2012. december 31., hétfő

Diós csokikrémes torta - gluténmentes, paleo



 A recept a gluténmentességet tartja szem előtt, tetszés szerint átalakítható tejmentes és paleo változatra.


Hozzávalók:

1 db diós tortalap 24-26 cm átmérőjű

Töltelék:

Baracklekvár és csokikrém

Csokikrém hozzávalói:

3 közepesen púpozott evőkanálnyi kakaópor
3 púpozott evőkanálnyi cukor
3-4 evőkanálnyi víz / vagy tej, gabonatej, nálam víz volt
10 dkg kb. 60-70 %-os étcsokoládé
10 dkg vaj

Tetejére:

1.5 dl habtejszín
1 csomag (10 g) habfixáló

Elkészítés:

A lapot kihűlés után hagyjuk teljesen kihűlni, majd félbevágjuk.

A krémhez a kakaóport elkeverjük a cukorral és a vízzel (vagy tejjel, nálam vízzel készült), és kis lángon állandó keveréssel összeolvasztjuk. A folyadék annyi legyen, hogy se túl híg, se túlzottan sűrű ne legyen.  
Hozzáadjuk a felaprított csokoládét, és egyneműre kevergetjük.
Lehúzzuk a tűzről, és a vajat is eldolgozzuk benne.
Hagyjuk kicsit állni a krémet, hogy kenhető állagú legyen.

A lapokat megkenjük lekvárral, és a csokikrémmel megtöltjük.

Tetejére tejszínhabot simítunk, tetszés szerinti mennyiségben.


A receptet elég könnyű paleos-változatra átalakítani:

A tortalaphoz kizárólag darált diót (vagy mandulát, mogyorót) használunk, a cukor helyett tetszés szerint édesíthetjük xylittel, szteviával.
A lekvárt helyettesíthetjük a paleo étrendnek megfelelő saját készítésű gyümölcsízzel.
Tej, tejszínhab elmarad, tetejére kerülhet vékonyan csokimáz, vagy simán megszórhatjuk darált dióval, - szóval lehet variálni.

Ez a bejegyzés megtalálható a Tortaimádó blogomon is.

Nincsenek megjegyzések: