2008. március 18., kedd

Töltött mézes kalács

Hozzávalók:


60 dkg tönkölybúza liszt
tej
1 dkg szalalkáli
2 tojás

1 dl méz
ánizs, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj
15 dkg porcukor
10 dkg aszalt szilva
10 dkg kandírozott gyümölcs
15 dkg darált dió
lekvár


Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a kis tejjel feloldott szalalkálit, a mézet, a cukrot, és a felvert tojásokat. Annyi tejet adunk hozzá, hogy puha tésztát tudjunk belőle gyúrni.

Letakarva pihentetjük kb. 3 órán keresztül.

A leforrázott, nedvességtől leitatott szilvát kis darabokra vagdaljuk, elkeverjük a kandírozott gyümölcsökkel, és a dióval.

A két részre osztott tésztát lisztes deszkán téglalapra nyújtjuk, mindkettőt megkenjük lekvárral, és megszórjuk a diós keverékkel. A lapokat feltekerjük (mint a beiglit), sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket egymástól kissé távolabbra (kb. 5 cm).

240 °C –ra előmelegített sütőbe tesszük, és az első 10 perc után visszavesszük a hőt 180 °C - ra, és kisütjük a kalácsot. Kivesszük, és míg forró, megkenjük felvert tojással.

Nincsenek megjegyzések: