2014. január 31., péntek

Céklasaláta, nyers




Hozzávalók:

3 db nyers cékla
1-2 db közepes alma
1 közepes szál sárgarépa
Ízesítésre: pici só, őrölt kömény, őrölt bors, citromlé, olívaolaj (vagy más hidegen sajtolt olaj), kevés méz, adható hozzá lila hagyma is

Elkészítése:

A tisztított sárgarépát finomra reszeljük sajtreszelőn, az almát és a megmosott, hámozott céklát almareszelőn reszeljük le.
Ízesítjük tetszés szerint, majd hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei.

Nem fontos reszelni, fel is kockázhatjuk, vagy vékonyan szeletelhetjük a hozzávalókat.
Ecetes tormát is adhatunk hozzá, friss kakukkfüvet, vagy kis zellert, fokhagymát, fekete retket, majonézt tejföllel, joghurtosan, kinek mit enged meg az étrendje.
Citromlé helyett lehet narancslével ízesíteni, vagy almaecettel, vörösborecettel, balzsamecettel.
Aprított, vagdalt diót, mandulát is keverhetünk bele, napraforgómagot, adhatunk hozzá egy kis mazsolát.
Készíthetjük úgy is, hogy sárgarépa helyett savanyú káposztával, vagy lila káposztával keverjük.
Azonnal fogyasztható, de ha állni hagyjuk, jobban összeérlelődnek az ízei.
Köretnek, vagy önálló fogásnak is nagyon finom, szendvicsekhez, húsokhoz egyaránt!

Figyelem!
A céklában lévő, és a táplálékkal elfogyasztott színanyagok (betain) a vizeletbe és a székletbe választódnak ki, így a vizelet és a széklet pirosra vagy rózsaszínűre színeződik.
Tehát, nem megijedni!!!
Erről bővebben ITT olvashatunk.



Fotó forrás

A cékla gyógyászati hatása:

 A céklát legjobb nyersen fogyasztani.
Kifacsart levének méregtelenítő hatása igen erős, naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyasszunk belőle.
Ezért ajánlott sárgarépával keverni, fele-fele arányban, vagy adhatunk hozzá almát, körtét, paradicsomlevet, uborkát, más zöldséget, gyümölcsöt is.
Sárgarépával kombinálva nagyban segíti a máj zsírtalanítását.

Céklaital:

Kockákra vágjuk és összeturmixoljuk a céklát, almát, sárgarépát, hozzáöntünk egy kis vizet, és újra átkeverjük. Így kb. 2.5 dl levet kapunk, melyből két adagot igyunk egy nap, ha lehet, reggel éhgyomorra a reggeli előtt egy órával, és este.


A cékla tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik, gazdag vitamin,- és ásványianyag forrás. Immunerősítő hatása van, jótékony hatással van a veseműködésre, és a nyirokrendszer működésére.
Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, igen magas a folsav tartalma. A sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, javítja a bélműködést (nagyobb mennyiségben enyhe hasmenést is okozhat), nagyon eredményes magas vérnyomás esetén.
100 gr cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav termelődést. Növeli az álló- és teljesítőképességet, serkenti az agyműködést.

Legfontosabb hatóanyagai:

Kálium, kalcium, vas, szilícium, magnézium, ezenkívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

Az okosságokat internetes oldalakról böngésztem ki.

Nincsenek megjegyzések: