.
A tésztát késsel meglazítjuk a
forma mellett, és hagyjuk a formában pihenni kb. 10 percig.
Lisztezett munkafelületre
borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.
A mázhoz kis lángon
állandó keveréssel összeolvasztjuk a kakaóport, a cukrot és vizet, majd
lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük egyneműre a vajjal.
Rásimítjuk a tészta tetejére,
és amikor megdermed, hosszúkás szeletekre vágjuk.
Hosszú vékony élű éles kést használjunk, először forró vízbe
mártjuk, vágjuk, letöröljük, és így ismételjük a szeletelést.
A recept hozzávalói
eredetileg tojásból, cukorból, tejfölből és sima lisztből állnak,- minden
mást csak úgy találomra tettem hozzá.
Egyszerű, gyors, finom puha tészta
lett, cukorbeteg barátnőmnek készült.
Emiatt cukor helyett
xylitet és szteviát használtam, a tejtermékek laktózmentesek voltak (ez az utóbbi
sajnos már engem is érint).
Nagyon ízlett neki a süti,
örültem, hogy megleptem vele.:-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése