2008. augusztus 19., kedd

Szilvás-mákos sütemény


Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

2 dkg élesztő

8 dkg vaj

2 tojás

15 dkg méz

4 dl tej

2 dl tejszín

30 dkg darált mák

4 dkg étkezési keményítő

50 dkg szilva

50 dkg alma (vagy lehet más gyümölcs is)


Elkészítés:


Kb. 1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztőt.

A lisztet összedolgozzuk 4 dkg vajjal, beleteszünk 1 tojást, 3 dkg mézet, és a feloldott élesztőt. Jól gyúrható tésztát dolgozunk ki belőle, majd félretesszük kelni.

A többi tejet a tejszínnel együtt felmelegítjük, s belefőzzük a mákot.

10 perc pihenés után belekeverjük a maradék vajat és mézet, 1 tojás sárgáját, és fél deciliter vízzel kikevert keményítőt. Újra átforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztát átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy nagyobb kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsit. Rásimítjuk a mákos masszát, tetejét kirakjuk a félbe vágott szilvával és almaszeletekkel.
200 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.


A recept a nlcafe.hu fórumán található, fotókkal együtt.

Nincsenek megjegyzések: