2016. január 26., kedd

Narancsos almalekvár




Hozzávalók :

3 kg tisztított alma
1 db citrom
3 db nagyobb narancs
1.2 kg cukor ,- ízlés szerint attól függően, mennyire édes vagy fanyar almából készül
citrom, és narancshéj, ha lehet, kezeletlen

Továbbá:
hagyományos celofán papír (nem műanyag befőző fólia!)
nátrium- benzoát (nem kerül bele a lekvárba!)

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, a citrom levével megöntözzük, hogy ne barnuljon. Hozzáadjuk a tisztított, feldarabolt narancshúst, és az alaposan megsikált citrom és egy narancs vékonyra szelt, apróra vagdalt héját, ügyelve arra, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön bele.Zöldséghámozóval a legkönnyebb elvégezni, de finomabb, ha késsel kicsit testesebbre vagdaljuk.

Lehetőleg egy vastag falú, magasabb, széles aljú, ép zománcozású edénybe tesszük az anyagokat, és addig főzzük, míg el nem fő a habja.
Az elején nem kell állandóan kevergetni, amikor már kezd elfőni a leve, és eltűnik lassan a habja, akkor már állandó kavarást igényel.
Kicsit át is lehet bot turmix segítségével turmixolni, hogy a nagyobb darabokat összezúzzuk.
Akkor jó a lekvár állaga, amikor teljesen besűrűsödik, kis bugyogó kráterek lesznek benne, amelyek már akár ki is fröcsöghetnek, ezért vigyázzunk, ne szerezzünk égési sérüléseket!

A kész lekvárt tisztára mosott, előzőleg kiforrázott (vagy más módon csírátlanított) üvegekbe töltjük.

Tartósítása:

Az üvegek lekötéséhez valódi celofán papírt használjunk.
A celofánt cellulózból (szerves növényi anyag) gyártják, hártyavékonyságú lap, amely a víztől megpuhul.

Az előzőleg méretre szabott celofán egyik oldalát felforralt forró vízzel megnedvesítve az üvegre borítjuk, száraz tetejét megszórjuk tartósítószerrel.
A másik celofánt szintén megvizezve úgy tesszük rá, hogy a száraz rész lefelé, a vizes felület felfelé nézzen.
Két gumigyűrűvel leszorítjuk. (Én csavaros tetővel is lezárom, ha van az üveghez).
Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezzel a módszerrel nem kerül tartósítószer a lekvárba, és nem érintkezik vele közvetlenül, mégis elkerülhetjük azt, hogy a penészgombák életre keljenek.

A képen még nyári almából készült, de ilyenkor télen is készítek.Finomabb a narancs, és elég sok téli almánk van, így próbálom hasznosítani, mielőtt megromlana.

4 megjegyzés:

Rózsa írta...

Nem értem,a vizet nem írták,hogy kell e hozzá,az almát reszeljük,vagy daraboljuk.Ha daraboljuk,víz kell hozzá,de mennyi?

mariam írta...

Szia! Én nem tettem hozzá vizet. Az almát is csak negyedeltem, citromlével meglocsoltam,a narancs is engedett levet, közben a cukor is felolvadt. Ahogy párolódott az alma, úgy engedett levet, majd turmixolva lett.

Rózsa írta...

Szia!Köszönöm!A múltkori finom lett,kevés vizet öntöttem alá,de így tovább kellett főzni.Most újból csinàlom,víz nélkül🙂

mariam írta...

Szia! örülök, hogy tetszik a recept! :-)