2012. december 28., péntek

Beigli (gluténmentes liszttel)



Hozzávalók 2 darab beiglihez:

Tészta:

25 dkg gluténmentes lisztkeverék
7 dkg vaj
3 dkg zsír
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 tojás sárgája
1/4 csapott kávéskanálnyi só
0.5 dl tej/tejszín (itt: laktózmentes)
0.5 dl hideg víz (kb., amennyit a tészta felvesz)


Töltelék hozzávalói (2 db mákoshoz/vagy dióshoz):

20 dkg darált mák/ vagy őrölt dió
10 dkg cukor(nálam xylit és méz keveréke)
1.5 dl víz/laktózmentes tej
Őrölt fahéj, reszelt citromhéj
További ízesítésre tetszés szerint: mazsola vagy darabolt aszalt szilva, bármilyen más aszalvány, pl. áfonya, vagy 2-3 evőkanál lekvár, cukrozott narancs,- vagy citromhéj

Tetejére kenéshez: 1 tojás

Elkészítés:

Először elkészítjük a tölteléket, mivel teljesen hideg állapotban kell megtölteni a tésztát. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük már előre.

A cukrot felöntjük vízzel, összeforraljuk, ráöntjük a darált töltelékre, majd jól elkeverjük.
Amikor kihűl, akkor adjuk hozzá a további ízesítésre szánt adalékot. A töltelék sűrűbb legyen, mint folyós állagú.

A tésztához a lisztbe morzsoljuk az élesztőt (nem kell keleszteni), majd a tészta adalékait a robotgép dagasztó spiráljával összedolgozzuk, és amikor kellőképpen összeáll, kézzel hengert formálunk belőle, és 2 egyenlő részre osztjuk.
A tészta inkább keményebb, de nyújtható, tekerhető állagú legyen, mint puha.
Ha ragadna a tészta, liszttel javítsunk rajta.
Ezek a darabok egyenként 27-30 dkg-ot fognak kitenni kb.
A darabokat tenyérnyi nagyságú téglatest alakúra formáljuk, egy sütőpapírral borított tálcára helyezve hűvös helyre tesszük kb. 20 -30 percre.

A tésztát úgy kell kinyújtani, hogy nem lisztezzük meg alatta a deszkát, így fényes lesz a kalács felülete.
20 x 25 cm-es téglalapra nyújtjuk ki (két réteg fólia között nem ragad), a tölteléket úgy kenjük rá, hogy a széleinél kihagyunk kb. 1 cm-es szabad helyet. A két végén vissza kell először hajtani a tésztát a töltelékre, és úgy összecsavarni.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön.

A töltelék ugyanolyan súlyú legyen, mint a tészta. Nálam 30 dkg lett egy rúdhoz való tészta, a bele való tölteléket ehhez arányítva állítottam össze 30 dkg-ra.

A beiglit ajánlatos a sütés előtti este összeállítani, és másnap reggel kisütni, vagy ha reggel állítjuk össze, este sütjük ki.
Az összeállítás után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és hűvös helyre tesszük (nem hűtőbe!). Pár óra múlva megszikkad a sütemény tetején a máz, ekkor átkenjük villával felvert tojásfehérjével.
Nem szabad meleg helyen tartani, mert túl fog kelni a tészta.
Másnap reggel sütés előtt néhány helyen megszurkáljuk az aljáig hurkapálcával vagy hústűvel, így el tud menni belőle a gőz sütés közben, és  nagy eséllyel nem reped meg.
(Nálam rendesen megrepedt, de ez sosem izgatott semennyire.)

Középső bordaálláson, alsó-felső lángon kb. 200 °C –on sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, hőlégkeveréses sütőben 180°C-on.

Csak kihűlés után szeletelhető.

A frissen kisült sütemény tésztája nem annyira ízlett, eltér a megszokottól, de minél többet állt, annál élvezhetőbb lett. Kicsit morzsalékosabb lett, annyira szépen nem tudtam szeletelni (a képen is látszik, hiába akartam ügyeskedni vele, ráadásul ez a kép már a maradékról készült), de ízre elég finom lett.
A tejtermékek nálam laktózmentesek.

A sütemény a Nassoló blogomon található leírás szerint készült.

Nincsenek megjegyzések: