2014. január 29., szerda

Tej tojásból, -tejpótló/tojástej/zsírtej/





Egy kiváló lehetőség azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak tejet. 

A receptet Anita blogján találtam, ahol megtudhatjuk, hogy angol nyelven „egg milk”, svéd nyelven „äggmjölk” a neve ennek a tojásból készült tejpótlónak.

Készíthető belőle kávé, kakaó, csokoládés tej, adhatunk hozzá kókusztejszínt, vaníliát, így vaníliás tejet kapunk, és még madártej alapnak is kiváló.   
A frissen elkészült italban Neskafét feloldva, cappuccinót nyerünk.
Általánosságban elmondható, hogy használhatjuk csaknem minden olyan esetben, amikor tejet szeretnénk használni.
Ízesíthetjük ízlésünk szerint fahéjjal, kardamommal, ihatjuk reggeli italként a reggelink kísérőjeként.
Finom, jóízű, és tápláló ital, egyszerű, és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 teáskanál kókuszzsír
1 teáskanál vaj /pótolható kókuszzsírral
1.5-2 dl forró víz

Elkészítése:

A tojást és a tojás sárgáját mixerrel felverjük a lágy zsiradékkal.
A vizet felforraljuk, és nagyon óvatosan csorgatva a tojáshoz, egyneműre keverjük folyamatosan mixelve.
Attól függően, mennyi vizet adunk hozzá, finom krémes állaghoz jutunk, és máris készen van a tejpótlónk, lehet ízesíteni tetszés szerint.
A víz mennyiségével is variálhatunk, 3-5 deciliterrel. 
Ha nincs kókuszzsírunk, pótolhatjuk vajjal, vagy fordítva, ahogy az étrendünk megengedi.


Időközben próbáltam megtalálni magyar oldalakon is a receptet, így találtam rá a „zsírtej” és a "vaníliás tej" elnevezésre: ITT és ITT.

Ezek a leírások szerint így készül a tej:

1 tojás sárgája
1 evőkanálnyi kókuszzsír
2-5 dl forró víz, attól függően, milyen állagot kívánunk elérni

Ízesítése: 1 csipetnyi só, pici vanília aroma, tetszés szerinti édesítő
5 dl vízzel kicsit hígabb lesz és kb. másfél százalékos tejnek felel meg, 2-3-4dl-el teljesebb állaga lesz. 
 Az eljárás ugyanaz, mit az előzőnél.

Így néz ki:


Kipróbáltam pudinghoz, arra nem vált be nekem.

2 megjegyzés:

firefly írta...

De jó :) köszönöm, hogy linkelted az oldalam :) Ki fogom próbálni ezt a módszert is! Mitől van ilyen pirosas-narancs színe? :)

mariam írta...

Szia!
A fotó lett ilyen, szerintem a fényviszonyok miatt. Narancssárga színe lett, de talán nem ennyire. Gondoltam is, hogy csinálok újabb képet róla, sajnos nem vagyok valami nagy fotóművész. :-)
Én is kipróbáltam a tiédet, csak sárgájával, mivel nekem a fehérjére ügyelnem kell, és finom lett, nagyon tetszik. :-) Köszi a receptet! :-)