2009. március 31., kedd

Epertorta


Fotó

Tészta:

6 tojás
2 evőkanál víz
15 dkg méz
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
12 dkg Graham liszt
3 dkg szójaliszt
10 dkg darált mandula
1 csipetnyi só
1 kávéskanál citromlé

Krém:

2 csomag vaníliás pudingpor
9 dl gabonatej (pl. rizs)
20 dkg méz
25 dkg margarin /vaj
50 dkg eper

Karobmáz:

1 púpozott evőkanál rizsliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor

A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.


Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a vízzel, a mézzel és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a pici sóval és citromlével kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a lisztekkel elkevert mandulával dolgozzuk össze.

Egy tortaforma alját sütőpapírral béleljük, belesimítjuk a tésztát, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, 180 °C – on, kb. 30 perc alatt kisütjük.
Néhány percig a formában hagyjuk, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A tortalapot három lapra vágjuk.

A krémhez a pudingport megfőzzük a gabonatejjel, hozzákeverjük a mézet, és miután kihűlt, elegyítjük a habosított margarinnal.

Az eperből néhány szebb szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kis darabokra vagdossuk.
A tortalapokat a formában töltjük meg, először krém, majd erre eper kerül, és így rétegezzük.

Karobmázzal bevonjuk, tetszés szerint díszítjük, másnapig hűtőszekrényben hagyjuk összeérni az ízeket.

Nincsenek megjegyzések: