Hozzávalók 2 darab beiglihez:
Tészta:
25 dkg gluténmentes lisztkeverék
7 dkg vaj
3 dkg zsír
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 tojás sárgája
1/4 csapott kávéskanálnyi
só
0.5 dl tej/tejszín (itt: laktózmentes)
0.5 dl hideg víz (kb., amennyit a tészta felvesz)
Töltelék hozzávalói (2 db
mákoshoz/vagy dióshoz):
20 dkg darált mák/ vagy
őrölt dió
10 dkg cukor(nálam xylit
és méz keveréke)
1.5 dl víz/laktózmentes tej
Őrölt fahéj, reszelt
citromhéj
További ízesítésre tetszés
szerint: mazsola vagy darabolt aszalt szilva, bármilyen más aszalvány, pl.
áfonya, vagy 2-3 evőkanál lekvár, cukrozott narancs,- vagy citromhéj
Tetejére kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket,
mivel teljesen hideg állapotban kell megtölteni a tésztát. Ezt akár előző nap
is elkészíthetjük már előre.
A cukrot felöntjük vízzel,
összeforraljuk, ráöntjük a darált töltelékre, majd jól elkeverjük.
Amikor kihűl, akkor adjuk
hozzá a további ízesítésre szánt adalékot. A töltelék sűrűbb legyen, mint
folyós állagú.
A tésztához a lisztbe morzsoljuk az
élesztőt (nem kell keleszteni), majd a tészta adalékait a robotgép dagasztó
spiráljával összedolgozzuk, és amikor kellőképpen összeáll, kézzel hengert
formálunk belőle, és 2 egyenlő részre osztjuk.
A tészta inkább keményebb,
de nyújtható, tekerhető állagú legyen, mint puha.
Ha ragadna a tészta,
liszttel javítsunk rajta.
Ezek a darabok egyenként 27-30
dkg-ot fognak kitenni kb.
A darabokat tenyérnyi
nagyságú téglatest alakúra formáljuk, egy sütőpapírral borított tálcára
helyezve hűvös helyre tesszük kb. 20 -30 percre.
A tésztát úgy kell
kinyújtani, hogy nem lisztezzük meg alatta a deszkát, így fényes lesz a kalács
felülete.
20 x 25 cm-es téglalapra
nyújtjuk ki (két réteg fólia között nem ragad), a tölteléket úgy kenjük rá,
hogy a széleinél kihagyunk kb. 1 cm-es szabad helyet. A két végén vissza kell
először hajtani a tésztát a töltelékre, és úgy összecsavarni.
Sütőpapírral bélelt
tepsire fektetjük úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön.
A töltelék ugyanolyan
súlyú legyen, mint a tészta. Nálam 30 dkg lett egy rúdhoz való tészta, a bele
való tölteléket ehhez arányítva állítottam össze 30 dkg-ra.
A beiglit ajánlatos a
sütés előtti este összeállítani, és másnap reggel kisütni, vagy ha reggel
állítjuk össze, este sütjük ki.
Az összeállítás után
megkenjük a tetejét tojássárgájával, és hűvös helyre tesszük (nem hűtőbe!). Pár
óra múlva megszikkad a sütemény tetején a máz, ekkor átkenjük villával felvert
tojásfehérjével.
Nem szabad meleg helyen
tartani, mert túl fog kelni a tészta.
Másnap reggel sütés előtt
néhány helyen megszurkáljuk az aljáig hurkapálcával vagy hústűvel, így el tud
menni belőle a gőz sütés közben, és nagy
eséllyel nem reped meg.
(Nálam rendesen megrepedt,
de ez sosem izgatott semennyire.)
Középső bordaálláson,
alsó-felső lángon kb. 200 °C
–on sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, hőlégkeveréses sütőben 180°C-on.
Csak kihűlés után
szeletelhető.
A frissen kisült sütemény
tésztája nem annyira ízlett, eltér a megszokottól, de minél többet állt, annál
élvezhetőbb lett. Kicsit morzsalékosabb lett, annyira szépen nem
tudtam szeletelni (a képen is látszik, hiába akartam ügyeskedni vele, ráadásul
ez a kép már a maradékról készült), de ízre elég finom lett.
A tejtermékek nálam laktózmentesek.
A sütemény a Nassoló
blogomon található leírás szerint készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése