2008. április 13., vasárnap

Mézes koszorú


Hozzávalók:

50 dkg tönkölyliszt
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília aroma
1 kávéskanál mézes fűszerkeverék
4 dkg élesztő

3.5 dl langyos tej (kb.)
10 dkg vaj vagy margarin
3 tojás
12 dkg méz
5 dkg vagdalt datolya
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg cukrozott citromhéj
5 dkg vagdalt dió
5 dkg vagdalt mandula


Kívülre:

5 dkg szezámmag (kb.)
2 evőkanál olvasztott vaj
2-3 evőkanál kókuszreszelék


Elkészítés:


A lisztet elkeverjük a citromhéjjal, a vaníliával, és a fűszerkeverékkel.

Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, és a szobahőmérsékletű vajjal, a tojással, és a mézzel együtt hozzáadjuk a liszthez. Robotgéppel, a gyúróspirállal lágy tésztát dolgozunk ki belőle, a tejjel állítsuk be az állagát.

Meleg helyen, letakarva kb. 1 órát kelesztjük, ez idő alatt alaposan megnő a térfogata.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, közben hozzáadjuk a többi darabolt adalékot.

Egy kuglóf-, vagy koszorúformát jól kikenünk, szezámmaggal alaposan megszórjuk, és a tésztát beleöntjük. Meleg helyen ismét kelesztjük kb. 40 percet.

Hideg sütőbe tegyük a középső rácsra, és 190°C-on, 50-60 percig süssük.

Ha kész, borítsuk rácsra, és még melegen kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel.

(Az én süteményem a recepthez képest kissé módosított, mert nem volt itthon minden a vagdalt adalékokból, és amit találtam, azt tettem bele, pl. mazsolát, napraforgót, tökmagot.)

Nincsenek megjegyzések: