2012. december 8., szombat

Tepertős pogácsa (rozslisztes)



Hozzávalók:

35 dkg liszt
15 dkg teljes őrlésű rozsliszt
10 dkg puha zsír/vaj
1 csomag porélesztő (7g), vagy 2.5 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi nádcukor
2.5- 3 dl joghurt/ tejföl, kefir vagy tej
1 tojás sárgája
25 dkg darált tepertő
1 csapott evőkanálnyi só (ízlés szerint)
1 mokkáskanálnyi bors

Kenéshez: 1 tojás fehérje + kevés törött paprika

Elkészítés:

Ez a pogácsa hidegen kelesztéssel készült, és előző este lett összeállítva a tésztája.

A liszteket elkeverjük egymással és a sóval, hozzáadjuk a porélesztőt (vagy a morzsolt friss élesztőt), a cukrot, a tojás sárgáját, és összemorzsoljuk a zsiradékkal.
A joghurtból annyit teszünk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény tésztát kapjunk.
Végül a kissé megsózott és borssal ízesített darált tepertőt keverjük a masszához, és jól kidolgozzuk a robotgép dagasztó spiráljával vagy kézzel.
(A só mennyisége ne legyen több egy evőkanálnál az összes tésztára vonatkoztatva.)
A gyúrt tésztát tálban, fóliával letakarva, hideg helyen pihentetjük másnapig.

Lisztezett felületen kissé átgyúrjuk a megkelt tésztát és kinyújtjuk nem túl vékonyra.
Feltekerjük, mint a beiglit, és kb. másfél-két ujjnyi vastagságra nyújtjuk.
Tetejét bevagdossuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.




Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlapra rakosgatjuk őket, tetejüket törött paprikával felvert tojásfehérjével megkenjük.




 Hideg sütőbe tesszük, és pirosra kisütjük 200 °C fokon.
2 nagy gáztepsivel lett belőle.

Nincsenek megjegyzések: