2012. december 30., vasárnap

Diós tortalap – gluténmentes, paleo



Diós tortalap – tojásfehérjével

Gluténmentes, tejmentes, és a paleo étrendnek megfelelően átalakítható az összetételek tekintetében.

Hozzávalók:
(24-26 cm átmérőjű formához)

7 tojás fehérje
1 evőkanálnyi citromlé
20 dkg cukor
2 evőkanálnyi rizsliszt
2 evőkanálnyi étkezési keményítő (vagy szintén rizsliszt)
1 csomag (12g) sütőpor
15 dkg darált dió (vagy mogyoró, mandula)

Elkészítés:

A tojások fehérjét felverjük habosra a citromlével, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
A többi száraz adalékot elkeverjük egymással, majd a tojásfehérje habjába forgatjuk óvatosan, egyenletesen.

A tésztát egy alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékletű, kb. 180 C°-os sütőben kisütjük 25 perc alatt.

A tésztát a forma mellett késsel meglazítjuk, és rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után enyhén lisztezett felületre kiborítjuk.

Jól alkalmazhatjuk, amikor összejön sok tojásfehérjénk, vagy olyan töltelék krémekhez, ahol a főzött krémhez a tojások sárgáit használjuk.

A tésztához tehetünk kakaóport is 1 evőkanállal, ilyenkor ennyivel kevesebb liszt kell hozzá.

A sütemény paleo változatánál nem használunk lisztet sem étkezési keményítőt, csak darált diót ( mandulát, mogyorót), az édesítés pl. xylittel, szteviával, vagy az étrendben megengedett más édesítőszerrel történik.

Nincsenek megjegyzések: