Hozzávalók:
4 tojás sárgája
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
40 dkg cékla
10 dkg darált dió
10 dkg finomszemcsés
zabpehely (lisztérzékenyeknek gluténmentes, vagy dió)
1 csomag (12 g) sütőpor
2 evőkanál kakaópor
10 dkg mazsola
4 tojás fehérje
2 evőkanálnyi xylit
Máz:
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál xylit
3 evőkanál víz
5 dkg vaj
Elkészítés:
A céklát puhára főzzük,
kihűtjük, meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük.
A tojások fehérjét habosra
verjük a két evőkanálnyi édesítőszerrel.
A tojások sárgáját a
mézzel habosra keverjük, majd belecsorgatjuk állandó keveréssel az olajat. Hozzáadjuk
a céklát, az előzőleg egymással elkevert többi száraz adalékot, a mazsolát,
majd kikeverjük a masszát.
Végül óvatosan
beleforgatjuk a fehérje kemény habját.
Közepes méretű,
sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, közepes hőmérsékletű 180 °C –os sütőben sütjük ki
kb. 50-60 perc alatt, sütőtől függően.
Kihűlés után csokimázzal
vonjuk be.
A mázhoz kis lángon
kevergetve összeolvasztjuk a kakaót a cukorral és vízzel (ha túl sűrű, adhatunk
hozzá még egy kis vizet).
Amikor egynemű masszát
kapunk, levesszük a tűzről, és egyenletesen elkeverjük benne a vajat.
A sütemény édesítése ízlés
szerinti lehet!
Ha valaki nem paleos változatot szeretne, nyugodtan édesítheti nádcukorral ugyanolyan arányban. Amennyiben gluténmentes zabpelyhet használunk, a recept beleillik a lisztérzékenyek diétájába.
A céklát lehet botmixerrel
is pépesíteni.
Nekünk nagyon ízlett, olyan volt, mintha meggyes
lett volna a tésztája, nem lehetett észrevenni, hogy cékla van benne.A recept, amelyet módosítottam, „Répás diós” néven találtam!
Nagyon finom lehet! Én is szoktam céklás sütit sütni, bár abban van egy kevés liszt is... De tényleg nem a céklaízt lehet érezni rajta.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon finom lett, szaftos, nekünk ízlett. A lisztet szándékosan ki akartam kerülni, ezért variáltam vele, de jól sikerült, örültem, hogy megcsináltam.