2014. január 3., péntek

Rizslisztes piskótatekercs (gluténmentes)





Tészta hozzávalói:

5 tojás
10 dkg rizsliszt
5 dkg étkezési keményítő
15 dkg cukor / vagy méz , tetszés szerint
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál olvasztott vaj / vagy étolaj
½ citrom leve és reszelt héja

Töltelék: bármilyen lekvár / vagy krém is lehet


Elkészítés:


A tojások fehérjét habosra verjük a citromlével, kanalanként hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
Egyenként belekeverjük a sárgákat, belereszeljük a citromhéjat, és hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró zsiradékot.
Végül lazán belekeverjük a szódabikarbónával, és az étkezési keményítővel elkevert lisztet. Ha nincs keményítőnk, liszt is jó helyette.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk egyenletesen a masszát.

Kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és rögtön levesszük a hőt 180 °C-ra.
A sütőt érdemes már akkor bekapcsolni, amikor elkezdjük kimérni a hozzávalókat, mire végzünk a tészta összeállításával, addigra kellőképpen bemelegszik.
A tésztalapot kisütjük, kb. 20 perc alatt, sütőtől függően.

A kész lapot tiszta konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt vizes ecsettel áthúzogatjuk, így könnyebben le tudjuk húzni róla a papírt.

Bármilyen lekvárral megkenjük, feltekerjük, és miután teljesen kihűlt, szeleteljük.
Ha krémmel töltjük, akkor azonnal feltekerjük a konyharuhával a lapot, és miután kihűlt, óvatosan kitekerjük, és akkor töltjük meg.

Mivel nem tartalmaz kalászos gabonát, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Nincsenek megjegyzések: