2016. január 26., kedd

Narancsos almalekvár




Hozzávalók :

3 kg tisztított alma
1 db citrom
3 db nagyobb narancs
1.2 kg cukor ,- ízlés szerint attól függően, mennyire édes vagy fanyar almából készül
citrom, és narancshéj, ha lehet, kezeletlen

Továbbá:
hagyományos celofán papír (nem műanyag befőző fólia!)
nátrium- benzoát (nem kerül bele a lekvárba!)

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, a citrom levével megöntözzük, hogy ne barnuljon. Hozzáadjuk a tisztított, feldarabolt narancshúst, és az alaposan megsikált citrom és egy narancs vékonyra szelt, apróra vagdalt héját, ügyelve arra, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön bele.Zöldséghámozóval a legkönnyebb elvégezni, de finomabb, ha késsel kicsit testesebbre vagdaljuk.

Lehetőleg egy vastag falú, magasabb, széles aljú, ép zománcozású edénybe tesszük az anyagokat, és addig főzzük, míg el nem fő a habja.
Az elején nem kell állandóan kevergetni, amikor már kezd elfőni a leve, és eltűnik lassan a habja, akkor már állandó kavarást igényel.
Kicsit át is lehet bot turmix segítségével turmixolni, hogy a nagyobb darabokat összezúzzuk.
Akkor jó a lekvár állaga, amikor teljesen besűrűsödik, kis bugyogó kráterek lesznek benne, amelyek már akár ki is fröcsöghetnek, ezért vigyázzunk, ne szerezzünk égési sérüléseket!

A kész lekvárt tisztára mosott, előzőleg kiforrázott (vagy más módon csírátlanított) üvegekbe töltjük.

Tartósítása:

Az üvegek lekötéséhez valódi celofán papírt használjunk.
A celofánt cellulózból (szerves növényi anyag) gyártják, hártyavékonyságú lap, amely a víztől megpuhul.

Az előzőleg méretre szabott celofán egyik oldalát felforralt forró vízzel megnedvesítve az üvegre borítjuk, száraz tetejét megszórjuk tartósítószerrel.
A másik celofánt szintén megvizezve úgy tesszük rá, hogy a száraz rész lefelé, a vizes felület felfelé nézzen.
Két gumigyűrűvel leszorítjuk. (Én csavaros tetővel is lezárom, ha van az üveghez).
Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezzel a módszerrel nem kerül tartósítószer a lekvárba, és nem érintkezik vele közvetlenül, mégis elkerülhetjük azt, hogy a penészgombák életre keljenek.

A képen még nyári almából készült, de ilyenkor télen is készítek.Finomabb a narancs, és elég sok téli almánk van, így próbálom hasznosítani, mielőtt megromlana.

2016. január 24., vasárnap

Gyömbéres citromos méz immunerősítésre




Hozzávalók:

1 db citrom (lehetőleg kezeletlen héjú), akkora darab gyömbér, mint a citrom, méz (kb. 25 dkg)

Elkészítés:

A citromot alaposan megsikáljuk, magvait eltávolítjuk, és vékonyra szeleteljük.
A gyömbért vékonyan meghámozzuk, vagy inkább csak lekapargatjuk a héját késsel vagy kiskanállal, mivel a hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, majd szintén szeletekre vágjuk.
Egy befőttes üvegbe rétegezzük a szeleteket, egy sor citrom, egy sor gyömbér, végül mézzel leöntjük úgy, hogy teljesen ellepje.  A méz mennyisége kalkulált, nem  mértem.
3 napig érlelődjön, utána lehet fogyasztani, napi egy teáskanállal, önmagában vagy teában.

Akkora üvegbe tegyük a szeleteket, hogy ne legyen színültig megtöltve, ugyanis a térfogata megnő a töltetnek. 2-3 nap alatt hígabbá és kissé homályossá válik a méz, a citrom levet fog ereszteni, és kioldódik a gyömbérben lévő illóolaj. A szeletek négy részre lettek még vágva, mert nem csak a levét használom el, hanem megeszem a citromos gyömbéres keveréket. 
 (Nálam a narancssárga héjú meyer-citrom volt.)
A fotón látható keverék már tíz napos kb., és időnként összerázom az üveg tartalmát.

 Több hétig is eláll (2-3 hónap), valahol olvastam, hogy a citromot egy hónap után ki kell venni. Én nem vettem ki belőle, semmi baja nem lett. Hűvös helyen tároljuk, vagy hűtőben.

Különösen megfázásos, influenzás időszakban érdemes használni, de az emésztésre is kiválóan hat. Éhgyomorra jobb nem használni, mert gyomor-nyálkahártya irritációt okozhat a gyömbér illóolaja.
 Fahéjjal is ízesíthető.

Íme egy kurkumával és fokhagymával gazdagított immunerősítő keverék is:

Hozzávalók:

egy kis darabka meghámozott gyömbér lereszelve (vagy 1 teáskanál gyömbér por)
egy kis darabka meghámozott kurkuma lereszelve (vagy 1 teáskanál kurkuma por)
2 gerezd fokhagyma lereszelve
1 evőkanál magyar termelői méz
1 teáskanál almaecet
1/2 citrom frissen facsart leve

A hozzávalókat egymással összekeverjük. Naponta többször is fogyasztható, teáskanálnyi adagokban, legfőképpen olyan esetekben, amikor már ledöntött bennünket a lábunkról a betegség, és erősebb támogatásra van szüksége szervezetünknek.

A kurkumás recept forrása: Cserna méz 
A másik recepthez nem írok forrást, mert sok helyen láttam már.

2016. január 20., szerda

Diós rizslisztes piskóta tortalap (gluténmentes)


Hozzávalók:

6 tojás
20 dkg cukor (darált nádcukor, vagy tetszőleges)
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
17 dkg rizsliszt
3 dkg étkezési keményítő
1/2 csomag (6 g) sütőpor
10 dkg darált dió
½ kisebb citrom leve és reszelt héja
6 evőkanálnyi forró víz
3 evőkanálnyi olaj

Elkészítés:

A tojások fehérjét a citromlével habosra verjük, a cukrot fokozatosan hozzáadva, kemény habot készítünk belőle.
Egyenként belekeverjük a tojások sárgáit, majd kanalanként a vizet, az olajat, végül óvatosan hozzáadjuk a sütőporral, keményítővel, dióval és citromhéjjal elkevert lisztet.

A masszát egy 26 cm átmérőjű, alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
Előmelegített, 180 °C – os sütőben sütjük ki, kb. 40 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával ellenőrizzük!
A formában hagyjuk egy darabig hűlni,  majd a kisült tésztát a felső szélén a forma mellett kissé meglazítjuk késsel, és rácsra borítva hűtjük ki teljesen.


Kb. 6 cm magas tortalap lett belőle, 3 lapra szelhető.

 


2016. január 18., hétfő

Sütőtök krémleves




Hozzávalók:

50 dkg tisztított sütőtök+a tök kivájt bele a magvakkal
2-3 evőkanál olaj
3-4 szelet bacon
1 kis fej vöröshagyma
só, bors, reszelt szerecsendió/vagy őrölt gyömbér,- ízlés szerint
2 dl főzőtejszín (itt laktózmentes)
1 liter víz (Kb.)

Tálaláshoz: pirított tökmag, vagy reszelt parmezán sajt, vagy levesgyöngy.

Elkészítés:

A tök kivájt belét is felhasználjuk a leveshez. A mag egy részét éles késsel felaprítjuk, hogy kifőhessen belőle a tökmagolaj. Kb fél liter vizet öntünk rá, forrásig melegítjük, majd teljesen levesszük a lángot, hogy továbbra egészen lassú forralással főhessen. 

Közben a felhevített olajon megpirítjuk az apróra vagdalt bacont, hozzáadjuk az aprított hagymát, és addig pirítgatjuk, míg a hagyma kissé üvegessé nem válik.
Beledobjuk a kockázott tökhúst, felöntjük a maradék vízzel, és puhára főzzük. Főzés közben ízesítjük, és hozzászűrjük a levet a tökmagos főzetből.
Amikor megfő a tök, botturmix segítségével pépesítjük, és belecsorgatjuk a tejszínt.
Pár perc alatt készre forraljuk.

Az étel ilyen formában gluténmentes, - kivéve a levesgyöngyöt!