Hozzávalók:
50 dkg
tisztított sütőtök+a tök kivájt bele a magvakkal
2-3 evőkanál
olaj
3-4 szelet bacon
1 kis fej
vöröshagyma
só, bors,
reszelt szerecsendió/vagy őrölt gyömbér,- ízlés szerint
2 dl főzőtejszín
(itt laktózmentes)
1 liter víz (Kb.)
Tálaláshoz:
pirított tökmag, vagy reszelt parmezán sajt, vagy levesgyöngy.
Elkészítés:
A tök kivájt belét
is felhasználjuk a leveshez. A mag egy részét éles késsel felaprítjuk, hogy
kifőhessen belőle a tökmagolaj. Kb fél liter vizet öntünk rá, forrásig
melegítjük, majd teljesen levesszük a lángot, hogy továbbra egészen lassú
forralással főhessen.
Közben a
felhevített olajon megpirítjuk az apróra vagdalt bacont, hozzáadjuk az aprított
hagymát, és addig pirítgatjuk, míg a hagyma kissé üvegessé nem válik.
Beledobjuk a
kockázott tökhúst, felöntjük a maradék vízzel, és puhára főzzük. Főzés közben
ízesítjük, és hozzászűrjük a levet a tökmagos főzetből.
Amikor megfő a
tök, botturmix segítségével pépesítjük, és belecsorgatjuk a tejszínt.
Pár perc alatt
készre forraljuk.
Az étel ilyen
formában gluténmentes, - kivéve a levesgyöngyöt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése