2013. január 31., csütörtök

Fahéjas citromkrémes sütemény (gluténmentesen is)



Hozzávalók:


Tészta:

5 tojás
20 dkg cukor (nádcukor / nyírfacukor)
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
1 dl olaj
1 citrom leve + víz ( az összes legyen 1 dl)
20 dkg rizsliszt (itt keverve zabliszttel, de akkor nem tekinthető gluténmentesnek)
1 csomag (12 g) sütőpor
½ citrom reszelt héja
1 csapott teáskanál őrölt fahéj

Töltelék:

Citromkrém:

3 dl tej ( laktózmentes)
10 dkg cukor
1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor ( gluténmentes)
2 közepes citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag (10 g) vaníliás cukor, Bourbon

Kenéshez: lekvár (házi)

Elkészítés:

A tojások fehérjét habosra verjük, lassan adagoljuk hozzá a citromos vizet, kanalanként a cukrot, majd kemény habot készítünk belőle.
A tojások sárgáit egyenként elkeverjük a habban, és óvatosan csorgatva az olajat is hozzáadjuk.
Végül a sütőporos, citromhéjjal és fahéjjal elkevert liszt kerül a masszába.

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 170 °C-os sütőben sütjük ki sütőtől függően, kb. 45 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütésidő vége felé!
A tészta szélét a forma mellett késsel meglazítjuk, hagyjuk kihűlni, majd lisztezett felületre kiborítjuk, a papírt lehúzzuk.
2 lapra vágjuk.

A krémhez a pudingport, a cukor felét, a tojások sárgáit, a citromhéjat, és a citromlevet elkeverjük egymással, és egy kis tej hozzáadásával egyneműre keverjük.

A maradék tejet felforraljuk, fokozatosan hozzáadjuk a pudingos masszához, majd kis lángon, állandó keveréssel sűrűre főzzük, végül a vaníliás cukorral ízesítjük.
Időnként megkeverve egészen langyosra hűtjük.
A vajat kihabosítjuk, apránként a porcukorral jó alaposan elkeverjük, majd a pudingos krémet kanalanként adagoljuk hozzá.

A lapok belső felét lekvárral kenjük (akár el is maradhat, ez csak az én mániám…), és megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.
Fahéjjal finoman megszórjuk, nálam egy kis kakaópor került rá.



A recept ötletét a Nosaltyoldalán található leírás adta, a krém nálam más.
Ott a tésztához 1,5 evőkanálnyi fahéjat ír, én sokallottam, és kevesebbet tettem bele.
A citromkrémet szerintem nyugodtan lehet még tejszínhabbal is lazítani, vagy pedig a süti tetejére nagyon jól elmenne még egy réteg hab.
A leírás a Nassoló blogomon is megtalálható.




















Nincsenek megjegyzések: