2008. április 17., csütörtök

Szezámmagos kréker




Hozzávalók:


5 dkg szezámmag
20 dkg liszt
5 dkg finomra őrölt sárga szójabab (szójaliszt)
1 kávéskanál só
7 dkg napraforgó olaj
1.5-2 dl víz


Elkészítés:


A szezámmagot száraz serpenyőben addig pörköljük, míg gőzölögni kezd, de ne barnuljon meg közben.
Összekeverjük a lisztekkel és a sóval, hozzáadjuk az olajat és a vizet, és kemény állagú tésztát állítunk össze belőle. Amikor már nem ragad, akkor jó.

Cipót formálunk belőle, letakarva hűtőszekrényben pihentetjük 30 percig.

Gyúródeszkán nem túl vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval 4-5 cm átmérőjű korongokra szaggatjuk ki. Ha enyhén hullámos a széle nem baj, sőt, még jobb is.

A korongokat egy helyen bevágjuk középig, a bevágott széleket kissé egymásra igazítva összefogjuk, így kúpos formát kapunk.
Kikent tepsire rakosgatjuk, hideg sütő középső sínére tesszük, és 180 °C-on kb. 20 -25 perc alatt kisütjük.

Önmagában is finom ropogtatnivaló, de meg is tölthetjük túróval, krémsajttal, krémekkel, sőt még leveshez is kínálható.
Sokáig frissen eláll, jól záródó fémdobozban, és fagyasztható is.

Nincsenek megjegyzések: