2008. április 19., szombat

Citromos koszorú



Hozzávalók:


4 tojás
22 dkg nádcukor (por)
10 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
½ csomag sütőpor
7 dkg olvasztott vaj
1 citrom leve és reszelt héja


Tetejére: citrommáz, vagy karob öntet


Elkészítés:


A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztkeveréket, hozzáadjuk a citromlevet és a reszelt héjat, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre vert habját.
Kikent formába öntjük, előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt sütjük ki. Tűpróbával ellenőrizzük!
Rácson hűtjük ki, majd öntettel vonjuk be.




Citromos bevonó:

18 dkg porcukrot másfél citrom levében kevergetve feloldunk, és rákenjük a meleg süteményre.


Karob öntet:

Fél liter vizet felforralunk, hozzáadunk kevés hideg vízzel csomómentesre kevert 2 dkg kukoricalisztet és 2 dkg karobport, majd összeforraljuk, 2 dkg mézzel ízesítjük, és kevergetve kihűtjük.


A recept egyszerű és gyors, fél órát szánhatunk az összeállításra. A fotón látható máz egy közel sem reformosnak mondható csokoládés tortabevonó, ez volt itthon, bár én igazából a citromos mázzal szeretem leginkább.

Mi nem nagyon vártuk meg, hogy kihűljön teljesen, és hozzáláttunk, de ha kihűl, akkor érvényesül leginkább a citrom aromája.

Ezenkívül, szívesebben készítem fehér tönkölylisztből, akkor gyönyörű szép sárga színe van, valóban a citrom jut az eszünkbe róla, és szebben megnő a tésztája is.



Nincsenek megjegyzések: