Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg tönkölyliszt (vagy tetszés szerinti)
10 dkg margarin
10 dkg barnacukor
1 tojás
2 tojás sárgája
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
reszelt citromhéj
fahéj
szegfűszeg ( vagy mézeskalács fűszerkeverék)
Elkészítés:
A szódabikarbónával elkevert, szitált lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tetszés szerint a fűszereket, a tojást, a tojássárgáját, valamint a mézet.
Ragadós a tészta, ha már egyszer ki van nyújtva, alálisztezni lehet, de rá nem.
Legjobb, ha egy éjszakát folpackban, légmentesen hűtőben pihentetjük.
Fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk (bármilyen formával lehet), felvert tojássárgájával kenjük.
Tetszés szerint díszíthetjük, mielőtt a sütőbe tesszük: dió-, mogyoró-, mandulaszem, vagy egyéb magvak.
Sütés után csokimázzal is bevonhatjuk, vagy cukrozott tojásfehérjével : ehhez 1 tojásfehérjét kis citromlével és 20 dkg porcukorral keverünk el jó sűrűre.
A tepsit lisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük, s előmelegített sütőben sütjük meg őket.
Gyorsan sül, vigyázni kell, mert ha túl sötétre sütjük, keserű íze lehet. (10-15 perc.)
Nagyon finom, mutatós, és sokáig frissen eláll.
2008. november 24., hétfő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Ez a fotó! Nagyon szépek!
Köszönöm szépen, bár a fotót csak kaptam. Viszont csaknem mindig ezt a tésztát használom a mézesekhez, pedig elég sok mézes receptem van.
Üdvözlettel: Marica
Megjegyzés küldése