2016. január 18., hétfő

Sütőtök krémleves




Hozzávalók:

50 dkg tisztított sütőtök+a tök kivájt bele a magvakkal
2-3 evőkanál olaj
3-4 szelet bacon
1 kis fej vöröshagyma
só, bors, reszelt szerecsendió/vagy őrölt gyömbér,- ízlés szerint
2 dl főzőtejszín (itt laktózmentes)
1 liter víz (Kb.)

Tálaláshoz: pirított tökmag, vagy reszelt parmezán sajt, vagy levesgyöngy.

Elkészítés:

A tök kivájt belét is felhasználjuk a leveshez. A mag egy részét éles késsel felaprítjuk, hogy kifőhessen belőle a tökmagolaj. Kb fél liter vizet öntünk rá, forrásig melegítjük, majd teljesen levesszük a lángot, hogy továbbra egészen lassú forralással főhessen. 

Közben a felhevített olajon megpirítjuk az apróra vagdalt bacont, hozzáadjuk az aprított hagymát, és addig pirítgatjuk, míg a hagyma kissé üvegessé nem válik.
Beledobjuk a kockázott tökhúst, felöntjük a maradék vízzel, és puhára főzzük. Főzés közben ízesítjük, és hozzászűrjük a levet a tökmagos főzetből.
Amikor megfő a tök, botturmix segítségével pépesítjük, és belecsorgatjuk a tejszínt.
Pár perc alatt készre forraljuk.

Az étel ilyen formában gluténmentes, - kivéve a levesgyöngyöt!

Nincsenek megjegyzések: