Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás
20 dkg cukor (nádcukor / nyírfacukor)
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
1 dl olaj
1 citrom leve + víz ( az
összes legyen 1 dl)
20 dkg rizsliszt (itt keverve zabliszttel, de akkor nem tekinthető gluténmentesnek)
1 csomag (12 g) sütőpor
½ citrom reszelt héja
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
Töltelék:
Citromkrém:
3 dl tej ( laktózmentes)
10 dkg cukor
1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor
( gluténmentes)
2 közepes citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag (10 g) vaníliás cukor, Bourbon
Kenéshez: lekvár (házi)
Elkészítés:
A tojások fehérjét habosra
verjük, lassan adagoljuk hozzá a citromos vizet, kanalanként a cukrot, majd
kemény habot készítünk belőle.
A tojások sárgáit
egyenként elkeverjük a habban, és óvatosan csorgatva az olajat is hozzáadjuk.
Végül a sütőporos,
citromhéjjal és fahéjjal elkevert liszt kerül a masszába.
A masszát közepes méretű,
sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 170 °C-os sütőben
sütjük ki sütőtől függően, kb. 45 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával ellenőrizhetjük
a sütésidő vége felé!
A tészta szélét a forma
mellett késsel meglazítjuk, hagyjuk kihűlni, majd lisztezett felületre
kiborítjuk, a papírt lehúzzuk.
2 lapra vágjuk.
A krémhez a pudingport, a
cukor felét, a tojások sárgáit, a citromhéjat, és a citromlevet elkeverjük
egymással, és egy kis tej hozzáadásával egyneműre keverjük.
A maradék tejet
felforraljuk, fokozatosan hozzáadjuk a pudingos masszához, majd kis lángon,
állandó keveréssel sűrűre főzzük, végül a vaníliás cukorral ízesítjük.
Időnként megkeverve
egészen langyosra hűtjük.
A vajat kihabosítjuk,
apránként a porcukorral jó alaposan elkeverjük, majd a pudingos krémet
kanalanként adagoljuk hozzá.
A lapok belső felét
lekvárral kenjük (akár el is maradhat, ez csak az én mániám…), és megtöltjük a
krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.
Fahéjjal finoman
megszórjuk, nálam egy kis kakaópor került rá.
A recept ötletét a Nosaltyoldalán található leírás adta, a krém nálam más.
Ott a tésztához 1,5
evőkanálnyi fahéjat ír, én sokallottam, és kevesebbet tettem bele.
A citromkrémet szerintem
nyugodtan lehet még tejszínhabbal is lazítani, vagy pedig a süti tetejére
nagyon jól elmenne még egy réteg hab.
A leírás a Nassoló blogomon is megtalálható.